Lagbanner
Tobias Hysén: "Skövde har gjort det otroligt bra!"

Tobias Hysén: "Skövde har gjort det otroligt bra!"

Nedräkningen inför seriespelet 2023 är i full gång och vi har fått en pratstund med en svensk fotbollsprofil i Tobias Hysén som berättar om vad han pysslar med idag, hyllar Skövde AIK och säger att kompisen Pontus Wernbloom som vi intervjuade senast inte är någon mästare i tippning.

Tobias Hysén, stort tack för att du tar dig tid att prata med oss! När du fick frågan så svarade du gladeligen ja och du poängterade också att du var glad över att Svenskafans fortfarande är vid liv. Vad är din relation till denna sajt?
- Jag var ofta inne och läste och kollade när jag var yngre, det blev inte lika mycket sen när jag började spela elitfotboll själv, men det var ett bra sätt att hänga med förr. Lite som Twitter kanske har blivit nu.

Hur mår Tobias idag och vad gör han på dagarna när han inte pratar med oss?
- Jag har för närvarande lite olika saker för mig. Dels är jag ju med i en podcast om Allsvenskan som heter Ljugarbänken, det är jag Pontus Wernbloom och Mårthen Bergman som snackar om det som händer och sker i Allsvenskan. Utöver det är jag ass.tränare i Tvååkers IF i Ettan Södra. Ett första steg i nån sorts tränarkarriär, säger Hysén och skrattar till. Sen har jag tre grabbar i åldrarna 6-15, så det finns att göra!

Häromdagen hade vi en intervju med din kompanjon i podden Ljugarbänken, Wernbloom, han tippade Giffarna som ett topplag i Superettan och sa att Malmö FF eller Djurgårdens IF tar hem Allsvenskan. Vad tror du, håller du med eller hur tänker du i den frågan?
- Pontus är väl inte den första jag hade lyssnat på när det gäller tippning hahahaha! Han har väl dock rätt vad gäller Malmö och Djurgården. Det ska bli spännande att se hur Malmö studsar tillbaka med Henrik Rydström. Djurgården har hittat en otroligt jämn nivå och kommer definitivt vara med och slåss.  Beroende på hur många som Häcken tappar, så är dom säkert med och slåss igen...


Superettan? 
-  I Superettan är det svårare! Helsingborg kommer säkert vara med i toppen, jag tror säkert Giffarna får ordning på det nog för att vara med i toppen. Sen är det alltid några lag som överraskar och där tror jag Brage och ÖIS kan få bra säsonger.

Du är född och uppvuxen i Göteborg och 1999 blev du BK Häcken-spelare och man kan väl säga att din karriär tog fart där. Hur ser du på din tid i Häcken, vad betydde den för dig?
- Det var där jag blev senior på riktigt, jag fick min ”uppfostran” där så att säga. Det var en väldigt lärorik tid, med både ups and downs. Jag tror nivån var precis lagom för mig , för att kunna utvecklas i lugn och ro. Jag har fortfarande kontakt med en del spelare från den tiden.

2004 blev det flytt till Djurgården, men då var det norska Lyn som ryckte i dig först. Varför blev det inte Norge utan Stockholm och Djurgården istället?
- Ja du, det var Bosse Anderssons ”fel”. Jag var klar för Lyn och hade skrivit på mitt egna kontrakt, men klubbarna skulle bli överens innan allt var helt klart. Då ringde Djurgården och Bosse och kapade den affären, kan man väl säga. Med facit i hand, var det väl tur, minst sagt.
 
I Djurgården blev du en mycket skarp målskytt och en stor succé i Allsvenskan. Det gick så bra att du fick ett år i England och spel med Sunderland i The Championship. 15 matcher från start, totalt 26 matcher - och du värvades för ca 23 miljoner kronor. Hur var livet i England och vad tyckte du om Sunderland som klubb?
- Sunderland som klubb var en fantastisk klubb! Otroligt mycket fans och man märkte hur stor fotbollen var där uppe i nordöstra England. Det var ju en lyckad säsong för laget, med uppflyttning till Premier League, men det firades lika mycket att rivalerna Newcastle och Middlesbrough åkte ur, hahaha!

Och för din egen del då? 
För min egen del så var jag väl inte riktigt mentalt redo för det livet. Jag har väl alltid varit en hemmakär kille, så jag trivdes aldrig riktigt där.

Finns det något du ångrar med tiden i England, något du kunde eller borde gjort annorlunda? 
- Nja, finns väl mkt jag kunde gjort annorlunda på ett sätt, men samtidigt. Jag var inte glad där. Är nog väldigt hemmakär och det kan man ju tycka vad man vill om.
 
