Lagbanner
Fredagskrönika: Tankar inför säsongen

Fredagskrönika: Tankar inför säsongen

Nu är det bara två dagar kvar till premiären och den spelas på Bravida Arena där SAIK ska möta Utsikten. Hur det går? Svårt att sia om, men det är med stor förväntan man ser fram mot vad som komma skall och i denna fredagskrönika ska jag försöka förmedla mina tankar inför säsongen.

Jag kan inte låta bli att börja prata om Superettan 2023. Då var Skövde AIK nykomlingar, men vem kunde tro det när serien skulle sammanfattas? En femteplats blev det till slut och på poängkontot landade 44 poäng och en målskillnad på 40-39. 
Skövde AIK blev alltså femma i Superettan som nykomlingar, det är ju bara lyfta på hatten och säga grattis och bra jobbat till alla involverade för inför förra årets säsong var det nog ingen (och då menar jag ingen) som trodde att SAIK som nykomling skulle finnas med i toppstrid och att man skulle sluta fyra poäng från en allsvensk kvalplats.

Nog om det, Superettan 2022 är historia nu och nu står Skövde AIK inför en ny tuff säsong. I diverse intervjuer jag gjort med ledare och spelare inför säsongen som sparkar igång på söndag är man optimistiska inför vad som komma skall, men man är också ödmjuka och det gillar jag. 

Likt många andra lag så finns det en del nyförvärv som ska spelas in och det allra viktigaste är såklart att få igång en skyttekung. Jack Cooper Love tog den rollen i fjol och han gjorde 14 mål i SAIK-tröjan, vilket var fem fler än anfallskollegan Yoann Fellrath. Den här säsongen vilar ett större ansvar på Fellrath då Cooper Love inte finns kvar, men in har istället Darrell Kamdem Tibell kommit på lån från allvenska IFK Norrköping. Kan han bli en ny målsuccé eller ska Fellrath alternativt Emil Bellander titulera sig som årets skyttekung? 
Den frågan är svår att svara på då målskyttet inte riktigt fungerat under försäsongen, men där har Skövde också matchats mot tuffa motståndare och jag drar ingen slutsats över dem resultaten utan låter istället seriespelet tala för sig. 

Med tanke på hur laget levererade i fjol så ser man såklart fram mot vad den här säsongen har att erbjuda. Jag vill såklart se en ny toppstrid, men det kanske är att vara överoptimistisk? Vem vet... Så länge Skövde AIK förblir ett lag för spel i samma serie är jag dock nöjd med säsongen. Då känns det som att man för stunden har etablerat sig som ett lag på den här nivån och den ekonomiska biten blir såklart en viktig faktor för att klubben ska kunna bygga vidare på en slagkraftig trupp där man plockar in spets på vissa positioner, men även unga utvecklingsbara spelare, både från egna led, men också från andra lag där spelarna själva påpekar att de vill komma hit för att utvecklas.

Som sagt, en toppstrid även i år vore fantastikt kul på alla sätt, men fokus ska vara på att spela sig kvar och löser man det så ska vi vara nöjda. 

Superettan är en riktigt oviss serie, det ska vi komma ihåg och det fick vi bevi på så sent som i fjol. Då gjorde Skövde det oväntade, frågan är vilket lag som gör det den här säsongen? Helsingborg som i fjol åkte ur Allsveskan är tippade att tillhöra toppen och ta steget tillbaka direkt, de kommer vara laget man vill slå och det är i mitt tycke mer press på HIF än Skövde och med det menar jag att Skövde ska försöka njuta av stunden och det man gjorde bra i fjol ska man göra i år också. 

Nu vill jag ha söndag, säsongspremiär och väldigt gärna tre poäng direkt!

Johan Videll@johan_videll2023-03-31 08:56:51
Author

Fler artiklar om Skövde AIK