Nationalarenan, Friends Arena, 2021-10-03 15:00

AIK - Djurgården
1 - 0

Spelarbetyg: AIK - DIF
Målfirande efter Stefanellis matchvinnande mål.

Spelarbetyg: AIK - DIF

Som så ofta förr gick AIK segrande ur ett Stockholmsderby mot Djurgården. En tidig utvisning på Rasmus Schüller underlättade för AIK. Stefanelli sköt hem tre viktiga poäng i toppen för AIK.

1 - Inte godkänd 
2 - Godkänd 
3 - Bra 
4 - Mycket bra
5 - Overklig


Kristoffer Nordfeldt: 3
Som i många andra matcher tvingas inte Nordfeldt till några större parader. Hade inte ett enda farligt avslut mot sig som träffade mål och får en trea då han inte gör något fel under matchen.

Mikael Lustig: 3
Lustig som haft en något svagare form efter sin fina match mot Göteborg spelade upp sig en aning i derbyt. Kunde efter utvisningen på Schuller ta en allt offensivare utgångsposition och slå en del inlägg. Hamnade sällan i situationer med Chilufya, vilket var bra för både honom och AIK då skillnaden på dem två i snabbhet är stor.

Alexander Milosevic: 4
Om det är något man kan lita på så är det att Milosevic levererar mot Djurgården. Det är få, om ens någon, som går in med samma inställning och förstår innebörden av ett derby som Milo. Sätter inte en fot fel under 90 minuter och gör det han ska. Sätts inte heller på några större prov, men är felfri.

Sotirios Papagiannaoupoulos: 4
Precis som Milo sätter inte Sotte många fötter fel under matchen och står för en fin insats. Utsätts för någon långboll mot en djupledslöpande Chilufya eller Asoro, men där stod antingen Sotte eller Milo och nickade undan. Inget större problem senast, men har fortsatt tendensen att hålla i bollen på tok för länge innan han spelare iväg den. 
 
Erick Otieno: 3
Visar hur skicklig han är defensivt gång på gång. Hamnar vid två lägen flera meter bakom Asoro, som är snabb han också, men springer ikapp och tar bollen. Offensivt hände det inte lika mycket från Otieno som det brukar. Stabil trea, hade behövt lite mer offensiva aktioner för att aspirera om högre.

Bilal Hussein: 4
Bilal är en spelare som jag får känslan av är en vattendelare i AIK. En del, mig inräknad, tycker han i de flesta matcherna är fullkomligt briljant och en annan del tycker att han är för tunn och inte riktigt redo. Igår tycker jag att han motbevisar den sistnämnda gruppen. Han slår öppnande passningar, vinner boll och viker inte ner sig en tum. I mina ögon en av de bättre i AIK mot Djurgården.

Sebastian Larsson:4
Likt en del andra i laget så är Sebastian Larsson en perfekt derbyspelare. Med sitt oerhörda slit, sin maniska inställning och skicklighet är han alltid en spelare som kan avgöra. Vinner tillsammans Bilal kampen om mittfältet under stora delar av matchen enligt mig. Är otroligt smart i sin värdering av när han ska gå framåt med bollen och när det är bättre att vända hem och lugna ner. Det kanske inte är en detalj som alltid uppmärksammas men som är väldigt viktig.

Zachary Elbouzedi: 4
En nyklippt Elbouzedi fortsätter att visa sig som en fyndvärvning. Med låga förväntningar kom han till AIK, men redan nu är han en av lagets mest tongivande spelare. Så fort han får bollen så kommer nästan ett farligt inlägg i straffområdet, vilket är precis det som leder till Stefanellis mål. Hotar Djurgården vid ett par tillfällen genom att vika in i banan och avlossa med vänstern. Tyvärr inga skott som höll tillräckligt hög nivå för att tvinga Zetterström till svettiga räddningar.

Tvingas jag utse matchens lirare så landar jag nog i Zach. 

Nabil Bahoui: 3
Fick fortsätta som en släpande forward och gjorde det bra. Har en tyngd i straffområdet som visar sig när han vräker sig över Joel Asoro med en slängnick som resulterar i en hörna. Har inte så stor delaktighet i spelet som han haft de senaste matcherna, men gör inte många misstag och ger allt i duellspelet. 

Nicolas Stefanelli: 3
Kanske en av de svårare insatserna att betygsätta någonsin. Innan han sliter av sig matchtröjan i ren eufori och får syna sin andra varning var han bäst på plan. 
Direkt i matchinledningen trollar han bort några Djurgårdare innan han sätter den perfekt i djupet till Nabbe. Redan då förstod man att sydamerikanen va på spelhumör. Stefanelli fortsatte att ta sig förbi motståndarna med smarta vrickningar och mottagningar. Gör matchens enda mål i slutet av den första halvleken efter att Widell Zetterström petat undan ett inlägg från Elbouzedi. Ett bra avslut på halvvolley som argentinaren får till. Det som händer i målfirandet är sedan helt oacceptabelt, något som han själv och alla vi andra vet om. Sätter man laget i en så onödig sits som han gör kan man inte nå högre poäng än 3.

Extra jobbig blir utvisningen med tanke på att han nu missar Hammarby efter landslagsuppehållet.

Henok Goitom: 2
Det här blev inte riktigt en match som passade Goitom. Visst är han stor och tung, men faktum är att han inte är särskilt farlig på huvudet. Det är ofta han kommer fel, förlorar duell eller missar avslutet med pannan. Får godkänt då han emellanåt visar prov på sin smarthet med passningar och att han lyckas få med sig en del frisparkar i viktiga skeden.

Filip Rogic: 3 (IN 64)
Stort glädjeämne att åter få se Rogic äntra planen, inte minst med tanke på att han varit borta en del pga personliga skäl. Kommer in och gör precis det man vet att man får av honom, ett stort slit och många löpmeter. Tar en perfekt löpning på tilläggstid när han självklart ska bli frispelad av Radulovic. 

Per Karlsson: 2 (IN 84)
Kommer in för att låsa matchen och bilda mittlås med både Sotte och Milo. Gör det tillsammans med dem två bra. Bra byte av Bartosz med tanke på att Löfgren gick upp som forward i slutet av matchen. 

Bojan Radulovic: 1 (IN 89)
Kanske är betyget hårt då han direkt lyckas döda tid och få en hörna, men där aktionen någon minut senare drar ner det hela. Bojan driver fram bollen, Rogic till höger om sig, och Ekdal emot sig. Här tycker jag verkligen att han ska spela Rogic, men om han väljer att lossa skott så MÅSTE det vara av högre kvalité. Får man ett drömläge att sätta spiken i kistan måste man göra det i en match som denna. 

Tycker ni att vi ska göra om betygsättningen för att få en större spridning på betyg? Kom gärna med förslag! Håller ni med om betygen? Vem var bäst på plan? Vad är det som gör att Djurgården inte kan vinna mot oss?
En liten brasklapp kring betygen är att undertecknad såg derbyt från ett kokande Östra med bira i handen.

Filip Barkman2021-10-04 19:31:04
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen