Borås Arena, 2022-10-23 15:00

Elfsborg - Hammarby
2 - 1

Söderberg frälste Elfsborg med sent avgörande i segern mot Hammarby

IF Elfsborg tog andra raka segern efter att Noah Söderberg frälst Elfsborg med sitt sena avgörande mål hemma mot Hammarby IF, ett mål som även innebar att gulddrömmarna för Hammarby släcktes i Borås. Matchen slutade 2-1 till Elfsborg.

Inför matchen var förutsättningarna klara, Hammarby behövde vinna för att hänga på BK Häcken och Djurgården i kampen om SM-guldet, och vid vinst kunde Elfsborg gå om Malmö FF i tabellen upp till en sjätteplats. Jimmy Thelin valde att mönstra ett relativt ordinarie lag med Noah Söderberg och Emmanuel Boateng som sittande mittfältare efter Andre Rømers skadeproblem. Jeppe Okkels, Alexander Bernhardsson och Sveinn Aron Gudjohnsen fick alla chansen från start i anfallet.

Det var gästerna från Södermalm som inledde allra starkast, och pressade ner Elfsborg på egen planhalva. Men försvarsspelet från Elfsborg var under stunder idag i allra högsta klass, speciellt hos mittbacksparet Sebastian Holmén och Leo Väisänen som stoppade nästintill allt som kom i deras väg.

Men desto längre minuterna tickade på så kom Elfsborg in matchen allt mer och fick till ett par kontringar. Michael Baidoo var högst delaktig i det offensiva spelet och kom fram till flera farliga lägen. Boateng serverade Baidoo en elegant cross från mittfältet som Baidoo tog ner på bröstet i straffområdet och föll efter att blivit puttad bakifrån, men domare Östling valde att fria från straff.

Även Sveinn Aron Gudjohnsen var på spelhumör och var nära att ge Elfsborg ledningen när han på Johan Larssons inlägg nickade bollen i ribban, och minuter senare tog han sig fram till ett avslut utanför straffområdet, en boll som styrdes ut till hörna.

Men det var genom Alexander Bernhardsson ledningsmålet för Elfsborg kom, genom att Gudjohnsen kyligt chippat fram bollen till Bernhardsson som i straffområdet gick på avslut, och via målvaktens retur rullade han in 1-0 till Elfsborg. Det var ett Elfsborg som tagit över matchen allt mer när den första halvleken skulle summeras och ett väldigt blekt Hammarby, i jämförelse med vad de presterat tidigare under säsongen gick att konstatera.

Tio minuter spelade av den andra halvleken kom dock smällen för Elfsborg när Joel Nilsson relativt fritt fick nicka in 1-1 till Hammarby. Och halvleken fortsatte i ett högt tempo där Hammarby hade stäppat upp en nivå, men Elfsborg var fortsatt stabila bakåt och kunde även dem pressa på för ett ledningsmål.

Det såg dock ut att bli ett oavgjort resultat mellan lagen, men Elfsborg nya unga front i Noah Söderberg samt inbytta Jacob Ondrejka och Ahmed Qasem ville annat. I den 89:e minuten spelar Ondrejka fram till Qasem i straffområdet som med en hård och precis passning snett inåt bakåt hittar Noah Södeberg som bredsidar in 2-1 till Borås Arenas totala eufori.

Segern gick till Elfsborg efter 94 spelade minuter och där med passerade man Malmö FF i en haltande tabell, och Hammarbys gulddrömmar slocknade i Borås.