Sommarfotboll på gräsrotsnivå
Nävekvarn anfaller mot United Nordics U-lag.

Sommarfotboll på gräsrotsnivå

Du som läser regelbundet på Huddinge-sidan har knappast missat att jag ser en hel del fotboll utöver Huddinge IF. Under juli månad är det semestertider för lagen i Division 2 Södra Svealand så sistlidna lördag tog jag tillfället i akt att bevittna två matcher på genuin gräsrotsnivå och fick mig en dos fotbollskultur till livs. Jag känner att jag vill dela med mig här.

Lördag 6 juli 2024, avspark 12.00
Division 7 Södermanland Sydöstra
Hyttvallen, Nävekvarn, Nyköpings kommun
Nävekvarns GIF – United Nordic FC U 3-1 (1-1)
Publik: 30 personer.
Entré: 20 kronor.


Denna lördag bevittnade jag två matcher ur lägsta Sörmlands-divisionen. Jag måste tillstå att båda dessa var mer underhållande över 90 minuter jämfört med de flesta av de taktikstyrda tevesända EM-kvartsfinalerna. Bollskicklighet betyder inte allt, egentligen inte ett smack när den raderas ut av extremt välorganiserat försvarsarbete. Hjärta och engagemang samt vilja när kunnandet brister uppväger en hel del och bidrar till att fylla matcher med oförutsägbara händelser. Information som erhålles på plats skänker färg till upplevelsen och är sådant jag försöker få med i mina texter från gräsrotsfotbollen.

Nävekvarn är ett samhälle med omkring 800 invånare, en gammal bruksort som ligger i branten ner från Kolmårdens skogar mot Bråviken, nästan så långt söderut man kan komma och ändå vara kvar i Södermanlands län. Till Nyköping i nordost är det cirka 20 kilometer.

Den 12 mars 1926 bildades Nävekvarns Gymnastik & Idrottsförening som 1933 seriedebuterade i Kolmårdsserien där de kom på fjärde plats bland sju lag. De hamnade efter, i tur och ordning uppifrån, Valinge BK, Stigtomta IF:s reservlag och Ålberga SK men före bland annat Skärgårdens BK och Buskhyttans SK.

1950 klev Nävekvarn in i den riktiga seriepyramiden, division 8. Klubben har vid enstaka tillfällen nått högre än sjätte nivån, bästa notering är en sjätteplats i Division 5 Södermanland Södra 1982. Efter nerflyttning 1984 har de inte återkommit till dessa höjder. I år tillhör de lägsta serien för femte året i följd. Kvinnan i kiosken berättar att det var tveksamt om de ens skulle få ihop ett lag i år. En enda kille från Nävekvarn fanns kvar efter fjolåret. Hennes son. Via kamrater, kamraters kamrater och djungeltelegrafen skramlades det ihop en spelartrupp som klarat sig hyfsat så här långt. Fyra segrar och två oavgjorda på nio matcher placerar laget på femte plats i tiolagsserien.

Hyttvallen ligger vid Mejerivägen tätt intill norra infarten till samhället. Naturgräsplanen ligger bortom en delvis övervuxen grusplan och åskådarna har att välja mellan någon av de tio träbänkarna eller de fem parkbänkarna som står utplacerade längs långsidorna. Om man inte väljer att stå. Eller vågar sig på att norpa någon av de reserverade platserna på gnällbänken.

En man fungerar som allt-i-allo på Hyttvallen. Under första halvlek går han runt och tar upp inträdesavgiften via swish. ”Hoppas vi får ihop till domaren.” Han är gift med kvinnan i kiosken.
Nä, inte domaren. Han som tar upp betalningen!

Södertäljebaserade United Nordic FC deltar i division 7 med vad som närmast kan kallas ett ”trivsel-lag” medan A-laget tampas om seriesegern i Norrettan.
Dagens möte signalerar att serien vänder, United Nordic vann första mötet den 30 juni, 3-2 efter två sena mål. Det var lagets tredje seger i årets serie, med nio inspelade poäng ligger de på sjunde plats i tabellen.

Matchen blir försenad. Domaren tar det med knusende ro, han är förvarnad om att bortalaget kommer lite sent. Avsparken sker klockan 12.11. Jag har en lite tajt tidsplan men hinner aldrig bli riktigt orolig.

Nävekvarn inleder med både solen och vinden i ryggen, det såg lagkaptenen Pontus Grindberg till i samband med slantsinglingen. Det är det rödtröjade hemmalaget som tar kommandot från start. De skapar tre jättelägen under de inledande 20 minuterna, missar målet vid samtliga. Dessutom avvärjer United-målvakten ett friläge, han kommer att svara för många bra ingripanden under matchens gång.

Flera spelare hos bortalaget visar tidiga tendenser till irritation, får stundtals gensvar från hemmaspelare. Känns aningen illavarslande. Men humöret skiftar raskt när United tar ledningen i 27e, tvärs emot matchbilden. Utspark från målvakten, nickskarv i mittcirkeln överrumplar hemmaförsvaret, Christian Musa rusar rakt fram, ohotad sätter han bollen högt i nät till vänster om målvakten.

Sex minuter senare tar det hus i helsike. Tuff tackling från hemmaspelare på mittplan. Uniteds Johannes Halef rusar in i situationen, delar ut dubbla örfilar till killen som utförde tacklingen (mot Marcus Halef!). Upprörda känslor. Många spelare i klunga. Domaren avvaktar iskallt till dess det lugnat ner sig, visar sedan ut Johannes Halef. Nordic United tvingas spela med reducerat lag i nästan en timme. Så’nt kan man kalla att sätta sitt lag i skiten.

Spelet hinner knappt komma i gång förrän kvitteringen sitter bakom United-målvakten. Lyftning rakt fram, in i mitten av straffområdet, Gustav Eriksson (knappast Vasa, va!?) nickar i nät. Innan pausvilan är samme man nära igen, rundar målvakten, Uniteds Roberto Touma svarar för en halsbrytande rensning på mållinjen.
Det sista som sker innan paus är att Nävekvarn har en frispark från 22 meter, bollen i kryssribban och ut. 1-1 efter första halvlek.

Ingen skillnad på matchbild efter paus. Nävekvarn spelförande medan United hoppas mest på långbollar mot ensamt jagande toppforward. I 65e är de på vippen att lyckas. Karan Aday Ashour Ashour svarar för en framgångsrik framstöt längs högerkanten, hittar in med en passning till omarkerade Christian Musa – som missar målet!

I 70e ger sig United-målvakten ut på ett vanskligt äventyr i närheten av ena hörnflaggan, bollen hamnar hos hemmalaget men de kan inte utnyttja det gyllene tillfället.
I 76e håller det inte längre för United som tappar boll på mittplan, två snabba passningar i anfallsriktningen och Gustav Vasa, nej Eriksson, utnyttjar läget. Rakt framifrån, någon meter in i straffområdet. Kliniskt avslut. 2-1.

United försöker svara. Marcus Halef avlossar en glödhet projektil som sveder hemmamålvaktens fingertoppar och ribbans översida. I jakten efter kvittering blottar de sig bakåt. I 86e frispelas Linus Björkborg till höger, skickar halvhögt inlägg mot bortre, Gustav Eriksson nätar med en flygande halvvolley intill stolpen. 3-1. Matchen hemma.

Den här matchen vore inte komplett utan en fullständigt onödig tjafs- och knuffsekvens i samband med slutsignalen. Min personliga åsikt är att detta dåliga förlorarbeteende knappast kan vara positivt för Nordic United FC i klubbens satsning att nå SEF-status.
Avrundar med att meddela att appen futbology har åtskilliga tusen användare som registrerar vilka arenor de besökt och att jag är den förste som registrerar ett besök på Hyttvallen i Nävekvarn!

Lördag 6 juli 2024, avspark 15.00
Division 7 Södermanland Sydöstra
Norrbyvallen, Västerljung, Trosa kommun
Västerljungs IF – Stjärnhovs IK/Gnesta FF 3-5 (1-2)
Publik: 34 personer
.

Första gången jag sökte Norrbyvallen via Google maps fick jag träff på Norrbyvallens Hundarena. Den utgör möjligen en större dragningskraft jämfört med den intilliggande fotbollsplanen, som även har Västerljungs Handelsbod som publikdragande granne.

Västerljungs Idrottsförening bildades den 20 november 1927. Föreningen bedriver idrott-, kultur- och fritidsaktiviteter på den egna anläggningen, ”Norrbyvallen – Arenan för Idrott, Kultur & Evenemang”. Klubbens stolta slogan är ”Västerljungs IF – en grundbult i vår kommun”.

Västerljung ligger ungefär sex kilometer nordväst om Trosa, har knappt 400 invånare (Trosa kommun cirka 15 000) och ytan utgör mindre än en procent av Trosa kommun. En grundbult behöver således inte vara direkt iögonenfallande.  

Västerljungs stolta gossar i blått och vitt inledde sitt seriespel 1932 genom att komma sist i sexlagsserien Östra Stationsserien bakom, i tur och ordning uppifrån, Tystberga GIF, Vårdinge IF, Björnlunda IF, Gnesta GIF och Trosa IF. Klubben har aldrig figurerat högre än sjätte nivån i seriesystemet. När de 1986 vann Division 6 Södermanland Södra infördes Allsvenskan som ny högsta nivå och 1987 betydde spel i division 5 att Västerljung likväl blev kvar på sjätte nivån. Nu är det fem år sedan de senast spelade i näst lägsta serien.

I slutet av maj i år besökte jag Stjärnhov för en match i damernas serie. Tar en repetition av vad jag skrev då. Stjärnhovs IK har från säsongen 1934-35 oftast ställt upp med herrlag i seriespel men efter 2002 blev det ett längre avbrott. 2012 lyckades klubben komma till spel igen, lirade i division 7 fram till 2022 då de utgick på grund av för få spelare. De spelare som ville fortsätta gick då över till seriekonkurrenten Gnesta FF U som var i behov av att förstärka truppen. Från och med 2023 existerar ”samboendet” i division 7 under namnet Stjärnhovs IK/Gnesta FF.

Serien ”startar om” med denna omgång. Västerljung vann med 2-1 borta mot Stjärnhov/Gnesta så sent som den 28 juni vilket tog laget upp till sjätte plats i tabellen, med tio inspelade poäng, förbi dagens gäster på Norrbyvallen. Stjärnhov/Gnesta ligger åtta med nio pinnar.

De gulklädda gästerna inleder optimistiskt men får en kalldusch i 4e. Västerljung har hörna från vänster, slås lång och Melker Unnebäck visar prov på oväntad spänst när han går upp vid bortre stolpen och nickar stenhårt i nät. Min bänkgranne utbrister ”Var kom det där ifrån?!”, vänder sig till mig och förklarar att han spelat ihop med Melker under flera år men något så’nt där hade han aldrig sett honom åstadkomma tidigare.

Stjärnhov fortsätter optimistiskt, Aron Thorsteinsson frispelad i mitten, hemmamålvakten Robin Melin Ivebrant räddar. Det blir rörigt i straffområdet innan attacken avslutas med ett avslut över ur hyfsat läge. Kvitteringen dröjer dock inte länge. I 14e får gästernas lagkapten Patrik Flink vidöppet på högersidan, avancerar mot utrusande målvakt som han lobbar. Bollen seglar prydligt in i bortre burhörnet.

Stjärnhov avslutar gärna sina attacker med skott från distans. Utfallet är klent, bollen hamnar antingen över ribban eller högt över ribban. Något annat som är ofta återkommande under matchen är ständiga rop om ”hands”. Jag tror aldrig jag hört så många sådana under någon match tidigare. Första hands-frisparken utdöms i 67e!

Innan dess hinner det hända mycket. I mitten av första skapar Västerljung ett läge till vänster i straffområdet, försvarsspelare snubblar undan bollen som går mot ena stolpen, tar i hjulstödet på utsidan av buren, studsar tillbaka in på planen och rensas därefter undan medan hemmaspelarna står som fågelholkar och undrar varför de inte fick sin hörnspark.

