Stora Valla, 2023-05-20 15:00

Degerfors - AIK
2 - 1

Spaningar efter Degersfors - AIK

Spaningar efter Degersfors - AIK

AIK förlorar mot Degerfors i en insats som sätter "Krisstämpeln" i hela klubben på allvar. Nedanför kommer ett antal spaningar kring matchen.


Det är riktigt illa
Kris, kaos, nedflyttning. Orden är många kring AIK just nu och oavsett ordval som folk beskriver situationen så är klubben skadad. Säsongen 2023 kommer endast handla om att överleva och hålla sig kvar i högsta serien. Under de inledande omgångarna skrevs det lite skämtsamt om ”Superettan 2024” men just där och då har jag svårt att tro att någon verkligen trodde på det. Nu är situationen på allvar. AIK är ett bottenlag och risken att åka ur Allsvenskan är på allvar.

En match likt de tidigare
Eftermiddagens match kunde inte börja mer illa än att Degerfors tilldöms en straff i den 13.e minuten. Detta efter ett hjärnsläpp från Keita som slog till bollen tydligt med händerna, som om han fick solen i ögonen. En straffsituation som på något sätt speglar AIKs välmående just nu. Tydliga målchanser som missas i tidigare matcher, för att i matchen efter sedan sätta sig i skiten direkt.

Likt matchen mot Blåvitt sätter sig Gnaget i underläge direkt i matchen och får jobba i motvind. Även denna gång lyckas man kvittera innan halvtid och ge något typ av hopp till fansen. Denna gång var det John Guidetti som stod för kvitteringen, anfallarens första mål för säsongen. Detta efter att Degerfors målvakt Jonas Olsson tappat bollen i en tilltrasslad situation. Tacklad eller eller ej låter jag vara osagt.

Efter att AIK hade dominerat bollinnehavet i första halvleken, stod den andra halvleken för ett betydligt mer initiativtagande Degerfors. Justin Salmon slog in segermålet i den 69.e minuten efter att helt omarkerat fått slå in bollen i nät.
AIK lyckas därefter inte skapa några riktiga målchanser och få lämna Stora Valla med nollpoäng hem till Stockholm.

Varken anfall eller försvar fungerar
Anfallsmässigt är idén just nu att spela upp på en anfallare som håller i bollen, sedan händer ingenting. Det är noll rörelse i sista tredjedelen, inga alternativ erbjuds, och resultatet slutar i antingen ett bolltapp eller en hemåt pass.
Inläggen går konstant över hela laget som om det vore en panikrensning.

Det oroväckande med AIK 2023 är att varken framåt eller bakåt fungerar. AIKs offensiv har kritiserats i flera säsonger men defensiven har alltid varit en grund att falla tillbaka på, men i nuläget är även detta allt annat än godkänt.
Under hörnan lämnas Salmon i Degerfors helt omarkerad. Inte utanför straffområdet, utan 5 meter från mållinjen. Inte nog med att han kan slå bollen i mål, utan han kan lugnt och sansat plocka ned bollen och rulla in den.
Den trebackslinje som Brännström konsekvent använt sig av måste justeras eller skrotas helt, förmodligen det senare alternativet.
När Jetmir Haliti försöker sig på en tunnel som sista gubbe i försvaret måste frågan ställas om denna backlinje kan ge den stabilitet som AIK behöver just nu

John Guiettis skadeproblem
John Guidetti fanns med i startelvan och lyckades även sätta sitt första mål för året. Behövligt för både laget och han själv. I slutminuterna satte sig prestigevärvningen ned på planen och ta sig ännu en gång om vaden. Samma vad som han konsekvent haft problem med sen ankomsten.

Frågan måste på allvar ställas nu om AIK och han själv fortsätter orka med det här. Klubben i sig kan inte förlita sig på en spelare som utåt sätt ska vara den bärande spelaren, som när som helst går sönder och faller ur träning några veckor. Ett AIK i botten måste ha kontinuitet och det får vi inte med den nuvarande John. Fortsätter detta måste kontraktet ses över.

Är Brännström kvar till nästa match?
Även om förutsättningarna för Andreas Brännström inte har varit optimala måste ändå hans tränarsejour ses som ett stort misslyckande såhär långt. Det finns mycket att säga om AIKs ledning och värvningsstrategi, men Brännström ska kunna uträtta mer med det spelarmaterial han har. Frågan är om han ens själv tror på det här laget. De signaler jag personligen läser av i intervjuerna ger känslan av uppgivenhet, och då är det inte konstigt att spelet ser ut som det gör. Brännström är en bra tränare i grunden och en riktig fotbollsnörd, men finns inte tron där ser jag ingen anledning att låta honom stå på sidlinjen nästa helg.

Personligen tror jag inte AIKs chefstränare heter Andreas Brännström på söndag mot Djurgården. Även om AIK i media påstår att förtroendet fortsatt finns är nog diskussionerna bakom stängda dörrar helt annorlunda. 6 poäng på 9 matcher är ett totalt underkännande och en utveckling spelmässigt som står stilla. År 2016 fick Andreas Alm sparken inför stockholmsderbyt mot DIF, på matchdagen stod Rikard Norling på sidlinjen med knappt en veckas träning med laget. AIK vann derbyt.
Nu på söndag kan ett liknande scenario ta plats. Vem tränar laget då? Henok Goitom?  



Vad är era tankar om matchen?
 

Andreas Ristare2023-05-20 21:21:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen