Nationalarenan, Friends Arena, 2022-09-04 17:30

AIK - Sundsvall
4 - 0

Spelarbetyg: AIK - GIF Sundsvall

AIK spelar av ett svagt GIF Sundsvall som resulterar i 4-0 till hemmalaget. Ett resultat som gör att AIK smyger med i guldstriden men en något tillspetsad målskillnad. Nedanför kommer individuella spelarbetyg på hemmalaget.

Kristoffer Nordfeldt: 4
Keepern gör allting rätt och känns trygg genom hela matchen. Förväntas inte sättas på några större provningar i denna match men gör 2 vassa räddningar. Den första nämnda efter Ylätupas soloräd är ren klass.

Joe Mendes (ut 66): 2
Ingen märkvärdig insats av högerbacken idag. Försöker hela tiden göra sina peta-sticka försök utan några större avancemang i banan. Slår inlägget som leder till ledningsmålet, men det är snarare Rings kamp där inne som är den bidragande orsaken. I övrigt en godkänd insats av Mendes men inget mer än så.

Mikael Lustig: 3
Möter sin gamla klubb och tar sig an uppgiften med stort självförtroende. Det är Lustig/Sotte som kommer få i uppgift att vara AIKs vägg större delen av kvarvarande säsong med tanke på skaderisken. Skönt för mittbacksparet att gå ifrån med en hållen nolla, även om det sker mot Allsvenskas sämsta lag. Kan lyfta självförtroendet för båda.

Sotirios Papagiannopoulos: 4
Visar en oerhörd glädje och självsäkerhet idag och är ryggraden i backlinjen. Blir bortfintad av Ylätupa i första halvlek, men får sin revansch i andra när Sotte med plöjer fram som rena stridsvagnen och som leder till 2-0-målet. Har annars stenkoll på motståndarens försök till i anfall i andra halvlek.

Eric Oteino: 3
Otieno lägsta nivå är hög och det är sällan kenyanen hamnar på sämre betyg än en 3.a. Tappar i princip aldrig bollen och kan när som helst åka slalom igenom motståndarens lagdelar. Inläggen kan fortsatt förbättras.

Bilal Hussein: 2
Är fortsatt långt ifrån den nivån han visade i våras. Slår en flera felpassningar matchen igenom som ett bättre lag definitivt hade kunnat straffa. Är annars stabil i defensiven och finnas alltid som alternativ för medspelarna. Vi förväntar oss dock mer från Bilal.

Sebastian Larsson: 3
Kaptenen får en mer defensiv roll med tanke på 4-2-3-1-uppställningen idag och förvaltar den bra. Manar på laget hela tiden, sliter i det defensiva och får avsluta kvällen med en säker straff. Drog på ett tidigt gult kort och missar därför kommande match mot Varberg.

Yasin Ayari (ut 87): 3
Flera av oss trodde att det sista av Yasin Ayari i AIK-tröjan var i det förflutna, men ryktena om flytten för Ayari resulterade att han fortsätter i laget, och tur det för han kommer behövas. Har alltid intentioner framåt i banan och har hela tiden ansiktet mot straffområdet. Inga större målchanser idag personligen, men är alltid inblandad den offensiv laget skapar.

Nicolas Stefanelli: 4
2 mål och assist från argentinaren gör honom till matchens lirare. Målen hamnar bland hans lättare men står ändå vid rätt plats vid rätt tidpunkt som en klassisk måltjuv. Är annars överallt på planen och tar kloka beslut matchen igenom. Blir bättre och bättre och förhoppningsvis har Nico en liknande het höstform framför sig som förra året.

Erik Ring (ut 87): 2
Försöker utmana men utan större resultat. Tyvärr är Ring fortsatt väldigt ojämn i AIK-tröjan vilket är synd då de kvalitéer han har skulle kunna göra han till en toppspelare i Allsvenskan. Funkar bättre på vänsterkanten.

Nabil Bahoui (ut 87): 3
Nabbe är renodlat en målgörare och vet exakt hur kan ska röra sig på planen. Är knappt aktiv i spelet perioder matchen igenom för att sedan plötsligt slå till med en farlig nick, eller som idag stöta in 2-0-målet i öppet mål. Frågan är om han kommer få agera inhoppare eller om Goitom vill lira Nabbe + Guidetti på topp?

Inhoppare:

Axel Björnström (in 66): 2
Gör inga större avtryck men utför sin uppgift stabilt. Sätts inte på några större period då Sundsvalls offensiv är obefintlig från denna period till matchens slut.