Slutspurtstipset – Så slutar Allsvenskan

Slutspurtstipset – Så slutar Allsvenskan

Det är speluppehåll i Allsvenskan och livet känns med en gång lite tråkigare. Jag har rullat tummarna allt för många gånger nu, men uppehållet har också lämnat tid för reflektion. Härmed kan jag stolt presentera slutresultatet i Allsvenskan 2023.

1. IF Elfsborg
Det känns som det var en evighet sedan det var kris i Elfsborg och avgångskrav riktades mot tränare Jimmy Thelin, men så lät det för bara något år sedan. Många är de som menar att IF Elfsborgs framgångar bygger på det långsiktiga arbete som bara kan bedrivas i en förening där kravet på framgång inte är lika högt. Jag har aldrig varit Jimmy Thelins största beundrare. Jag tycker inte att han är vare sig ett taktiskt geni eller en strålande matchcoach. Men det går inte att förneka vilket bländande bra lag han har byggt IF Elfsborg till tack vare kontinuitet och långsiktighet. Med sin ramstarka defensiv och sprudlande offensiv kan Boråsarna slå vilket lag som helst, när som helst. Visst är tappet av André Römer och Gustaf Lagerbielke en försvagning, men islänningen Andri Baldursson ser ut att vara en klassvärvning. Sedan har vi Simon Hedlund som återvänder hem till Borås efter många års spel utomlands. Med Elfsborgs historik av lyckade hemvändare talar mycket för att även Hedlund kommer visa sig nyttig i guldjakten som väntar. Malmö FF borta i sista omgången – där har vi guldmatchen! Grattis IF Elfsborg, Lennart Johanssons pokal kommer till Borås!

2. Malmö FF
Malmö FF inledde säsongen otroligt starkt. Efter de åtta inledande omgångarna stod skåningarna på full pott med 24 inspelade poäng, och det var nog många som redan där hade räknat hem guldet till Malmö. Truppen hade rensats ut och byggts om, Sveriges hetaste tränare Henrik Rydström hade plockats in och allt såg på det hela taget bra ut. Sedan kom beskedet: Anders Christiansen blir borta från spel resten av säsongen. Vissa saker är mycket viktigare än fotboll och vi kan bara tacka valfri gud för att Christiansens hjärtfel upptäcktes i tid! På senaste tid har det varit svårt att känna igen Malmö FF, som går in i landslagsuppehållet med ett antal svaga prestationer, som förvisso har givit poäng, i ryggen. Rydström har varit rasande på sitt lag i intervjuer och någon Pontus Jansson-effekt har det inte blivit. Kuppvärvningen av Oliver Berg från Djurgården ser jag som en klassvärvning och jag tror att han kommer bli riktigt, riktigt nyttig för Di Blåe, men Malmö FF får nöja sig med en andraplats.

3. Djurgårdens IF
Skruva tillbaka tiden ett halvår och Djurgårdens IF var favorittippade att vinna årets Allsvenska. Truppen, som gjort det så bra i fjol med ett imponerande spel i Europa Conference League, skulle både spetsas och breddas när DIF guldrustade för 2023. Riktigt så blev det inte. Nyförvärven som kom i vintras flög inte alls, stämningen i truppen rapporterades vara katastrof och Djurgårdens inledning av säsongen blev varken hackad eller malen. Men nu har Djurgården, det gamla Djurgården, vaknat rejält. Under sommaren har flopparna rensats ut och nya spelare hämtats in. Musa Gurbanli kan bli en riktigt bra allsvensk anfallare och Samuel Dahl ser ut att vara en värdig ersättare till Elias Andersson. Det blir en tredjeplats för Djurgårdens IF.

4. BK Häcken
Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte trodde att BK Häcken skulle vinna sin andra raka allsvenska titel i år, och det såg mycket bra ut inledningsvis. En värdig ersättare till Alexander Jeremejeff hade hittats i Bénie Traoré, Lars Olden Larsen och Ibrahim Sadiq var glödheta och Mikkel Rygaard var precis lika bra som förra säsongen. Jag tycker fortfarande att Häcken har den högsta nivån av alla lag i Allsvenskan, men ett rågat mått av slarv och en stor dos hybris tar ut sin rätt och har resulterat i onödiga poängtapp och en säsong som aldrig riktigt tagit fart. Nu väntar gruppspel i Europa League för laget från Hisingen och det är vida känt att det är svårt att kombinera spel i Europa med spel i Allsvenskan. Jag tror dessutom att Häcken får svårt att ersätta den kvalité som lämnat klubben i sommar. BK Häcken får det tufft i höst.