I 28e presenterar sig killen som kom att kliva upp på piedestal högt över alla andra aktörer i denna match, möjligen med undantag av gästerna målvakt Anders Werner. Jag syftar på Stjärnhovs Begi Bah. Blixtsnabb i fötterna, överlägsen teknik på den här nivån, passningsskicklig med bra blick för spelet. Västerljung släpper återigen ytor i sitt vänsterförsvar, Begi Bah susar fram, sätter bollen hårt och lågt i nät. 1-2. Jag undrar om han behövde tid att känna sig för.

Tre minuter senare är en kvitteringsboll på väg in efter gigantisk målvaktsutspark. Anders Werner missbedömer, bollen studsar över honom i straffområdet, han slänger sig handlöst bakåt och lyckas peta undan bollen från pannan på hemmaspelare som ”bara” ska bidra med en sista avgörande touch.

Sedan är det mycket Anders Werner när hemmalaget trycker på framåt. Han avvärjer ett friläge med huvudet – huvudskyddet han bär gör nytta – och han snuvar hemmalaget på åtskilliga lägen när han satsar dödsföraktande i alla täta situationer. Huvudskyddet bär han av en anledning, helt klart.

En tydligt inövad inkastvariant håller på att ge ett kvitteringsmål. Långt kast, nickskarv och mittbacken Filip Friare satsar på en cykelspark från fem meter. Bollen tätt över. Därefter vinglar en tydlig snedträff in från kanten och Werner överrumplas, rusar bakåt och hinner täcka upp vid bortre stolpen. Bollen tar i kryssribban. Halvleken avslutas med ett tungt skott från halvdistans. Werner klistrar.
Första halvleken håller högre kvalitet jämför med matchen jag såg tidigare på lördagen och nivån bibehålls fram till slutet. Lagen agerar i likhet två boxare som ska ge tillbaka slag för slag.
Västerljung kvitterar i 50e, Melker Unnebäck lyckosam med huvudet igen, återigen efter en fast situation. Denna gång börjar det med en frispark från halva plan.

Stjärnhov återtar ledningen i 53e. Lyftning in i Västerljungs straffområde, nickdueller och bollen dimper ner framför Begi Bah i lite trängt läge till höger. Han drar till en stenhård halvvolley. Upp i ribbans underkant, i insidan på bortre stolpen, i nät.

Västerljung skapar bra läge. Kanonskott. Wester klistrar!
Begi Bah leker lite fotboll på högersidan, spelar tvärs genom straffområdet, Per Andersson har bara att rulla in bollen vid bortre stolpen. 2-4 och en knapp timme avverkad.
Nu kommer vi till frisparken för hands, Västerljung får den, nästan på straffområdeslinjen. Bollen skickas över ribban.

Stjärnhovs Axel Kjellberg hittar i 75e Begi Bah i bra läge. Skottet blockas, Bah tar hand om returen och satsar på precision nästa gång. Bollen sitter i högra krysset. 2-5.

Cred till Västerljung som inte viker ner sig. Skapar friläge som inte ger utdelning. Lämnar blottor bakåt men även Stjärnhov missar friläge. Slarvig tackling av gulklädd spelare i eget straffområde, Västerljung tilldöms straff i 82a. Zebastian Hult smäller dit den stenhårt, lågt till höger.

Tolv minuter kvar, när tillagda minuter adderats, och det blir tolv minuters krig där ute. Ingen viker ner sig. Inga fula grejer. Inget tjafs, ärlig kamp man mot man. Försvarsmurarna håller på båda sidor. Stjärnhov får sin eftertraktade trepoängare.

Jag beger mig hemåt efter årets 82:a live-match och siktar in mig på lördagskvällens två tevesända EM-kvartar. Jag är medveten om att söndagen till stor del kommer att tillbringas vid datorn för fotosortering och reportageskrivande. Eget val. Jag klagar inte. Ser i stället fram emot nya matcher trots det glesa utbudet under juli månad.

Ovanstående två matcher plus reportage från många fler återfinns i Facebookgruppen Fotbollsresenärerna. Kriteriet för att jag ska skriva om och kring en match är att jag inte tidigare beskrivit ett besök på just den arenan.
Jag önskar att fler gör inlägg i gruppen, från matcher de sett. Det räcker med några foton plus ett par rader om vilken match det är. Just du kan kanske bidra!
 

Robert Lindberg2024-07-08 11:40:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger