Tele2 Arena, 2023-05-24 19:00

Djurgården - Häcken
1 - 0

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - BK Häcken
Lucas Bergvall hade show i sin allsvenska startdebut inför ett kokande hemmapublik.

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - BK Häcken

Djurgården tog en stark seger hemma mot Häcken när Oliver Berg blev stor matchhjälte. Forum 1891 har betygsatt samtliga blåränders insats.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Jacob Widell Zetterström - 4
Målvakten var tillbaka mellan stolparna efter en längre tids skadefrånvaro och stod för en mycket bra återkomst. Han levererade pondus och lyckades även med ett par riktigt kvalificerade räddningar under den andra halvleken. 

Piotr Johansson - 3
En av högerbackens bästa matcher för året. Stensäker defensivt och framåtlutad med många offensiva löpningar längs sidlinjen. Nära på att inkassera en assist redan i matchens första minut med ett inspel som så när kom fram till Gustav Wikheims fötter. En insats som bådar gott för framtida matcher. 

Jesper Löfgren - 4
Han är numera given bredvid Marcus Danielson i mittlåset efter flera stabila prestationer i ryggen. Dagens insats var inget undantag och tillsammans med mittbackskollegan motade man tämligen enkelt bort den gulsvarta offensiven som för en gångs skull såg ut att ha det tufft på planen. 

Marcus Danielson - 4
Med bindeln runt armen igen stod mittbacken för sin bästa insats för året. Har under säsongens inledning något oförtjänt fått bära skulden i lagets,många gånger, dåliga insatser. Olyckligt självmål, rött kort och orsakade straffar. Den forne guldkaptenen har dock många gånger stått för bra insatser och så sent som idag lyfte “Tolle” Lagerlöf fram honom som en av vårens bästa spelare i en intervju med Fotbollskanalen. Dagens insats stärkte sannerligen “Tolles” ord. 

Elias Andersson (ut 46) - 3
Tvingades olyckligt utgå på bår i den första halvlekens slutskede efter en ful tackling av Häckens Momadou Sonko. Fram till incidenten var han en av planens bästa spelare. Börjar verkligen sätta sitt försvarsspel nu och bidrog som alltid med goda kvaliteter i offensiv väg. För såväl Djurgården som spelaren själv hoppas man på ett snabbt tillfrisknande.  

Hampus Finndell - 3
En fin insats från mittfältsgeneralen som trots den tuffa huvudmällen lyckades fullfölja matchen utan större problem. Passningssäker och sådär flärd som bara han kan vara. Sticker dock inte ut lika mycket som sina kollegor på mittfältet och får därför ett något lägre betyg.

Rasmus Schüller (ut 66) - 4
Det defensiva ankaret var tillbaka igen efter några matchers skadefrånvaro. Gjorde en riktig Rasmus Schüller-insats med flera fina brytningar. För ovanlighetens skull, väldigt säker i passningsspelet, i vad som såg ut som en något mer framskjuten roll än vanligt. En nyckel i ett fungerande Djurgården. 

Lucas Bergvall (ut 87) - 4
17-åringen född 2006 fick idag göra sin allsvenska startdebut, en möjlighet han under sina tidigare inhopp visat att han förtjänat. Om någon innan matchen tvivlat på om ungtuppen är redo att axla ett så pass stort ansvar som en startplats innebär - så är det nog ingen som gör det längre. Smart, snabbtänkt och med en spelförståelse och spelsinne som få, om än någon i hans ålder, besitter. Byttes i den 87:e minuten ut till en fullt välförtjänt stående ovation. 

Haris Radetinac - 4
Evigt unga Haris Radetinac fick starta för andra matchen i rad på sin högerkant och stod återigen för en fin insats. Offensivens klart mest duktiga spelare defensivt. Pressar, stressar och springer mer än någon annan på planen. Känslan är att han gjort ytterplatsen till sin, än en gång. 

Oliver Berg (ut 73) - 2
Äntligen kom det, det första allsvenska målet i blårandigt. Utöver målet från elva meter var det dock ingen höjdinsats från målskytten. Han hamnade ganska ofta utanför spelet och kom aldrig riktigt till sin rätt i rollen som central anfallare. Det märktes verkligen att han ville delta, men det är fortfarande något som skaver. Lär dock få fortsatt förtroende i form av start på söndag i derbyt mot AIK. Något som undertecknad köper fullt ut. Berg har kvaliteter som ingen annan i den blårandiga truppen besitter, lagkamraterna behöver bara utnyttja dem. 

Gustav Wikheim (ut 73) - 3
Yttern har på sistone kämpat med såväl poängen som formen, målet mot Kalmar till trots. Kim och “Tolle” tror dock fortfarande stenhårt på honom och det går att förstå varför efter dagens match. Även om den sista passen, sista skottet och sista rycket ännu är frånvarande så löpte han sig under den första halvleken förbi sin ytterback vid ett flertal tillfällen. På sin dag är han en av seriens absolut bästa fotbollsspelare, idag såg vi ljusglimtar av det! 

-

Pierre Neurath Bengtsson (in 46) - 3
Första allsvenska minuterna för säsongen för den rutinerade vänsterbacken. Kom in i Elias Anderssons ställe och löste det galant. Gjorde precis det som önskades med god säkerhet defensivt och bra löpningar offensivt. Bra för truppen att ytterligare en spelare finns tillgänglig i matchform med minuter i benen. 

Besard Sabovic (in 66) 
Spelade för kort tid för att betygsättas. 

Victor Edvardsen (in 72) 
Spelade för kort tid för att betygsättas. 

Oskar Fallenius (in 72) 
Spelade för kort tid för att betygsättas. 

Magnus Eriksson (in 87)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

* * * 

Hur går dina tankar kring kvällens match? Håller du med Forum 1891 i betygsättningen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-05-24 22:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården