Spelarbetyg: Degerfors IF – Djurgårdens IF
Frustration var känslan för dagen hos det blårandiga manskapet – och hos den tillresta publiken.

Spelarbetyg: Degerfors IF – Djurgårdens IF

Djurgården reste till Degerfors för att slå vakt om sin nyvunna serieledning. I stället bjöd man på ett bottennapp av sällan skådat slag. Här är Forum 1891:s spelarbetyg från lördagens debacle på Stora Valla.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Jacob Widell Zetterström - 2
Det såg stundtals rörigt ut i DIF-försvaret för dagen och det kan ibland vara svårt att avgöra vad det beror på. Kommunikationen mellan målvakt och mittlås är viktig och den verkade inte fungera idag. Samtidigt är det svårt att lasta Widell Zetterström för något av Degerfors mål – och även om han har del i självmålet står han också för en rad bättre ingripanden.

Piotr Johansson - 2
Kom ofta på överlappning för att fylla på och skicka in bollar i boxen. Hamnade ibland fel defensivt, men lyckades ofta reparera på egen hand med frenesi och löpstyrka. Godkänd.

Jesper Löfgren - 1
Har en stor stryka i luften, men fick stundtals problem när bollen förflyttades snabbt efter marken. Känns tyvärr inte som en perfekt partner till Danielson – och har ett ansvar i 1-0-målet, där han inte låg tillräckligt tajt på målskytten Faraj.

Marcus Danielson - 1
Det blev en tuff dag på jobbet för DIF-ikonen. Efter en skakig inledning spelade han upp sig under första halvlek och stod för flera viktiga brytningar och satte även bollen i spel på ett bra sätt vid flera tillfällen. Den andra halvleken skulle dock få en ända med förskräckelse. Redan i den 49:e minuten gjorde mittbacken ett grövre självmål när en alltför hård bakåtnick ställde Widell Zetterström och letade sig in i nät. När Degerfors sent i matchen gjorde 3-0 hade Danielson bud på ytterligare självmål när han fläkte sig fram och försökte freda målet – men bollen tog sist på hemmaanfallaren Bertilson och fler självmål blev det alltså inte. Betyget måste ändå landa på underkänt.

Elias Andersson - 1
Den omskolade mittfältaren var tillbaka i startelvan igen, men skulle få en tuff dag på jobbet. Under en stor del av matchen var det svängdörrar på Djurgårdens vänsterkant och Andersson var slarvigare i passningsspelet än man är van vid att se honom. Har också del i baklängesmålet i första halvlek, där han inte kommer ut och skär av inläggsmöjligheten i tid.

Hampus Finndell (ut 45) - 2
Vann en del boll på mittfältet, men kom inte riktigt upp i nivå i den första halvleken, särskilt offensivt. Hade ett volleyskott redan i den första spelminuten som kanske förtjänade ett bättre öde, men gick över. Offrades i paus när tränarna ville se förändring.

Rasmus Schüller (ut 69) - 3
Borde ha fått straff i den 16:e minuten när han gjordes ned i boxen av Nikola Djurdjic. Hade dessförinnan hunnit göra mycket nytta genom att vinna boll och bryta passningar – och det fortsatte han med så länge han var på planen. Verkade inte lida av skadan han ådrog sig på landslagssamlingen med Finland men byttes sannolikt ut som en säkerhetsåtgärd när slaget kändes förlorat.

Magnus Eriksson - 2
Var inblandad i det mesta framåt i den första halvleken när DIF ändå hade ett ordnat spel – och man kunde då känna igen honom i hans sätt att styra tempot på mitten. I andra halvlek blev spelet mer och mer desperationsmässigt och då hade kaptenen också svårt att göra sig själv rättvisa.

Victor Edvardsen (ut 45) - 2
Matchen var tänkt att bli en klang och jubel-föreställning i återkomsten till den gamla hemmaborgen. Kanske var just förväntningarna en del i problemet, för Edvardsen var aldrig speciellt nära att få bjuda på ett nedtonat målfirande mot sitt gamla lag. Visst, han vann boll i presspelet och bjöd på ett par fina aktioner i den första halvleken, men det var inget som stack ut speciellt mycket. Bytet i halvtid kom trots det något överraskande, för han var ändå den anfallare som utmärkte sig mest positivt.

Joel Asoro - 1
Säger själv att han främst ser sig som central anfallare, men som betraktare vid sidan av börjar man tvivla. När Asoro axlar rollen som nia försvinner han ofta ur matcherna på ett annat sätt än han brukar göra på kanten. Det känns samtidigt inte som att han får den där tiden och ytan som han behöver för att göra riktigt avtryck med sina tempoväxlingar utan han hamnar ofta i tilltrasslade situationer med motlägg och kamp om bollen som sällan leder någon vart. Blixtrade till vid några tillfällen, men fick aldrig till det och kan heller inte få godkänt betyg.

Amadou Doumbouya (ut 45) - 1
Här finns energi och löpvilja så det räcker och blir över, men Doumbouya känns samtidigt ofta på tok för oskolad och ”fladdrig”. Hade som så många andra det lite kämpigt med att hålla sig upprätt på Stora Vallas glatta underlag, men också problem med bland annat positionsspelet. Saknar samtidigt fortfarande en hel del kemi med medspelarna och det ger avtryck på planen.

---

Haris Radetinac (in 45) - 1 
Veteranen försökte med det han brukar få utdelning på, men lyckades trots ett långt inhopp aldrig komma in i matchen ordentligt.

Emmanuel Banda (in 45) - 1
Försökte stundtals få igång lite spel på mittfältet, men hade som så många andra en mindre bra dag på jobbet.

Gustav Wikheim (in 45) -1
Hade en aktion som kunde blivit lyckad där han kombinerade med Asoro i en omställning. Norrmannen löpte dock in i en tydlig offside och blev sedan varnad efter att ha avslutat efter avblåsning och det kändes rätt symptomatiskt för dagen.

Besard Sabovic (in 69) - 1
Gjorde inget avtryck i matchen.


* * *

Tycker du att betygen var för snälla – eller förtjänade någon en värre sågning? Försök hålla en god ton.
 

Isak Bellman2022-10-01 21:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården