Nationalarenan, Friends Arena, 2023-06-11 15:00

AIK - Elfsborg
1 - 2

Spaningar efter AIK - Elfsborg
Från dagens förlust mot IF Elfsborg.

Spaningar efter AIK - Elfsborg

Återigen en ny förlust när AIK besegrades av Elfsborg med 1-2 i omgång 12. Vårsäsongen är färdigspelad och redaktionen har sammanfattat sina spaningar efter dagens förlust.

Nordfeldt eller Brolin?

Det blir svårt att undgå den dåliga starten i matchen, likt många andra den här säsongen. I dag var det ytterligare ett individuellt misstag som resulterade i 0-1 efter två spelade minuter. Kristoffer Nordfeldt fick bli dagens syndabock, vilket också leder mig in på tankar om huruvida man ska bedöma målvaktens vårsäsong. Dagens lagkapten, som stod för sin 100:e allsvenska match, har under senare tid haft en dalande formkurva. Under lagets tuffa säsongsinledning var min uppfattning att Nordfeldt tillsammans med Modesto var de två spelare som kunde fått ett godkänt betyg. 12 omgångar in och det betyget kan utan svårigheter revideras. 

Höstsäsongen skulle kunna bli ett ypperligt tillfälle att spela in Samuel Brolin som är tillbaka från sitt lån i Danmark. Det är en spelare som i fjol visade sig hålla en bra nivå under sin utlåning i Mjällby AIF och när nivån mellan dessa två målvakter inte skiljer sig allt för mycket, finns det fog för att genomföra skiftet. 

Ruta ett

För sju dagar sen fick vi se AIK:s bästa insats för säsongen mot Kalmar FF vilket skulle kunna tyda på att det finns något att bygga på, trots att man där och då greppar halmstrån. Låt oss konstatera att den insatsen är bortblåst. Vi är tillbaka på ruta ett då spelet ser allt annat än bra ut. Nu är det förvisso en skadedrabbad trupp som märks på dagen startelva men det ska inte få bli den enkla bortförklaringen.

Det är ett uddlöst och koncentrationsfattigt AIK vi fick se under söndagseftermiddagen. Brist på vilja, enkla bolltapp och ansvarslöst försvarsspel. Efter 90 minuter spelade ser jag totalt noll intränade mönster eller någon typ av kollektiv prestation, vilket är det största underbetyget till både spelare och tränare. Det får mig att fundera över vad som egentligen sker dag in och dag ut på Karlberg.

Inget talar för AIK 

Det var tydligt på förhand att det skulle krävas mycket för att slå ett formstarkt Elfsborg. Något som inte underlättar är klotter och banderoller med budskap om att chefstränare Andreas Brännström ska avgå. Supportrar har självfallet rätt till sin synpunkt men när man väljer att vandalisera lagets träningsanläggning natten till matchdag, kan man ifrågasätta tajmingen. Incidenter som dessa gör situationen snarare värre än bättre. 

Bygget och balansen i årets trupp är något som talar emot AIK. När spelare som Ayari, Fesshaie, Ali och Tihi ställs i en startelva utan några ledarfigurer runtomkring sig, blir det svårt att ha en rimlig kravställning på vad laget ska prestera. Majoriteten av tidigare nämnda spelare kommer från sammanhang i akademiverksamheter och ska därmed inte lastas för den krisen hela laget befinner sig i just nu. Bristen på ledartyper i årets upplaga av AIK är tydligare än någonsin.

Man kan fortsätta spekulera och peka finger i andra faktorer som inte talar för AIK men i dagens läge, gör det inte saken bättre.

Det positiva i det negativa 

Uppslutningen på läktaren. Den enda delen av klubben som får ett godkänt betyg efter vårsäsongen. Supportrarna har trots upprepade svaga resultat valt att ta sig till både hemma- och bortamatcher för att göra sitt jobb, att stötta laget. Sex av sex matcher har det varit slutsålt på Norra Stå samtidigt som resterande AIK-sektioner också visat sitt stöd. 

Något annat positivt från den här vårsäsongen blir svårt att hitta efter dagens insats.

Hur sammanfattar du vårsäsongen? Vad behöver AIK göra under höstsäsongen? 


 

Nabil Osman 2023-06-11 17:45:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen