Nationalarenan, Friends Arena, 2022-04-10 17:30

AIK - IFK Norrköping
1 - 0

Spelarbetyg: AIK - IFK Norrköping
Laget tackar publiken efter segern mot IFK Norrköping

Tre blytunga poäng tilldelades AIK efter segern mot IFK Norrköping. Det var inte bländande fotboll från hemmalaget, men AIK kunde efter Milosevic mål hålla undan och vinna matchen.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig

Kristoffer Nordfeldt: 3
Den rutinerade landslagsmålvakten har ifrågasatts en del för sina insatser sedan han anslöt till klubben, men det ska också sägas att kravbilden på honom är stor. Idag stod Nordfeldt för en av sina bättre insatser i AIK och fick vid flertalet tillfällen stå för svettiga räddningar. Bara att hoppas på att målvakten fortsätter prestera på den här nivån.

Mikael Lustig: 2
Bartosz valde att placera Lustig ute till höger, något som var ganska väntat efter den tunga premiärförlusten i Göteborg. Att Lustig saknar det Mendes kan erbjuda framåt var tydligt i matchen, men det är också ett AIK som känns tyngre när Lustig är ute till höger samtidigt som Sotte och Milo spelar centralt. Lustig slår aningen för ofta iväg slöa bollar framåt som är svåra för de offensiva att göra något vettigt av.

Sotirios Papagiannopoulos: 3
Mittbacken som i premiären inledde på bänken fanns åter i startelvan och visade varför. I en match som denna när IFK Norrköping satte in många inlägg mot Totte Nyman så var han otroligt nyttig. Slog bort färre passningar än vanligtvis. Däremot så var det en del rensningar som lämnade mer att önska.

Alexander Milosevic: 4
Gör man som mittback det matchvinnande målet och bidrar till att laget håller nollan så är det svårt att landa i något annat än en fyra i betyg. I matchens slutskede nickskarvade han dock ett inlägg i eget straffområde som landade framför spelare i Norrköping, men ett svagt avslut resulterade i inspark för AIK. Milosevic ser ut att bli en jätte även den här säsongen.

Erick Otieno: 3
Kenyanen som stod för sin i särklass svagaste insats i den svartgula tröjan i förra omgången var betydligt mycket bättre idag. Otieno nådde inte riktigt upp till den nivå han visade förra säsongen, men skönt att se att premiäromgången förmodligen var ett undantag.

Axel Björnström: 2,5
Vänsterbacken fick starta som högerytter. Att det inte riktigt stämde för Acke inledningsvis tyckte även Bartosz som efter en halvtimme bytte kant på honom och Stefanelli, något som visade sig fungera bättre. Jag tycker det är tydligt att det är till vänster han ska spela då han kan ta fart och slå inlägg. Har möjligheten att avlossa skott i den andra halvleken men valde felaktigt att spela Stefanelli. En fullt godkänd insats. Tror verkligen att Acke kommer visa sig nyttig för AIK under säsongen och ska enligt mig få fortsatt förtroende.

Sebastian Larsson: 3
Lagkaptenen tycker jag inleder matchen med att visa vem som bestämmer på mittfältet. Kloka passningar, intensiv press och bollvinster gjorde att AIK kunde inleda matchen på ett ganska bra sätt. Fick tillsammans med sin mittfältskollega fokusera mycket på spelet utan boll då Norrköping under perioder hade ett stort bollinnehav. Larsson blev tvungen att lämna planen med drygt tio minuter kvar att spela, hoppas det inte var något allvarligare än kramp.

Yasin Ayari: 2
Den unge mittfältaren fick fortsatt förtroende från start i Bilals frånvaro och gjorde det helt okej. Det finns aktioner som visar vad han kan som fotbollsspelare, tänker i synnerhet på de tillfällen han på ett tillslag slår den i djupet på anfallarna. Det som drar ner betyget är de gånger han tappade bollen när laget var på väg upp i banan.

Nicolas Stefanelli : 2
I och med att Jordan Larsson startade fick argentinaren flytta ut på en kant, något som inte riktigt föll väl ut för honom personligen. Stefanelli har under en längre period varit en av de absolut viktigaste för AIK:s anfallsspel där han hittar in i ytor mellan motståndares försvar och mittfält. Anfallaren har däremot visat oss supportrar att han funkar från en kant, men idag stod han inte för någon jätteinsats.

Jordan Larsson: 3
Aningen oväntat fanns Jordans namn med i startelvan, men anfallaren visade att han var redo. Efter en kvart så slog han en hörna som Milosevic kunde nicka in, en assist som kanske inte är den som skapar några rubriker men det ska inte underskattas att han direkt levererar poäng. Har ett jätteläge att frispela Nabbe i den första halvleken, men passningen uteblev och kontringen rann ut i sanden. Som helhet är det en bra debut som Jordan gör och han har flertalet kombinationer som visar hans klass.

Nabil Bahoui: 3
För ovanlighetens skull lämnade Nabil en match 2022 mållös, men det var en insats som verkligen visade hur viktig han är för AIK. Förutom att ständigt göra livet surt för försvararna i Norrköping i duellspelet så var han några centimeter från att nicka in 1-0 efter fem minuter spelade. Bara minuter efter stolpnicken så skapade han från ingenting ett läge för sig själv, men där blev det en luftsving från anfallaren.

Inhoppare:
Zachary Elbouzedi (IN 70): 3

Det var ett perfekt läge för Zach att komma in då Norrköping gick framåt och hans speed kunde utnyttjas i kontringar. Som vanligt så blandar irländaren med både bra och dåliga aktioner. Det blev ännu tydligare för mig att det är till höger han ska spela efter dagens inhopp. Under de 20 minuter han spelade lyckades han vispa in flera inlägg i straffområdet. Sättet som yttern trollade bort flera minuter vid hörnflaggan var även det av hög klass,

Jesper Ceesay (IN 81)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Per Karlsson (IN 84)

Vad är era tankar kring matchen? Hur bra var Jordan Larsson? Håller ni med om betygen?