Spelarbetyg: AIK - BK Häcken
Henning Berg i sin första match som AIK-tränare.

Tillbaka till den klassiska formationen 4-4-2, en välspelad första halvlek och 1-0 ledning skulle sluta i 1-2 förlust på Friends Arena. Redaktionen har sammanfattat matchen i spelarbetyg.

Startelva

Kristoffer Nordfeldt: 2

Målvakten ställdes inte på prov inledningsvis men fick under andra halvleken se två bollar rulla in bakom honom. Nordfeldt har sällan under sin tid i AIK gjort de oväntade räddningarna och dagens match är inget undantag. Svårt att klandra målvakten för de två insläppta målen på Friends Arena.

Sotirios Papagiannopoulos: 2

Hanterade bortalagets offensiv tillsammans med sina försvarskollegor i cirka 50-55 minuter. Därefter blir mittbacken alltmer passiv och lyckades styra in kvitteringsmålet i eget mål. Några minuter senare hinner ”Satte” inte upp i press innan Sadiq kunde placera in 1-2 mellan benen på mittbacken.

Alexander Milosevic: 2

Står upp bra mot Häckens böljande offensiv i större delar av matchen. Mittbacken blir något bolltittande vid kvitteringsmålet och lyckas inte rensa undan bollen ordentligt innan bortalaget kunde ta ledningen i matchen. Som lagkapten och försvarsgeneral önskar jag mer av ”Milo” när bortalaget trycker på under den andra halvleken för att stoppa en påbörjad blödning.

Jetmir Haliti (ut 81): 1

Mittbacken fick flytta ut till vänster under dagens match. Första halvleken mot Uddenäs var hanterbar för Haliti men när Sadiq flyttades ut till högerkanten blev det för tufft. Tappar sin markering på bortalagets bästa målchans i den första halvleken.

Mads Thychosen (ut 68): 3

En av två debutanter i den svartgula tröjan. I sin position som högerback i den fyrbackslinje kändes han naturlig. Löpstark och trygg med bollen när han hittade passningar in till både Guidetti och Besirovic. Fanns en beslutsamhet i ytterbacken spel överlag vilket är något som saknats i AIK under våren. Just den beslutsamheten fick vi se när han fick äran att trycka in ledningsmålet i den första halvleken. Något tvivelaktigt agerande vid Häckens kvitteringsmål.

Bilal Hussein: 2

Efter två assist i den senaste matchen mot BP fick vi se Bilal med något bättre självförtroende. När mittfältskollegan Keita får ett tydligt defensivt ansvar, ges möjligheten till Hussein att operera på större ytor. Relationen med sina medspelare ser betydligt bättre ut trots att passningarna inte alltid hittade rätt adress. Ett steg framåt men över 90 minuter blir det endast ett godkänt betyg.

Aboubakar Keita: 3

Bra insats av den defensiva mittfältaren som på förhand hade en tuff uppgift att stoppa Häckens bollskickliga tremannamittfält. Kom in i matchen något felpositionerad men arbetade sig in och stod för flertalet bollvinster. Frispelar inhoppande Omar Faraj under andra halvleken med en svepande passning i djupled.

Erick Otieno: 4

I vanlig ordning en pigg Otieno som fick ett större ansvar offensivt i rollen som yttermittfältare. Med sina defensiva insatser i kombination med bolltransporter över stora ytor gjorde det att AIK ofta hamnade på offensiv planhalva för att etablera ett anfallsspel. Har ett skott i insidan av stolpen som nästan ger AIK ledningen i matchen. Lagets bäste spelare i omgång 14 och kvitterar ut högst betyg bland dagens spelare.

Rui Modesto: 2

På förhand trodde man att Modesto var den spelare som skulle gynnas mest av det formationsbyte som skett i samband med Henning Bergs intåg. Yttermittfältaren som varit lagets bäste spelare under våren fick inte ut lika mycket offensivt trots högre utgångspunkt på planen. Löpstark och sliter i försvarsspelet matchen igenom.

John Guidetti (ut 62): 1

Lagets absolut största stjärna skulle få AIK:s tre bästa möjligheter under den första halvleken utan att lyckas förvalta någon utav dessa. Den andra i ordningen får klassas som den bästa och med tanke på kravställningen som finns, både från omgivning och John själv, kan man tycka att det skulle varit 1-0 AIK. Slarvig i sina aktioner med bollen gör att insatsen landar i ett icke godkänt betyg.

Dino Besirovic (ut 62): 2

Den andra debutanten för dagen fick en roll som en av två anfallare bredvid Guidetti. Pigg inledning och rörde sig ofta utåt mot vänsterkanten där Otieno ständigt kom löpandes. Mindre involverad i den andra halvleken när bortalaget kontrollerade matchen. Godkänd insats med mer att ge under kommande matcher.

Inhoppare

Taha Ayari (in 62): 3

Piggt inhopp av den unge talangen i en offensiv central roll. Involverad i stora delar av spelet i den andra halvleken när han med sin bolltrygghet tar sig ur många svåra situationer. Skapar en bra chans på egen hand innan skottet blockerades av Häckens försvar.

Omar Faraj (in 62): 1

Kämpar och sliter i vanlig ordning men anfallaren lyckas inte förvalta sina målchanser, vilket är ett genomgående mönster som synts under hela säsongen. Blev frispelad under den andra halvleken men avslutade rakt på Abrahamsson.

Zack Elbouzedi (in 68): 1

Kommer in till vänster på mittfältet men lyckas inte uträtta något i offensiv riktning.

Jimmy Durmaz (in 81): Spelade för kort tid för att betygsättas.

Vad tycker ni om matchen? Vilka positioner behöver förstärkas för att AIK ska ta sig ur botten?