Spelarbetyg: AIK - Djurgårdens IF
Djurgården vann semifinalsderbyt efter en dramatisk straffläggning.

Spelarbetyg: AIK - Djurgårdens IF

Djurgården vann derbyt mot AIK efter ett dramatiskt straffdrama på Nationalarenan. Forum 1891 har betygsatt de blårandiga insatserna.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Jacob Widell Zetterström - 5
Stod för ett par mycket svettiga räddningar under matchens första 90 minuter. Var vaken under hela matchen och ägde sitt straffområde på ett sätt som det var länge sedan man såg målvakten göra. Avslutade matchen på bästa möjliga vis genom att rädda två straffar i straffdramat och blev med det matchens stora hjälte. Utan att använda allt för stora ord så är min uppfattning att detta möjligtvis var Jacob Widell Zetterströms bästa insats i Djurgårdströjan någonsin. En mästerlig insats! 

Piotr Johansson - 3
Är fortsatt Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs förstaval på högerbacksplatsen, trots spetsad konkurrens i form av danske Peter Therkildsen. Gjorde genom hela matchen det bra på sin högerkant. Fyllde på offensivt och hade kraftigt övertag på sin motståndarytter. Blev liksom resten av laget trött under matchens slutskede men kämpade på utifrån bästa förmåga. 

Miro Tenho (ut 91)  3
Det första “riktiga” testet för mittbacken. Han klarade under stora delar av matchen provet med bravur. Snuddar på ett ännu högre betyg, men det sena kvitteringsmålet från AIK drar ner betyget ett hack, även om det inte ska lastas på finländaren. Utgick precis innan förlägningen. 

Marcus Danielson - 4
Säkerheten själv i DIF-backlinjen. Han växer och växer för varje säsong som går och de som tvekade på guldkaptenens förmåga när han vände hem från Kina har på alla sätt och vis blivit tystade med tiden. Han aspirerar på att vara hela Allsvenskans bästa spelare och är utan tvekan Djurgårdens viktigaste spelare. 

Samuel Dahl (ut 82) - 3
Inledde fint med ett offensivt spel framåt och stabila insatser defensivt.  Var konstant en del av offensiven och höll nollan under sina minuter på planen. Skillnaden i Djurgårdens spel var märkbar när han inte var på planen. 

Samuel Leach Holm (ut 67) - 3
En rätt så bra insats från Åkersbergasonen. Stundtals lite väl het, framförallt under den första halvleken. Lugnade ner sig något efter det gula kortet men flera gånger var känslan att han levde farligt. Trots att mittfältarens minuter på planen inte stack ut märkvärdigt så märktes det tydligt hur mycket han betyder för det offensiva spelet när han inte var innanför de vita linjerna. Djurgården gick ner sig kraftigt efter bytet, vilket är ett enormt kvitto på hur viktig han är i det blårandiga bygget 2024. 

Rasmus Schüller (ut 82) - 4
Tillbaka i startelvan efter skadefrånvaro förra helgen. Har under 2024, mycket oväntat, vuxit fram till en poängspelare. Ett mål och två assister är oerhört starka papper i Rasmus Schüllers bok med tanke på den defensivt nedskjutna roll han haft under sina år i blårandigt. Utöver det offensiva spelet bidrog mittfältsankaret med ett, som alltid, hårt jobb defensivt. Han städade på Rasmus Schüller-vis bort bollarna och motståndarna som han hade framför sig. 

Oskar Fallenius (ut 31) 
Efter petningen sist var yttern tillbaka i startelvan igen, mycket tack vare ett fint inhopp med mål i kvartsfinalen mot Degerfors. Han utgick i den 31:a matchminuten efter en tuff smäll på mittplan. Spelade med det för kort tid för att betygsättas. 

Lucas Bergvall - 4
Har trots kommande sommarflytt varit en av lagets absolut bästa spelare under säsongsinledningen. Dagens derby var inget undantag från tidigare matcher då 18-åringen utan tvekan var en av matchens bästa spelare. Nickade in ledningsmålet i den 14:e matchminuten och fortsatte imponera med fröjd och frenesi. Han tog slut på sitt bränsle i slutet av förlängningen efter flera tuffa smällar under matchen. Hade med stor sannolikhet annars varit en av de fem blårandiga straffskyttarna. 

Tobias Gulliksen - 3
Första Stockholmsderbyt för Djurgårdens rekordnyförvärv. Visade än en gång på vilka kvaliteter han kommer bidra med i Djurgårdsoffensiven under kommande säsong. Hans rapphet, finurlighet och spelsinne är av absoluta högsta klass med allsvenska mått mätt och med säkerhet kan undertecknad säga att han kommer vara en av seriens absolut bästa spelare 2024. Snurrade flera gånger upp hemmalagets Mads Døhr Tychosen, som hade en tuff dag på jobbet. Kom dock av sig mer och mer ju längre matchen led och såg ut att lida av problem med orken. Han avslutade dock med flaggan i topp genom att efter sitt straffmål fira vilt framför hemmalagets kortsida. Stark trea! 

Deniz Hümmet - 2
Han har sedan ankomsten till Stockholm briljerat i den, under många säsonger kritiserade, nummer nia-rollen. Fick det inte riktigt att lossna i dagens match. Stundtals trubbig med bollen och överlag inte lika het framåt som tidigare tävlingsmatcher. Plus för att han många gånger var spelbar, minus för kvaliteten när bollen väl damp ner vid fötterna. Fick i en av förlängningens sista sparkar chansen att avgöra semifinalen, brände då men kompenserade med ett mål i straffläggningen. 

- - -

Haris Radetinac (in 31) - 2 
Fick agera inhoppare efter dryga halvtimmen då Oskar Fallenius tvingades utgå. Ingen sprudlande offensiv från 38-åringen som under slutet av matchen hoppade ner som ytterback, först i en fembackslinje och sedan i en fyrbackslinje. 

Albin Ekdal (in 67) - 1
Efter startdebuten i tävlingssammanhang sist fick veteranen denna eftermiddag inleda från sidlinjen. Hoppade in med knappa 20 minuter kvar av ordinarie tid med hopp om att bidra med sin rutin och smartness. Bytet blev dock ingen succé och det var en markant skillnad på det mittfält som var innan 34-åringens inhopp och det som var efter. Missade på det sin straff som hade kunnat kosta dyrare än vad det gjorde. Underkänd. 

Besard Sabovic (in 82) - 2
Kom in med god energi och vilja, som sig alltid när det kommer till mittfältaren. Han gjorde det han kunde i ett svårt skede av matchen när de resterande lagkamraterna var väldigt trötta. Det är svårt att motivera ett högre betyg än en tvåa dock! 

Peter Therkildsen (in 82) - 2
Godkända 45 minuter. Han inledde som wingback och avslutade, efter AIK:s kvitteringsmål, matchen som högerytter. På det stora hela en helt okej insats från nyförvärvet, men än så länge är han ännu en bit bakom Piotr Johansson på ytterbacksplatsen. 

Jacob Une Larsson (in 91) - 3
Hoppade in direkt när förlängningen drog igång och spelade resten av matchen. Gjorde det utifrån förutsättningarna bra. Djurgården var i det skedet väldigt skakiga, men mittbacken lyckades tillsammans med övriga lagkamrater reda ut stormen och ta matchen till straffar.

* * *

Vilka spelare tycker du stack ut i dagens match? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 
 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-03-17 19:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården