Lagbanner
Mörk: "Fantastiskt kul om vi kunde fortsätta att öka intresset för fotbollen"

Mörk: "Fantastiskt kul om vi kunde fortsätta att öka intresset för fotbollen"

Fotbollssäsongen närmar sig med stormsteg och inför Superettan 2023 fortsätter vi leverera intervjuer med spelare i laget. Denna gång är det Mikael Mörk som ställt upp på en pratstund med oss. I denna intervju berättar han varför det blev Skövde AIK för fem år sedan, hur han upplevde att gå från spel i Division 5 till då Division 1 och även hur hans individuella målsättning ser ut inför årets säsong.

Mikael, du har varit i Skövde AIK nu sedan 2019 och har hunnit bli 29 år gammal. Hur är din upplevelse över de åren du gjort i SAIK?
- Det har varit väldigt roliga år, med både toppar och dalar. Jag har träffat många människor och fått nya vänner för livet. Jag hade hört gott om SAIK redan innan jag kom och min egen upplevelse av föreningen dessa år har överträffat mina förväntningar, både på och utanför planen. En väldigt familjär klubb som tar väl hand om varandra!

Hur trivs du i klubben?
- Jag trivs väldigt bra. Det har kommit och gått många spelare under åren som jag har varit här. När jag kom hit var vi ett härligt gäng som var i liknande åldrar och hängde mycket på fritiden. Det är inte många kvar från den tiden och jag är idag bland de äldre i laget, vilket har sina för- och nackdelar, men jag trivs väldigt bra i gruppen och det är ett roligt gäng som ses varje dag.

Ardala GoIF är din moderklubb och de huserar denna säsong i Divsion 5. Den serien var du också i så sent som för fem år sedan. Kan du beskriva din resa som spelare från det att du kom till SAIK som 25-åring till idag? 
- Det är alltid svårt att beskriva sig själv, det är andra bättre på som står bredvid, men om jag försöker beskriva mina år i SAIK så har jag utvecklats både offensivt och defensivt. När jag kom var jag ju såklart yngre och snabbare än vad jag är idag, men det gör att man utvecklar andra saker, vilket är det roliga med fotbollen. Att man får utveckla andra sidor hos sig som ger en fördelar i spelet, idag är jag en smartare spelare än vad jag var när jag kom hit.

Hur var det att gå från Ardala till Skövde?
- Det var ett tufft steg, framförallt träningsmässigt var det en stor omställning. Jag kommer ihåg att jag var helt slut i kroppen i början och orkade knappt spela de första matcherna. Man kommer in i det till slut och sen rullar det på bara. Kroppen lär sig att hantera det och det blir en vardag av det med. I Ardala tränade vi endast två gånger i veckan, så det var den största omställningen.

Varför blev det Skövde AIK,  var det något särskilt du lockades av?
- Jag valde att studera ganska tidigt på en annan ort, så då blev det inte så mycket fokus på fotbollen. Så när jag sedan fick möjligheten på lite senare dagar, så kände jag att jag ville ta chansen att få spela lite högre upp i seriesystemet... så när SAIK hörde av sig var det ingenting att tveka på.

Per Åstemo var sportchef för SAIK när du värvades och han är kvar på den posten idag också. När du blev presenterad beskrev han dig som "en offensiv spelare som trivs centralt i planen och är en van målskytt". Om du skulle beskriva dig själv som spelare, hur lyder det då?
- Som jag sa tidigare så är det upp till andra att beskriva vad jag är för typ av spelare, men om jag får beskriva en spelare jag försöker vara så är det en lagspelare som alltid försöker göra det som är bäst för laget. Arbetar hårt i defensiven och försöker att få saker att hända på offensiv planhalva. Föredrar som många andra, självklart offensiven!

Utöver fotbollen, vad är dina prioriteringar på fritiden och vad är viktigt i din vardag?
- Den tiden som jag inte tillbringar till fotbollen försöker jag ägna till familj och vänner. Har numera två barn hemma som tar upp den mesta av tiden. Annars gillar jag att aktivera mig på olika sätt, äter gärna gott med något fint att dricka till.

I fjol tog ni Superettan med storm och nu närmar sig en ny spännande säsong där vi såklart hoppas på något liknande som i fjol. Vad är dina tankar och hur lyder målsättningen i laget?
- Vi har inget uttalat mål än. Superettan är en väldigt jämn serie där alla lag har möjlighet att slå alla. Vi har många nya ansikten i laget som skall spelas ihop och vi kommer satsa på att göra 30 bra prestationer i serien och se till att SAIK spelar elitfotboll även nästa år.

Vad är ditt drömscenario över årets säsong och individuellt, hur lyder dina målsättningar? 
- Självklart hoppas jag att vi gör en stark säsong och kan vara med där uppe över 30 omgångar. För egen del vill jag vara skadefri och spela så mycket som möjligt. Det vore fantastiskt kul om vi kunde fortsätta att öka intresset för fotbollen över säsongen. Att få spela för ett fullsatt Södermalms IP och höra SAIKOS vråla över hela staden hade varit fantastiskt.

Fyra mål på 27 matcher i Superettan i fjol och utöver målen stod du även för sex assists om min statistikkoll stämmer. Det var lika många mål som du gjorde i Ettan säsongen innan. Avslutningsvis, hur många mål blir det den här säsongen om du får tänka högt?
- Det är för dåligt, så det måste vi ju bättra på i alla fall, avslutar Mörk med ett leende.

Johan Videll@johan_videll2023-03-27 22:08:00
Author

Fler artiklar om Skövde AIK