Skarp kritik mot ståplatsavveckling på svenska arenor

Skarp kritik mot ståplatsavveckling på svenska arenor

Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) riktar på sin hemsida skarp kritik mot Svenska Fotbollförbundets beslut om att fram till år 2014 avveckla ståplatsläktaren. Läs hela krönikan, eller utdrag ur den, här.

Bakgrund
"Svensk fotboll har gemensamt fattat ett beslut om att förbättra standarden på svenska arenor, bra säger spontant de flesta och även vi (SFSU). Men problemet ligger i att man samtidigt beslutade att reglera antalet sitt- och ståplatser. Vilket bland annat innebär att man valt att, fram till 2014, successivt reducera antalet ståplatser, så att de allsvenska klubbarna får nyttja maximalt 20% av arenans kapacitet som ståplats."

SFSU tycker
"Ofta sätts ett samband mellan supporterrelaterade problem och stående publik. Råsunda är en av Sveriges få arenor med uteslutande sittplatser. Få skulle dock använda Råsunda som ett exempel på en arena som upplevs ha hög standard eller säkerhet. Att skapa ett bra klimat kring matcher är snarare en fråga där svensk fotboll bör arbeta än mer med att involvera sin publik i arbetet istället för att fatta ogrundade beslut ovanför våra huvuden. Vi kan nämligen inte förstå varför inte varje klubb själv skall få avgöra vad som passar deras kunder bäst?"

"SFSU anser först och främst att man bör arbeta mer med bakomliggande attityder och ansvar kring eventuell problematik istället för att använda ståplats vara eller icke vara som ett medel för att straffa föreningar och dess supportrar.  Om ståplats försvann skulle förmodligen det bli förödande för stämningen och prisbilden på svenska arenor. Många menar att det redan har hänt i England och Spanien. Vi tror att alla är tämligen överens om att det är på ståplats det mesta av stämningen skapas."

Läs hela krönikan här.

SvenskaFanslinus.sunnervik@svenskafans.com2010-10-12 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans