Lagbanner
Sammanfattning: IK Sirius säsong 2021 + Spelarbetyg

Sammanfattning: IK Sirius säsong 2021 + Spelarbetyg

Cirka 17 i lördags så blåstes den Allsvenska säsongen av för den här gången. När tabellen summeras så hittar vi Blåsvart på en 11:e plats, 22 poäng bakom Svenska Mästarna Malmö FF, och 5 poäng ovan Halmstad som ska spela negativt kval. Domen? En fullt godkänd säsong utifrån förutsättningarna. Om någon före säsongen hade kommit med erbjudandet "okval", så hade jag nog tagit det.

Det har varit en säsong av hopp och förtvivlan, som vanligt med IK Sirius. Vanligtvis så brukar Sirius fotbolls säsonger ha två ansikten, är våren och sommaren fantastisk, så är sensommaren och hösten usel, och vice versa. I år däremot så var hela säsongen ganska mycket "kött och potatis". En ganska jämn säsong med ett fåtal spridda toppar och två rejäla bottennapp; matcherna mot Djurgården och Malmö i somras. Trots att säsongen varit godkänd, med få riktigt usla insatser (får kanske addera KFF och Elfsborg borta, samt Örebro hemma till den listan), så har Sirius två konkreta problem, två problem som varit återkommande i stort sett alla Allsvenska säsonger sedan återkomsten.

Dessa är i vanlig ordning: skador och insläppta mål. Om vi börjar med det senare; Sirius släpper den här säsongen in 53 mål, det är tredje flest i serien, bara Örebro och Östersund har släppt in fler, och dem åker ju som bekant ur. Tidigare säsonger har noteringarna för antalet insläppta varit följande: 2017 = 51, 2018 = 61, 2019 = 51 och 2020 = 51. Sirius har alltså släppt in +50 mål/säsong och snittar i Allsvenskan 1.78 insläppta mål/match över de 5 senaste säsongerna. Känslan är heller inte att det är spelidé och/eller tränare som är den främsta anledningen till detta, då tränarkonstellationerna varit fyra olika under dessa fem säsonger, utan att det snarare brister i individuell defensiv kvalite och i beslutsfattandet ute på planen. Inför varje säsong så förstärker man på mittbackspositionen med hopp om att hitta den trygghet som krävs för att ordna upp försvaret, visan lär bli densamma inför 2022. Förvisso så har Marcus Mathisen sett riktig bra ut sedan han flyttades ner i mittförsvaret, även om han har blandat upp det trygga spelet med ett par bjudningar. Därtill så började nyförvärvet Patrick Nwadike att etablera sig i startelvan med ett par stabila insatser under sensommaren och den tidiga hösten och ett hopp om att Nwadike var lösningen på våra problem hade börjat gro. Tyvärr så kom sedan en tuff knäskada och säsongen var förstörd för hans del.

Det är inte bara Nwadike som dragits med skador denna säsong, även Nyförvärv som David Mitov Nilsson och Aron Bjarnason har missat stora delar av säsongen på grund av skadebekymmer. Förra säsongens succéman, Yukiya Sugita, var hämmad av smärtor under våren, och missade hela hösten sedan han opererats för att få bukt med dessa. Spelaren som bar epitetet "succéman" säsongen innan dess, var kanske Sam Lundholm, Lundholm har dessvärre inte gjort en (1) fotbollsminut sedan nämnd, succésäsong. Därtill så har Adam Ståhl och lagkapten Tim Björsktröm även dem slitit med diverse känningar och småskador. Blåsvart behöver sina tänkta a-lagsspelare hela, för att kunna konkurrera över en hel säsong. Positivt är ju dock att andra nyförvärv, såsom Mathisen och Ortmark som kom innan säsongen, såväl som sommarvärvningarna Edi Sylisufaj och Moestafa Zeidan, varit helt skadefria bortsett från någon enstaka match. 

Förhoppningsvis kan Sirius få bukt med de återkommande skadebekymren som tär på, och försvagar truppen. För att lösa problemen defensivt så krävs det nog att man får in nytt blod i försvaret, samma visa som förra säsongen? Samma visa som varje säsong, helt enkelt. Kan man kanske också hoppas på en återkomst från Axel Björnström, som allt mer förpassats till bänken i Ryssland? Ett säsongslångt lån av Axel över kommande säsong hade definitivt inte varit fel, så hoppas, det får vi. Som alltid när en Allsvensk säsong precis tagit slut så blickar man hoppfullt och Jonas Dahlqvistskt mot nästa. 
"There's always next season", som det brukar heta.