5. Hammarby IF
Hammarbys säsong måste nästan delas upp i två delar. Det finns ett före och ett efter Europa Conference League-kvalet mot FC Twente i somras. Innan dess var Hammarby ett lag som hankade sig fram i tabellen och tog några poäng här, några poäng där utan att någonsin utmana på allvar. Jesper Janssons Arsenal-inspirerade satsning på unga spelare från Hammarby Talangfotbollsförening dömdes ut när ynglingarna sprang runt som yra höns ute på planen. Den dyra värvningen från norska Tromsø, August Mikkelsen, halkade mest och det var varken Tiki-taka eller tre poäng för Martí Cifuentes. Men så kom Europa-kvalet och Bajen hade tagit ny skepnad. Ett formationsbyte och ett gäng rejäla höjningar av individuella nivåer senare ser Hammarby IF ut att vara ett riktigt bra lag som kommer göra det bra i höst.

6. IFK Norrköping
Det har inte varit mycket med IFK Norrköpings säsong som har varit lättläst. Från att ha befunnit sig i ett ingenmansland där ingen visste hur det skulle gå innan säsongen drog i gång, till formtoppar och fina prestationer, till plattmatcher och tappade poäng. En sak som är säker är att Glen Riddersholms gäng har stått för en stark uppryckning från fjolårets fiaskosäsong. Numera är Peking stundtals ett bra lag, och när Peking är bra, då är de riktigt, riktigt bra. Det är däremot stunderna där emellan som hindrar kamraterna från Norrköping från en placering högre upp i tabellen. 

7. IFK Värnamo
IFK Värnamo har, liksom fjolåret, stått för en rad starka prestationer i Allsvenskan. Det kanske största frågetecknet inför säsongen var hur man skulle klara sig utan Abdussalam Magashy som lämnade för spel i AIK i vintras. Svaret: Alldeles utmärkt! Med en relativt stabil defensiv och en helt okej offensiv är det som imponerar mest med Värnamo att man allt som oftast tar poäng i de matcherna man ”ska” ta poäng i. Kryddar du det med att då och då ta poäng mot lag högre upp i näringskedjan så har du receptet på ett riktigt stabilt mittenlag i Allsvenskan! För övrigt blir jag inte förvånad om vi ser tränare Kim Hellberg som huvudtränare för ett lag högre upp i tabellen redan nästa år. 

8. Kalmar FF
Kalmar FF gick in i året med en succésäsong i ryggen. Tabellplaceringen i fjol var den bästa sedan 2013 och Europa-kval var snudd på garanterat (såvida inte Mjällby slog Häcken i cupfinalen). Men allt var inte guld och gröna skogar för det. Huvudtränare Henrik Rydström hade lämnat i en infekterad flytt till Malmö FF och storstjärnan Oliver Berg flyttade till Stockholm för spel i Djurgården. In kom två ganska oprövade danskar för att styra skeppet på rätt kurs. Henrik Jensen tog över rodret som huvudtränare och Mileta Rajovic värvades för att göra målen. Sedan dess har det varit mycket upp och ned för smålänningarna. Uttåg ur Europa-kvalet och blandade prestationer i Allsvenskan landar i en mittenplacering för Kalmar FF.        

9. Mjällby AIF
Vad kan jag säga om Mjällby AIF? Mjällby har varit det de alltid har varit, och de kommer alltid att vara det de alltid har varit. Slår du upp definitionen av ordet ”stabilitet” får du svaret Mjällby AIF. Med lysande prestationer i cupspelet nådde Mjällby hela vägen till en cupfinal mot BK Häcken och Europa-drömmar drömdes på Strandvallen. Väl i final hade MAIF inte mycket att hämta och sölvesborgarna väcktes ur sina drömmar. I Allsvenskan har Anders Torstenssons patenterade ramstarka defensiv varit svår för många lag att knäcka vilket tar Mjällby AIF till en stabil niondeplats. 

10. IFK Göteborg
Länge var det en fråga om vilket gammalt storlag som skulle få lämna Allsvenskan 2023, AIK eller IFK Göteborg, och på måndagskvällen den 10 juli var det nog många som lade sin röst på att det var Blåvitt som stod inför nedflyttning. 1–2 till bottenkonkurrenten Varberg löd slutresultatet den måndagskvällen. Men hoppet är det sista som överger en, och som det inte övergav änglarna från Göteborg! Ett lyckat sommarfönster senare har tränare Jens Askou förvandlat den sovande gamle jätten till ett av Allsvenskans bästa lag. Markus Berg gör mål (ja, Jesus går i badbyxor), Astrit Selmani är en vinnarskalle och Arbnor Muçolli är typ bäst i världen. Vilken ”great escape” av (po)änglarna!    

