”Själva laget är vår största spelare”
Julia Roddar i Hammarby sedan 2023.

”Själva laget är vår största spelare”

Två år i staterna fick räcka för Julia Roddar. Den landslagsmeriterade mittfältaren valde i vintras att lämna USA och flytta hem till Sverige. I december blev hon presenterad för Hammarby och har sedan dess tagit en ordinarie plats på mittfältet. Efter en perfekt start på säsongen tror hon Hammarby har något bra på gång. – De som jobbar hårdast är oftast de som vinner en liga.

Onsdagens träning är precis avslutad på ett soligt Kanalplan. Det är en slitkörd Julia som möter mig vid sidan av planen.
– Det var högt tempo och en tuff men kul dag idag, säger Julia och ler.
– Dagen innan en ledig dag, då känns det som att vi brukar trycka på lite extra. Men det är kul tycker jag.

Historiskt ligaguld
Inför säsongen anslöt Julia Roddar till Hammarby. Detta efter två säsonger i amerikanska laget Washington Spirit där hon vann ett historiskt första ligaguld. I ett annorlunda spelsystem väger förlusterna inte lika tung i USA som i Sverige menar hon.
– Jag kommer från ett spelsystem i USA där det är slutspel efter ordinarie ligaspel. Där kunde man ta förlusterna på ett helt annat sätt. Jag känner att det blir en annan grej här för att varje poäng är så viktig.

Hur blir det en annan grej?
– Bara man är på en slutspelsplats när det är dags kan man ändå vinna. Mitt första år med Spirit kom vi med trots låg placering i ordinarie tabell. Till slut vinner hela ligan. Då känns  förlusterna inte lika tunga som jag upplever att det kan vara här i Sverige. Jag tycker att det känns kul att varje match här är lite som ett slutspel. Jag får i alla fall den känslan att poängen är så jävla viktig, säger Julia.

Rollen i Bajen
Om fokus tidigare legat i defensiven menar Julia att rollen i Hammarby är lite annorlunda. Målet mot Växjö senast var förhoppningsvis inte en engångsföreteelse. 
– Till skillnad från tidigare så tror jag ändå att jag har fått lite mer yta framför mig i Bajen, och kan ta fram bollen mer än vad jag kanske har gjort tidigare. Så jag hoppas att jag kan bidra med målgivande passningar. Och eventuellt göra lite mål också, säger Julia. 


Efter ligavinster i både USA och även Sverige sedan tidigare är Juila en van vinnare. Kollar hon på Hammarbys chanser att vinna redan i år är hon optimistisk.
– Med tanke på starten så ser det ju så ut just nu men det är långt kvar. Jag kan absolut säga att vi kommer att vara i toppen, säger hon och fortsätter;
– För att vinna en liga är så jävla svårt. Det gäller ju verkligen att det ska vara bra tajming, bra flyt. 

Julia vill dock understryka att laget inte håller på att sväva iväg. Det kommer vara hårt jobb som krävs för att hålla i det flyt hon pratar om.
– Vi får inte att sväva iväg och tror att vi är något. För jag tror att det är sjukt viktigt att man är nere på jorden. Det är mycket hårt jobb kvar. De som springer mest, de som jobbar hårdast är oftast de som vinner en liga. Det är viktigt att vi kan hålla en jämn nivå framöver. 

Laget är vår största spelare
Hammarby gjorde inför säsongen flera ändringar i truppbygget. Spelare som Emilie Larsson och Emma Jansson lämnade. In kom istället spelare som Maika Hamano och Sara Fornes. Julia Roddar menar att balansen i truppen är näst intill perfekt nu. Laget består enligt henne av en bra blandning sett till egenskaper hos spelaren.
– Jag skulle säga att vi har en jävla bra blandning. Vi har fem sjukt tekniska spelare, fem som jobbar hårdast, fem snabba och så vidare. För att kunna vinna så behöver vi alla. Vi behöver en målgörare. Vi behöver någon som offrar sig i defensiven. 

Hon trycker även på att den individuella briljansen är sekundär trots många bra spelare.
– Själva laget är vår största spelare, säger Julia och ler.

Seriefinal
På måndag väntar en tidig seriefinal när Hammarby gästar tvåan Linköping. Det kommer inte bli en lätt uppgift men de grönvita går in med starkt självförtroende till matchen menar Julia Roddar.
– Jag tror att de kommer sätta hög press på oss från start. Så att vi kan spela oss ur deras press blir avgörande. Vi har så bollskickliga spelare så vi måste bara vara bekväma med vårt spel och lita på oss själva.

Går ni in med ett mentalt övertag sett till ligatabellen?
– Jo men det tror jag ändå, Alltså det gäller bara att vi alla går ut och gör ett hårt jobb. Då tror jag absolut att vi kan vinna mot dem. De som jobbar hårdast kommer vinna matchen.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-04-23 12:35:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!