Spelarbetyg: AIK - RNK Split

Spelarbetyg: AIK - RNK Split

AIK besegrades i årets första match nere i Turkiet, efter en usel insats av domaren. Här nedan följer de individuella betygen på spelarna.

Betygskala
1 - Dålig
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Landslagsklass



Ivan Turina 3
Turina gör inte alldeles för många ingripanden men är delaktig och duktig. Hindrar minst ett par mål med fina räddningar.

Martin Lorentzson 3
Blev rundad ett par gånger men klarade det mesta. Hamnade ofta under press eftersom hans högermittfältare hamnade i svåra situationer. Kunde bidragit med mycket mer i offensiven.

Per Karlsson 3 Ut 46'
Akrobaten var i stort sett felfri, eller det känns så åtminstone, målet är offside och på vänster sida i försvaret. Kanske inte prickfri eftersom det var några tilltrasslade situationer, men Pertan löser de flesta knutar ändå. Sjukt kul att Pertan är tillbaks i elvan.

Niklas Backman 3
Är sitt gamla jag. Får snopet se ett mål rinna in eftersom domarjäveln är blind, och det är på vänster sida också där Backman har ansvar, men han kan ju inte direkt göra något åt att Polens svar på Martin Hansson dömde.

Nils-Eric Johansson 3
Är precis som vanligt, det vill säga grym. Nisse fick inte köra lika många kombinationer i det offensiva och det syntes att han saknade Martin där framme. Men defensivt så var det i stort sett stängt hela matchen. Brottades lite med några kroater men dom fattade snabbt vinken.

Daniel Gustavsson 2 Ut 46'
DG är tyvärr lagets svagaste länk för dagen. Har bra offensiva löpningar, ett par i alla fall, men hamnar tyvärr i fel position alldeles för ofta i det defensiva. RNK matade sin vänsterkant (vår höger) när man noterade detta och det gjorde förstås inte dagen enklare för DG. Kunde gjort mål (inte borde, men kunde) så offensivt så funkade det bättre.

Robin Quaison 3 Ut 65'
Gör sin första match i a-laget och det märks inte några nerver direkt. Tar plats och vill vara med, tar ett par skott och visar god vilja framåt. Är inte den största pjäsen på brädet men var inte rädd för den fysiska delen i spelet. Kan han vikariera på en kant har han säkert en chans att sno en plats i truppen.

Niklas Maripuu 2 Ut 71'
Syns inte tillräckligt, eller snarare tar inte den plats han måste ta. Ligger lågt i banan och är ofta spelbar men skapar inte så mycket. En vanlig sak jag tycker mig notera är att Marpan ofta hamnar långt ner med sin innermitt-partner och att man då inte har förmågan att "såga" sig framåt i banan. Hamnar på efterkälken på grund av positionsspelet.

Lalawelé Atakora  3
Utmärker sig mer med sitt slit idag än sin briljanta offensiv. Är ändå bra på att vända bort spelare i en match där just den egenskapen lyser med sin frånvaro. Kan bättre offensivt, som så många andra i den här matchen.

Pontus Engblom 3 Ut 46'
Pontus vinner många dueller och ser lite starkare ut i år. Hans bästa förmåga är att ta löpningar och tvinga spelare att göra ner honom eller låta honom gå, och just en sådan situation fick vi idag. Frisparken som resulterade blev inte extremt farlig men påminde oss om hur bra det är med en spelare som Pontus i offensiven som när han inte kommer fram ändå ger dig farliga fasta situationer. Slet på bra i defensiven.

Viktor Lundberg 2
Sliter förtjänstfullt hela matchen och har en enorm arbetskapacitet i sig. Men det är också kostsamt att slita så mycket. Ska man vara väldigt kritisk så får backen som slår passen till 1-0 målet springa alldeles för långt ohotad av Viktor. 
 

 
Avbytare:
 
Edward OwusuIn 46'
Går in och gör det bra. Det är inte så lätt att skina som back, men han flyttas fram som innermittfältare senare och är då helt okej. Hade det lite tungt i en mot en som mittback i början av det hela och blev bland annat tunnlad och slog en indianare (enligt Bodin). Hade ändå goda tendenser.

Crespo 2 In 46'
Springer mycket och vill en hel del. Vill för mycket. Alldeles för fysisk i den här matchen. Det var svårt att bedöma annat än fysik och vilja. Dessa två saker hade han dock i överflöd idag.

Jonathan Ring 2 In 46'
Får inte ut extremt mycket i offensiven men det som han gör ser riktigt bra ut. Spelar direkt och kör, rakt mot mål. Mer av den varan som AIK verkligen behöver. Ska bli kul att se om det finns mer att ta av och om han är en kille för AIK.

Daniel Sundgren In 65'
Sundgren kommer in och spelar innermittfältare och detta gör han med bravur. Matchen är öppnare i det här läget men det är nästan så att han är bäst på positionen av samtliga som hade den idag. Spelar för kort för ett betyg, men det var kul med en mittfältare som hittade fria kollegor efter en mycket tillkäppt match. Mer sånt.

David Fällman In 71'
Spelar för kort tid för att få ett betyg, och det är svårt att säga att han glänser eller gör det motsatta. Håller på att ställa till det för sig riktigt ordentligt med en oaktsam passning men det löser sig i till slut. Får visa upp sig mer på Skytteholm eller i USA. 

Domarjäveln 2
Sköter sig ganska bra i början, och har grym koll på tiden och byten och allt. Sedan släpper han ett helt orimligt jävla offsidemål helt ur ingenting. Skandalöst dåligt. Och inget får vi tillbaka heller. Har du hört talas om kompensationsutvisningar din jävla dåre? Fy-FAN säger jag.

Kettil Henriksson2012-01-29 23:24:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen