Olympia, Helsingborg, 2022-11-06 15:00

Helsingborg - Hammarby

Skilda världar för HIF inför säsongsavslutningen

Skilda världar för HIF inför säsongsavslutningen

Klockan 15.00 imorgon söndag ställs Hammarby mot ett nedflyttningsklart Helsingborgs IF. Efter vårens premiär där lagen ställdes mot varandra har man under stora delar slagits i helt olika delar av tabellen. Nu knyts säcken ihop på Olympia innan “Di Röe” återigen lämnar för Superettan, medan de grönvita är 90 minuter från ett europaäventyr.

Helsingborgs IF
Efter ett decennium av hoppande mellan serierna var man inför 2022 tillbaka i Allsvenskan och fotbollens finrum, via kvalplatsen. Men de positiva vibbarna var inte överhängande när säsongen blåstes igång. Jörgen Lennartsson vid rodret när säsongen inleddes och stjärnförvärvet Taha Ali var den som skulle svinga sin trollstav nere på planen. Sedan premiären har Jörgen Lennartsson blivit ersatt av duon Lindström/Santos och Ali har mäktat med 3 mål och 1 assist på 28 matcher. Efter ett sommarfönster där man värvat in uppenbart saknad rutin i truppen, var effekten kortvarig och sedan Lennartssons uttåg har man endast plockat 7 poäng. 

12 september vann man mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi men har sedan dess radat upp förlusterna, sju på raken inför söndagens avslutande omgång mot Hammarby. Om vi går tillbaka till 2015 så har lagen mött varandra vid nio tillfällen och har historiskt sett en jämn statistik att luta sig mot. 3-2-4 lyder de senaste årens resultat vilket innebär att man endast vi ett tillfälle mer dragit de kortaste strået. 



Hammarby IF
De grönvita laget hittar vi i tabellens andra ände där man successivt etablerat sig som ett topplag sedan återkomsten till Allsvenskan 2015. Efter att ha fått en flygande start på både cupspelet och Allsvenskan med idel vinster började det tidigt hoppas på pallplats på Södermalm. 

En sommar följde där resultaten vacklade i takt med att konkurrenterna Djurgården och BK Häcken la i en till växel. Med 5 omgångar kvar av årets säsong fanns hoppet fortfarande där för Hammarby att bland sig in i guldstriden. Något som man på egen hand spelade sig bort ifrån med en svag avslutning där man kryssade hemma mot Sirius och förlorade med dunder och brak bort i Borås mot Elfsborg

I den förra omgången var det dags för tabellfyran Kalmar FF att komma på besök för att försöka avsluta ett redan stort sår. Matchen slutade som bekant med en bekväm hemmaseger med 4-2 för Hammarby som förstått allvaret i situationen och inte hade annat val än att vinna om man inte ville spela bort europaplatsen (igen). 

Inför söndagens match gör detta i sin tur att Hammarby fortfarande kan sluta på samma poäng som lokala rivalen AIK. Vid ett sådant scenario är det målskillnad som avgör och där har Hammarby en plusstatistik på 21 mål vilket gör det knappa troligt att ett målsnålt AIK ska kunna passera. Även om inget är hundraprocentigt klart. 


Vad kan vi förvänta oss av morgondagens match på Olympia då?

Spelare som Wiedesheim-Paul och lagkapten Viljormur Davidsen har redan berättat att de lämnar “Di Röe” som nästa år spelar i Superettan. Så att spela dessa hade känts märkligt och ett slöseri på framtida förmågor som behöver matchas. Förhoppningsvis kan ett gäng yngre förmågor få chansen att visa upp sig. Även om det i första hand handlar om att avsluta på ett snyggt sätt och visa supportrarna uppskattning för det stöd man fått under året. Vi bör även kunna få oss ett fint återseende i Abbe Khalili som lämnade Hammarby för skånelaget under sommaren.

För Hammarby handlar det likväl om att ge yngre förmågor chansen. Med tredjeplatsen så gott som säkrad bör vi kunna se ett par förändringar i startelvan. Låta sommarförvärven få lite speltid samtidigt som man inte bör kasta om för mycket i elvan för att skapa en hönsgård. Lagkapten Bojanic sitter på utgående kontrakt och framtiden i Hammarby är osäker för mittfältaren som möjligtvis vill testa vingarna utomlands. Bör i sådant fall kunna få ett ordentligt fint avtackande av båda lagen som han huserat i de senaste åren. 

Förväntad startelva Hammarby:
Dovin; Jeahze, Fenger, Adjei, Kurtulus; Bojanic, Demirol, Vagic; Ludwigson, Saidi, Nilsson.

Var: Olympia
När: Avspark söndag 15.00
Visas: Discovery+

Får vi ett nytt bortalags-publikrekord?
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-11-05 10:20:30
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!