SLO – vår idé, vårt ansvar!

Att UEFA valde att införa Supporter Liaison Officers, eller supporterombudsman om man vill försvenska det lite, i sitt licenssystem beror på att Europas supportrar bad om det och under hela processen förblivit drivande och aktiva. Det är vårt förslag, vårt system och vårt ansvar att se till att våra föreningar inte slarvar bort den här chansen genom att utse någon oengagerad nisse på kansliet som behöver fylla ut sin tjänst med några procent.

Jag har själv varit delaktig i arbetet sedan sommaren 2009 och kan berätta att ändlösa listor på förslag och idéer har debatterats flitigt och intensivt, först internt i supporterled och sedan med och gentemot UEFA.  Den främsta anledningen till att just SLO systemet var det som vann mest gehör var helt enkelt det facit som Tyskland i stora delar utgör. Men tyskarna är inte ensamma, i Schweiz har de SLO:s i både fotboll och inom hockeyn och har t.o.m. infört en universitetsbaserad utbildning som alla SLO:s får genomgå. Systemet fungerar, så mycket vet vi. Nu skall det bara anpassas till svenska förhållanden och svenska föreningar.
 
Till skillnad från större delen av Europa har vi i Sverige endast fram t.o.m. mars på oss att få systemet på plats eftersom vi spelar vår-höstsäsong. Enligt UEFA:s krav skall alla föreningar som ansöker om licens för spel i Europa ha en SLO vid tiden för licensansökan, d.v.s. under sommaren 2012. Med tanke på det pressade tidsschemat är det just nu oroväckande tyst från föreningarnas håll. För att en SLO skall ha en chans att kunna utföra sitt jobb på ett något så när tillfredställande sätt måste han eller hon ha stor förkunskap om föreningens specifika supporterkultur och ett förtroende från föreningens supportrar. Utan att generalisera allt för mycket kan man konstatera att idag är det få anställda inom svenska elitföreningar som uppfyller båda dessa kriterier. De behöver sålunda vår hjälp. Men då måste de också öppna upp och tillåta att vi ger dem den hjälpen.
 
Den 15 januari skall samtliga föreningar i Allsvenskan ha skickat in namnet på sin SLO. Det gör att vi redan nu måste göra klart för våra föreningar vem eller vilka vi ser som bäst lämpad för jobbet. Om vi skyr det ansvaret kan det komma att gå en eller i värsta fall flera säsonger förlorade innan en lämplig person får uppdraget.  Vi måste göra klart för våra föreningar att det inte kommer funka med en vaktmästare eller någon från föreningens marknadsavdelning. Visst, det är föreningen som utser och anställer SLO:n och de måste naturligtvis känna sig bekväma och ha förtroende för den som utses men målgruppen för arbetet är oss supportrar. Vi är förutsättningen för ett framgångsrikt arbete. Det är i sammanhanget viktigt att notera att både UEFA och SvFF mycket noga betonar att en SLO inte kan vara samma person som säkerhetsansvariga, inte heller kan en SLO fungera med säkerhetsansvariga som närmsta chef. Det är ett av de tydligaste krav som supportereuropa skickade till UEFA.  
 
Använd de kommunikationskanaler ni har gentemot era föreningar och ta plats i processen. Prata med styrelse, med kanslipersonal, med spelare eller motionera till årsmötet om så krävs. Det är bättre att ta ett aktivt ansvar nu än att vänta och hoppas på det bästa.
 

SLO – vägen från Tyskland till Europa
 
2007 – EU erkänner supportrar som en av idrottens viktigaste aktörer (”a major stakeholder of sports”) i ”The white paper on sports”. Antonia Hagemann från Supporters Direct får i uppdrag från UEFA att utreda förutsättningarna för att sprida tanken med supporter trusts från England ut i Europa. Utredningen visar på ett grundläggande behov hos supportrar att få till en fungerande dialog med sina klubbar. Tyskland står ut som det goda exemplet, bl.a. p.g.a. systemet med s.k. SLO:s.
 
2008 – UEFA ber Supporters Direct om konkreta förslag på vad som kan göras för att förbättra kommunikationen mellan supportrar och klubbar. Det gör man som konsekvens av att en undersökning bland medlemsförbunden som visar att en förkrossande majoritet av dem vill se en betydande förbättring i relationen med supportrarna.
 
2009 – Football Supporters Europe grundas i Hamburg. Under det första och konstituerande årsmötet anordnar Supporters Direct en workshop om supporterdialog. Ett av resultaten av workshopen var att en arbetsgrupp bildades med representanter från hela kontinenten, bl.a. Sverige och SFSU. Under hösten tar arbetsgruppen fram ett dokument med rekommendationer till UEFA. Som första punkt på listan står önskemålet om att införa ett SLO-system i UEFA:s licenskrav.
 
2010 – UEFA ställer sig positiva och inför SLO funktionen i det nya licenssystemet, ”UEFA Financial Fair Play”. Stuart Dykes från Supporters Direct utses av UEFA till SLO koordinator för Europa och påbörjar arbetet med en europeisk SLO handbok tillsammans med Antonia Hagemann. Handboken är delvis en sammanställning av europeiska supportrars erfarenheter av fungerande supporterdialog och SFSU har under hela arbetets gång en aktiv dialog med Stuart Dykes om handbokens innehåll.
 
2011 – Arbetet med att utbilda förbundsrepresentanter i SLO systemet inleds, först med en runda med generell information som en del av införandet av ”Financial Fair Play” konceptet, sedan med en utbildning för de av förbunden utsedda nationella SLO koordinatorerna. UEFA:s SLO handbok färdigställs och publiceras under hösten, den går att ladda ner från Supporter Directs hemsida. I Sverige skickas information ut till alla föreningar i Allsvenskan med riktlinjer och handboken.
 
2012 – Den 15 januari skall samtliga Allsvenska föreningar ha anmält till förbundet vem som skall verka som föreningens SLO under 2012. Under februari eller mars kommer föreningarnas SLO utbildas i förbundets regi.


Artikeln publicerades i Änglarnas medlemstidning Blått&vitt nr 4 2011

Karl Lundén2011-12-20 10:01:00
Author

Fler artiklar om SFSU