Lagbanner
Intervju med Kurt Lindgren: "Sikten var skymt och vi såg max halva planen..."
Kurt Lindgren till höger, nedre raden.

Intervju med Kurt Lindgren: "Sikten var skymt och vi såg max halva planen..."

Det är mindre än två veckor kvar till årets första tävlingsmatch för Skövde AIK och uppladdningen är i full gång. Vi har tagit oss en liten pratstund med den minst sagt engagerade supporten Kurt Lindgren och stämt av läget inför säsongen, förväntningarna på Svenska Cupen och i samma intervju berättar han även om hur allt började. Dessutom får vi höra om några händelserika bortamatcher under pandemin.

Kurt, tack för att du tar dig tid för oss och denna intervju! Du är känd som en minst sagt engagerad supporter. Kan du berätta om din historik och ditt engagemang för laget idag?
 - I början, runt tioårsåldern så gjorde man väl inte så mycket väsen av sig. Följde med kompisarna och brorsan på hemmamatcherna... Svårt att förklara vad det var som lockade, men SAIK hade en bra period under sent 60- och tidigt 70-tal.
Alltid mycket folk och bra spel med flera topplaceringar i gamla division två. Sedan när motgångarna började komma i mitten av 70-talet och publiken började svika så ville jag inte vara som många andra utan man blev kvar på IP. En vän sviker inte när det kärvar lite, det bara är så! En fördel på den tiden stavades körkort så givetvis blev det ju lite fler bortamatcher, men men.... Var det en lördag och bortamatch i Alingsås så blev det ju i regel en kasse öl och tåget. Ska inte dra upp en massa anekdoter om vad man gjorde på fyllan under vissa matcher, planstormningar med mera...

En annan skribent här på Skövde AIK-redaktionen är Kurts son, Simon Lindgren. Han var inte många år innan han fick ta följe med pappa till Södermalms IP för att börja kolla på fotboll... 
- På den vägen rullade det på under ett antal år tills dess att man en vacker dag fick lite annat att tänka på, (familj). Då blev inte så många matcher under några års tid. Sedan när grabben (Simon) var några år så fick han följa med till Södermalm vare sig han ville eller inte, men det är ju en annan historia. Och dagens engagemang... bra fråga! Självklart är vi på i princip alla matcher hemma och borta. Under Simons ledarskap så blir det en del tifofixande som har fått stor uppskattning! Vi har lite bus på gång till första hemmamatchen som jag tyvärr inte kan gå i detalj om, men missa inte det! I övrigt så är vi numera ett tjugotal personer som startade upp supporterföreningen SAIKOS för ett år sedan. Känns skönt att vi äntligen är lite fler engagerade psykopater.

Hur många matcher såg du i fjol och vad tycker du om debutsäsongen i Superettan?
 - Förra året så blev det en perfekt season, det vill säga 31 matcher om man räknar med cup-matchen mot Stockholm Internatzionale. Man har ju drömt om Superettan i många år... så det är bara att hänga på var dom än spelar i landet. Som en liten parentes så blev det även en perfect season 2021 med 33 matcher inklusive cup- och kvalspel. Det var ju lite restriktioner under vårsäsongen 21, men det löste vi med hjälp av stegar bland annat. Åsikter om säsongen 2022! Helt klart så gjorde SAIK en stor bragd som placerade sig så högt upp! Så djävla härligt att se ett lågbudgetlag som SAIK som ställer till det för dom mer etablerade föreningarna. SAIK är definitivt uppe på den här nivån för att stanna. Är övertygad om att SAIK inom ett par tre år är uppe på samma nivå som Värnamo och Varberg.

Du sa tidigare att ni under pandemin löste en del bortamatcher med hjälp av bland annat stegar(!), kan du berätta om ”bästa minnet” från en bortamatch under restriktionstiden?
 - Oskarshamn borta för två år sedan så fick vi stå säkert 50 meter från planen. Sikten var skymd så vi såg max halva planen och dessutom fick Skövde stryk med 0-5 så det blev en marginellt seg hemresa. I Trollhättan året före så hade bollkallarna på Edsborg en medelålder på säkert 40 år. Ingen publik var tillåten, men bollkallar behövs ju ändå! För egen del så minns jag särskilt när vi stod på stegar i Ljungskile och brände pyro. Ingen gjorde något eftersom vi inte brände inne på Skarsjövallen, vi stod ju en halvmeter på rätt sida. I övrigt så minns man ju bland annat Harlyckans IP i Helsingborg när vi stod bland meterhöga brännässlor och såg SAIK förlora...

- Finns hur mycket goa minnen som helst sedan den tiden och en annan grej var när SAIK's sportchef ringde upp Simon någon vecka innan seriepremiären 2020 och undrade om vi ville ställa upp som publikvärdar. Någon publik var ju inte tillåten, men publikvärdar fanns det ett starkt behov av. Kan tillägga att han inte behövde fråga två gånger!

Jag måste medge att det är häftigt att ha fått uppleva så många arenor i vårt avlånga land som du har fått göra!
Vilken arena har varit den bästa du besökt hittills?

 - Ruddalen i Göteborg utan tvekan även om vi inte har varit där sedan Divsion 1-tiden... En tät och kompakt arena, nära till planen! Kort sagt en gammaldags riktig fotbollsarena utan en massa löparbanor och skit... Ryktet säger att Utsikten återvänder till Ruddalen i år efter en säsongs karantän på Bravida arena. Hoppas verkligen att det stämmer!

Snart vankas tävlingsmatcher och det i Svenska Cupen. Vad är dina förväntningar på SAIK där? 
 - Tuff grupp... men jag tror vi kan skrälla mot MFF.  Degerfors borta är ingen omöjlighet och Luleå hemma tar vi om matchen gäller något. Sedan är det bara tre matcher kvar innan vi är ute i Europa!

Och i Superettan, vad tror du om året som väntar? 
 - Blir nog lite tuffare i år. Har ju varit en viss spelaromsättning och det kan väl ta lite tid innan alla bitar faller på plats.Sedan så finns det inga givna räddningsplankor i år.Bra lag som kommer både från allsvenskan och ettan. Jag säger att SAIK tar en stabil mittenplacering i år , så blir det toppstriden nästa säsong.

Vem ser du mest fram emot att följa i årets upplaga av Skövde AIK?
 - I mitt fall så blir det ungdomarna som är uppflyttade från akademin som man kommer att följa extra noga.

Skövde AIK gör första tävlingsmatchen för säsongen mot Malmö FF i Malmö och speldagen är 19 februari med avspark 13:00.
Vi avslutar intervjun med att fråga Kurt om han kommer se matchen... 

- Yes! Vi åker till England på fredag. Mycket fotboll och en djävla massa öl, men vi kommer hem i god tid innan matchen i Malmö.

Johan Videll@johan_videll2023-02-08 19:22:00
Author

Fler artiklar om Skövde AIK