11. Halmstads BK
Halmstads BK inledde säsongen bra. Den stabila defensiven förde minerna tillbaka till säsongen 2021 då bollklubben från Halmstad släppte in näst färst mål i serien, enbart överträffade av AIK. Den säsongen slutade dock med ett snöpligt, och i någon mån ologiskt, uttåg från Allsvenskan via kval. Skillnaden har varit att årets uppsättning av HBK har innehållit en offensiv som fungerat bättre än vad den gjorde 2021. Under säsongen har klubben dalat i tabellen i takt med att man till synes släppt på defensiven till förmån för en vassare offensiv. Detta har inte alls fungerat för hallänningarna och tränare Magnus Haglund står just nu på – ja, ni gissade det – 10 poäng på 10 matcher, sedan sommaruppehållet alltså.     

12. IK Sirius
Att Sirius i skrivande stund är placerade på en nedflyttningsplats är ett mysterium för mig. Uppsalalaget har under stora delar av den allsvenska säsongen presterat utomordentligt sett till deras försättningar. Det som har uteblivit är poängen på saldot. Sydafrikanen Tashreeq Matthews är enligt mig en allsvensk klasspelare som på egen hand nästan skulle kunna rädda Sirius från en nedflyttning. Lägg därtill ett lag som stundtals fungerar mycket bra så bör allsvenskt spel 2024 inte vara ett problem för studenterna.

13. AIK
Under säsongen 2023 har vi fått se ett AIK i fritt fall. Kaos i klubben, ett lag som inte verkar vilja (eller kunna) spela fotboll, sportchefsbyte, tränarbyte, fan och hans moster. Sommaren verkade ha fungerat som en nystart när poängen började trilla in igen för Gnaget, men under landslagsuppehållet ligger Stockholmsklubben återigen på kvalplats och krisen är total. Positivt för AIK är att sportchef Thomas Berntsen har lättat på lädret rejält under sommarfönstret och tagit in spelare som på förhand ska klara av att rädda klubben kvar i Allsvenskan. Anton Salétros har visat sig ha blivit en av seriens bästa mittfältare under hans utlandsäventyr, och Ioannis Pittas är en ”killer in the box”. Gnaget klarar sig kvar med nöd och näppe.  

14. IF Brommapojkarna
BP kom upp från Superettan och tog Allsvenskan med storm. Olof Mellberg och hans pojkar från Bromma såg länge ut att klara sig galant i högstaserien, trots en enig presskår som tippat att de skulle vara tillbaka dit de kom från innan året var slut. Sedan dess har inte mycket stämt för de rödsvarta och klubben har sjunkit som en sten genom tabellen. Sommarfönstret bjöd på ett antal trevliga överraskningar. BP lyckades behålla lagets bäste spelare, Samuel Leach Holm, och Jesper Löfgren (det var inte länge sedan han var startback i Djurgården) anslöt på lån. Alex Timossi Andersson värvades och Lucas Hägg Johansson och Leonard Zuta kom in med allsvensk erfarenhet. Kommer nyförvärven kunna rädda kvar BP i Allsvenskan? Vi får se. Men med ett spelschema från ens värsta mardröm blir det kval för Brommapojkarna i höst.  

15. Degerfors IF
Degerfors går in i landslagsuppehållet med en seger mot guldjagande BK Häcken i ryggen. Det kan därför kännas kontraintuitivt att placera Bruket under strecket. Degerfors har en historik av att knipa poäng mot topplag, samtidigt som de har förbaskat svårt att slå sina bottenkonkurrenter. Lägg därtill en målskillnad som är allt annat än smickrande, och som i praktiken betyder en minuspoäng (lag med samma poäng kommer alltid sluta över på grund av målskillnaden), och Degerfors kommer få spendera säsongen 2024 i Superettan. Det återstår dock att se om laget kan sluta sig bakom tränarna Holmberg och Solberg som får lämna klubben efter säsongen.

16. Varbergs BoIS
Ja, var ska jag börja? Boll- och Idrottsällskapet från Varberg har inför omgång 23 nio poäng upp till säker mark. Det skulle krävas ett smärre mirakel på västkusten för att Varberg inte ska sluta som jumbo i serien. I och med försäljningen av Luke Le Roux och Oliver Stanisic under sommarfönstret går det inte att undgå känslan av att klubben redan har gett upp och förbereder sig för en säsong i Superettan. Det är dessutom ett förbannat svårt spelschema som väntar BoIS under slutspurten av Allsvenskan. Tack för denna gång, Varbergs BoIS!



Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-09-08 13:14:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans