SMP´s intervju med Gustav Ludwigson

SMP´s intervju med Gustav Ludwigson

SMP´s intervju med Gustav Ludwigson från i vintras. Nu när han är en av lagets hetaste lirare känns det som en fin bjuck att erbjuda de stackare som då inte köpte sitt exemplar att ta del av den på Sv fans. Håll till godo, folks!

Under transferfönstret sommaren 2019 dök ett för många okänt namn upp på Bajentabloiderna. Gustav Ludwigson, född 1993, forward spelandes i Öis, presenterades som ny spelare i klubben. Men inte på direkten. Först skulle han lira klart säsongen för Örgryte i Superettan. Värvningen blev lite kontroversiell. Från öisarnas håll lämnades det in en anmälan till Svenska fotbollsförbundet. Man tyckte inte övergången hade gått schysst till. Så vitt SMP är införstådda så har ingenting ännu mynnat ut av den anmälan.

Hammarbyfansen började såklart omedelbart googla på denna filur. Vem var det? Vilka var hans spetskompetenser?
Förutom att man kunde hitta information om att han gått som på vatten under vårsäsongen och bland annat erhållit pris som månadens spelare i Superettan i maj 2019 så var det såklart många olika filmklipp som spreds. Vid sidan av klipp på derbyavgöranden mot lokalkonkurrenten GAIS, krysskott mot Mjällby och andra granna fotbollskonster var det andra sekvenser som kom ut i flödena som inte handlade om fotboll.

Ludwigson hade även andra strängar på sin lyra. Nämligen som tävlande i TV4´s fredagsunderhållning Gladiatorerna våren 2016. Gustav hade dessutom gjort det med den äran och gått riktigt långt i tävlingen. Han åkte ut först i semifinalen. Att göteborgaren besatt såväl snabbhet, smidighet som muskulär styrka behövde man därefter inte undra mer över.



Nu när Nikola Djurdjic lämnade laget pratar supportrar om dig som hans naturliga ersättare i presspelet med din fysiska spelstil.
-Oj då, jag förstår hur de tänker men skulle jag börja jämföra mig med en av de riktigt stora allsvenska profilerna genom tiderna under min första säsong så skulle jag göra mig själv en otjänst. Men för all del, min spelstil påminner om hans. Jag är en rörlig och hårt arbetande forward. Precis som han. Men att gå rakt in och axla hans mantel? Nej, på den nivån är jag inte.

Du verkar mer mångsidig än den genomsnittlige fotbollsspelaren?
-Hm, ja du. Jag bestämde mig inte för att satsa på elitfotbollen förrän att jag var 23 år ungefär. Innan det hade det varit en av aktiviteterna i mängden. Jag spelade i Mölnycke IF i division 4 och 5 tills jag var över 20 år. Nackdelen med det är att jag har färre fotbollstimmar i kroppen än övriga. Men visst finns det en fördel i att hållit på med många olika sporter. Det gör det absolut. Gymnastik, innebandy, skidåkning och surf och sådana grejer. Min största talang är nog ändå anpassningsförmågan och att kunna ta instruktioner och lyssna på de som vet mer. Att ha viljan att bli bättre och ta jobbet som krävs för det.

Ett exempel på det är att trots att hans kontrakt med Hammarby är daterat från 1 januari 2020 men att han ändå åkte med på lagets stenhårda fysläger på Kanarieöarna i början av December.

Plugget då? Vad har du för utbildning?
-Jag gick naturprogrammet på gymnasiet och så läste jag ekonomi på Handels. Med den senare är jag inte klar med. Jag pausade det när jag började spela i Örgryte.

Vad är ditt första intryck av Stockholm som stad och Hammarby som förening?
-Alltså staden är ju ungefär som Göteborg fast större. Jag har egentligen inte så mycket att säga om den. Det har varit helt odramatisk att flytta hit. Klart man saknar närheten till familj och kompisar ibland men annars trivs vi bra. Min sambo flyttade med mig hit också. För närvarande bor vi i Älvsjö men planen är att hitta något annat. Något eget. Lägenheten vi bor i är i andra hand.

-Vad gäller föreningen så är den mycket inbjudande och lätt att tycka om. Framförallt är den accepterande, olika är bra liksom. Man får vara som man vill. Det är härligt. Att man vill skapa en färggrann stämning både i klubben och i laget. Även på arenan och runt omkring. Det är en skön stämning rätt över.



När Hammarby skrev kontrakt med Gustav presenterade sportchef Jesper Jansson honom som en spelare man haft på radarn länge. Hans anmärkningsvärda utveckling de två senaste säsongerna i Superettan och på det sätt han spelar fotboll kändes som en perfekt spelare för dagens Bajen. Att han med sina färdigheter kan vara med och konkurrera på de samtliga fyra anfallspositionerna i laget. Även om han själv säger att han i första hand ser sig som en klassisk forward.

Att Ludwigson blommade ut relativt sent har sin anledning. Efter att som junior ha nobbats av Örgryte spenderade han sitt fotbollsspelande som högst i division 2-klubben Sävedalens IF i Partille. Örgryte hade dock fortfarande ögonen på Gustav och i april 2018 gjorde han sin första match för dem. Han debuterade alltså i Superettan så sent som 24-åring. Det blev sammanlagt 59 matcher och 23 mål i Göteborgsklubben innan flytten till Stockholm och Hammarby.

-Ja, jag var på provträning hos Örgryte när jag var 16 år. Då sa de att jag var för liten och att de skulle höra av sig när jag vuxit till mig. Det var också precis så det blev även om det blev lite omvägar. Som jag sa tidigare så satsade jag liksom inte på fotboll. Jag hade till exempel ett helt år i 20-årsåldern då jag var ute och reste och spelade ingen fotboll alls.
-När jag sedan kom tillbaka till Sverige började jag spela i Sävedalen som då låg i division 3. Visst kan man säga att min fotbollskarriär kom igång sent men det berodde mest på att jag prioriterade andra saker.



Ute och reste sa du. Berätta mer.

-Jag drog på vintern och gjorde en skidsäsong i Frankrike. Sedan åkte jag till min gudfar som är manager på en surflounge i Peniche i Portugal, norr om Lissabon. Jag jobbade i baren där på kvällarna och surfade i havet hela dagarna. Det var riktigt häftigt. Det var perfekt för mig då. Efter surfandet i Portugal gjorde jag en skidsäsong till.

Oj, det där med barjobbet kanske du ska ligga lågt med. Annars kanske krögarna på Södermalm kommer att stå i kö för att få dig att gästa bakom bardisken för en kväll.
-(Skratt) Det skulle jag gärna göra om omständigheterna var de rätta.


Vill du komma över den tryckta publikationen som denna intervju är med i? Lätt. Då går du bara in på supportrarnasmatchprogram.se och beställer hem den. Kanske finns det något mer i webshopen du letat efter? In och kolla bara.











 

Tommy Fagerbergtompafager@hotmail.com2020-08-05 08:38:34
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!