Efter säsongen i England vände du hem till Sverige och då blev det inte Häcken, inte Djurgården - utan IFK Göteborg. Varför?
- Jag har ju alltid hållt på IFK Göteborg, det är min klubb, så när jag fick chansen att spela där, var det inget att fundera på. Jag hade fina år i både Häcken och DIF, men Blåvitt var Blåvitt och där hade jag alltid drömt om att få spela.
 
 172 matcher, varpå du gjorde 69 mål i den blåvita tröjan mellan 2007-2013...
- I Allsvenskan menar du då, för det blev ju fler om man räknar alla matcher!

Ja, precis - i Allsvenskan. Vad är ditt bästa minne från den tiden?
- SM-guldet som kom direkt 2007 och cup-gulden 2008 och 2013 sticker ju ut såklart! Framför allt tågresan hem från Stockholm efter cup-guldet 2013, var otroligt kul. Sen har man ju många minnen från resor och allmänt bara saker som händer under så många år.


Tågresan från Stockholm måste varit en riktig partyvagn! Hur fortsatte festen efter hemkomst? 
- Tågresan var otrolig! Kvällen slutade hemma hos mig och vi stod och lagade nattamat vid 6-snåret. Det var nog en 8-10 st hemma hos oss. Var tur vi inte brände ner huset

2014-2016 blev du utlandsproffs igen och då i Kina där det blev spel för Shanghai SIPG. Det blev totalt 54 matcher där och 31 mål, så målproduktionen var sannerligen god! Hur var det att vara fotbollsproffs i Kina?
- Ja, sportligt var Kina en succé, vi kvalificerade oss till asiatiska Champions League andra säsongen och blev tvåa i ligan. Det var den bästa placeringen för Shanghai nånsin. Det ledde ju också till att dom köpte ut mig från mitt kontrkat och plockade dit Hulk och Oscar istället, hahahaha.
 
När du tänker tillbaka på Kina-äventyret, hur lyder dina tankar då?
- Kina så här i efterhand var en grym upplevelse! Man uppskattar det kanske inte alltid, när man är mitt uppe i allt... Det var så mycket som var så annorlunda, men när man ser tillbaka på det så var det mycket som var väldigt spännande. Man är väldigt isolerad på anläggnigen mycket, det var långa resor till bortamatcher, men man får se väldigt mycket olika ställen. Det är svårt att förklara i en text, man måste nästan prata om det!
 
Till säsongen 2016 vände du hem till Sverige igen, återigen till IFK Göteborg och mellan 2016-18 blev det 79 matcher i Allsvenskan och 20 mål från dig. Var det bara IFK Göteborg på tapeten vid denna återkomst eller försökte Djurgården få tillbaka dig?
- Vi skulle ju flytta hem, så det var inget annat lag som var aktuellt. Det tror jag alla visste. Därför var det inget annat lag som visade intresse, det hade inte varit nån idé heller.
 
Jag som Skövde AIK-skribent måste ju också få ställa en fråga om mitt lag, Skövde AIK. De tog Superettan med succé i fjol och nu går man en ny spännande säsong till mötes. Vad säger du om Skövde, har du följt dem något och vad tror du i så fall om årets säsong?
- Skövde har gjort det otroligt bra! Ska bli spännande att se hur man klarar den svåra andra säsongen nu. Tobbe Linderoth borde vara en tränare, som ursäkta mig, men större klubbar tittar på. Dock tror jag att det är bra väg att gå att köra Superettan nåt år till. Jag som spelar mycket Football Manager, har ju en go-to spelare i Gustav Friberg som jag alltid köper. Du får hälsa honom!

 
Din podd-kompis hyllade Linderoth och sa att han stått för en "imponerande resa", men slog fast att han minsann inte ska bli någon fotbollstränare. Du däremot har ju redan hunnit prova på yrket. Kommer du snart göra som Linderoth och få en mindre klubb att nå de större scenerna inom svensk fotboll eller hur går tankarna där?
- Jag har valt att inte lägga 100% av tiden på tränarkarriären ännu, så det är inte aktuellt att satsa helhjärtat riktigt ännu. Därmed inte sagt att jag inte tar det på allvar, det är mer tidsmässigt jag inte kan lägga allt jag har. Tre grabbar i åldrarna 6-15 får ta den tiden just nu.

Avslutningsvis, vem tar hem titeln som årets skyttekung i Allsvenskan 2023? 
Skyttekung 2023 blir svårt asså, men jag tror John Guidetti har alla chanser att vinna om han är skadefri. Han eller Isac Kiese Thelin säger jag!

Johan Videll@johan_videll2023-01-23 17:05:00
Author

Fler artiklar om Skövde AIK