Spelare in och spelare ut: lånen av Widgren och Sylisufaj går ut nu i December, jag tycker Sirius ska sikta på att göra värvningarna av båda, permanenta. Även Joseph Colleys låneperiod är slut och kring honom är jag mer kluven, potentialen för att vara en bra allsvensk mittback finns, men misstagen är för många, och Sirius har likt tidigare nämnt, inte råd med defensiva misstag. Både Ståhl och Lundholm står på utgående kontrakt, här hoppas jag att Adam Ståhl och Sirius kan komma överens om en förlängning snarast. Sam Lundholm å andra sidan, är det nog dags för oss att släppa nu (Reds. anm. det är nu bekräftat att Sam lämnar klubben). Klart är sedan tidigare att Nahom, lämnar klubben och återförenas med Rydström i Kalmar


Spelarbetyg Sirius Fotboll, Allsvenskan 2021:
(1 underkänd, 2 godkänd, 3 bra, 4 mycket bra, 5 landslagsklass)

Mitov - 2, ett par stabila insatser inledningsvis, sedan skadedrabbad. Inte spelat så mycket som vi hoppats, nya tag nästa säsong!

Ahlin - 3, plockades in som tredjemålvakt från GUSK. Tagit förstaspaden i mål under hösten och gjort det bra med tanke på förutsättningarna.

Sveijer - 2, mardrömsmatch mot Djurgården, revanscherade sig mot Degerfors. Sedemera petad till förmån för August Ahlin.


Björkström - 2, lagets kapten som under sensommaren/hösten varit lite skadedrabbad. Räcker inte alltid till fysiskt.

Nwadike - 3, bra efter inledande mardrömsmatcherna mot MFF och Djurgården i somras. Väldigt synd med knäskadan, krya!

Colley - 2, hjärtat i halsgropen varje gång han har bollen vid fötterna. Svag defensiv spelförståelse. Räddade en boll på mållinjen mot MFF.

Widgren - 3, lånespelare som gjort det han ska, får gärna bli kvar permanent.

Mathisen - 4, vikarierande kapten i perioder. Flyttades ner från mittfältet till försvaret och har gjort det bra, har stått för ett par matchavgörande brytningar.

Roche - 1, mardrömsmatch mot bland annat Djurgården, symptomatiskt för hans säsong tyvärr. Passar nog bättre på mittfältet än i försvaret.

Kalle - 2, spelat ganska lite, har fått komma in sent i matcher för att "stänga".


Karlsson - 2, fanns hopp om att han skulle tagit ett större kliv redan föregående säsong, fortfarande ung dock.

Ståhl - 3, var bra sedan han kom in i laget efter sina skadebekymmer. Hjälte mot Mjällby borta.

Shabani - 4, axlade Björnströms roll med den äran. Har fått ta mer defensivt ansvar, men har lyckats bibehålla sin offensiva kreativitet och har varit jämnbra över hela säsongen.

Hellborg - 2, stort förtroende inledningsvis men var sedan mer förpassad till bänken under säsongens andra halva. Avlsutade starkt sista 5 matcherna.

Zeidan - 4, lagets kanske bästa spelare under säsongens slutskede, belönades med en plats i Januari-turnén.

Ortmark - 4, fin debutsäsong, otroligt bollskicklig, kan förhoppningsvis bli ännu mer direkt nästa säsong.

Nahom - 2, är nere och snuddar på en 1:a, förbluffad över hur stort förtroende han fick av Bäckström, ofta för många bolltouch och många felbeslut med boll. Kompenserade dock med att jobba hårt.


Sugita - 2, slitit med skador.

Sylisufaj - 3, kom på lån under sommaren och avsluatde sin sejour i laget starkt, mäkatde med mål i 3 raka matcher under senhösten.

Kouakou - 3, lagets bästa målskytt, dock ojämn och gick långa perioder utan att göra mål också.


Daniel Bäsckström/ledarstaben - 3, framstår som auktoritär (på ett bra sätt), har lagt en grund att bygga vidare på nästa säsong. Vi får förhoppningsvis se fler insatser som den mot Häcken nästa säsong (effektivt kortpassningsspel, snabba återerövringar).


Spelat för lite/inte alls:

Sjögrell - kom i somras från Örgryte, har gjort några pigga inhopp.

Bjarnason - noteras för totalt 18 allsvenska minuter, skadad.

Lundholm - 0 allsvenska minuter senaste 2 säsongerna.

Bråholm - Utlånad hela säsongen till Sandvikens IF.


Lämnat klubben/på lån:
Björnström - 2, lämnade för Arsenal Tula.

Saeid - 2, lämande för Trelleborg.

Ekin Bulut - 1, lånades i somras ut till Vasalund.

Joakim Persson - 1, lånades i somras ut till Brage.

Olof Axelsson2021-12-06 20:18:00
Author

Fler artiklar om Sirius