Lagbanner
Södermalms IP konstgräs, 2023-03-05 13:00

Skövde AIK - IFK Luleå
3 - 1

Inför Skövde AIK - IFK Luleå

En match mot IFK Luleå en kylig söndag i mars där inget av lagen har chans att gå vidare må låta trist enligt vissa. Men det ligger så otroligt mycket mer bakom detta historiska möte.

För 53 år sedean, på en solig dag i oktober spelade SAIK den största matchen i klubbens historia när de gick in i kvalspelet till Allsvenskan. Laget hade krigat sig till en seger i sin division 2 serie och skulle nu göra upp med 3 andra lag om en plats i Allsvenskan; Landskrona BOiS, Sandviken och IFK Luleå, och det var IFK Luleå som stod först på tur. Bänkar var utställda på löparbanorna, extraläktare var snabbt byggda på kortsidorna.
Över 13,000 personer hade tagit sig till Södermalms IP för att förhoppningsvis bevittna historia. Och visst såg det bra ut till en början! SAIK tog ledningen efter bara 6 minuter genom Bengt Larsson och många trodde nog att fler mål skulle komma, men trots en ramträff av rödvitt i första halvlek stod sig 1-0 in i halvtid. IFK Luleå fortsatte jaga en kvittering efter halvtidsvilan och i den 78e minuten inträffade det som inte fick ske, när IFK Luleås Kent Sunden fick till ett skott som på ett plågsamt retligt sätt tog sig förbi Janne Åbergs fingertoppar och släckte hoppet på 13,000 Skaraborgare.Det blev inget Allsvenskan för oss det året och sen dess har vi aldrig varit så pass nära. IFK Luleå å andra sidan lyckades knipa en av platserna och spelade sin enda säsong i Allsvenskan året därpå men fick efter säsongen se sig på jumboplaceringen
Men det var då. Sen dess har mycket hänt i båda klubbarna. Luleå har likt Skövde AIK haft ett antal säsonger till i den andra divisionen sen dess men medans vi tog en djupdykning ner till 5an och tillbaka upp till Ettan så har Luleås formkurva varit något mer stabil. Numera finner sig IFK Luleå sig själva i Division 2 och en tuff match väntar dem imorgon, men det förväntas inte bli en enkel match fr Skövde AIK. IFK Luleå har svarat för två starka defensiva insatser mot både Degerfors och Malmö och det är ett motiverat lag som kommer springa in på IP.

Janne Åberg har sen länge lagt handskarna på hyllan (även om han fortfarande är kvar och arbetar ideellt i klubben som den rödvita hjälte han är!), imorgon är det anntagligen Markus Fröjd som får äran att försöka hålla nollan och målen förväntas inte längre komma från Bengt Larsson utan där ligger våra förhoppningar hos Yoann Fellrath och Emil Bellander. Kommer historien upprepa sig, eller får SAIK äntligen ett litet plåster på såren?

Var spelas matchen?
Konstgräset på Södermalms IP, bakom huvudläktaren.

När spelas matchen?
Söndag 5e mars, klockan 13.

Hur ser man matchen?
På plats på IP rekkomenderas starkt. I övrigt går matchen på C-more 

Simon Lindgrenilovebarca972023-03-05 00:22:00
Author

Fler artiklar om Skövde AIK