Tele2 Arena, 2022-07-28 19:00

Djurgården - HNK Rijeka
2 - 0

Spelarbetyg: Djurgårdens IF – HNK Rijeka
Isak Hien var matchens gigant och kvitterade därmed ut ett högt betyg i Forum 1891:s spelarbetyg.

Djurgården avancerade till Europa Conference Leagues tredje kvalomgång efter seger med 2-0 (4-1 totalt) mot HNK Rijeka hemma på Tele2 Arena. Här är Forum 1891:s spelarbetyg efter matchen.

Jacob Widell Zetterström – 3
24-åringen hade en lugn dag på jobbet. Behövde inte göra något kvalificerad räddning – eftersom Rijeka sällan skapade några farligheter. Släppte in ett mål, men det dömdes korrekt bort för offside. Agerade med pondus när inlägg och inspel plockades ned. Fortsatte hålla i bollen så där lagom länge för att få tiden att gå.

Piotr Johansson – 3
Fortsatte på sin uppåtgående trend sedan återstarten efter sommaruppehållet. Ångade på fram och tillbaka på högerkanten. Inläggen höll en blandad kvalitet – något som har varit återkommande hela säsongen. Starkt bidragande till 2-0-målet med löpningen som ställer till det för kroaterna.

Isak Hien – 5
Vad ska man säga? Mittbacken har lovordats de senaste månaderna och det är bara att spä på det. Imponerande insats ännu en gång – och frågan är hur länge klubben får behålla 23-åringen. Rijekaanfallarna hade ingen chans mot den tidigare Vasalundsspelarens snabbhet. Planens gigant, satte inte en fot fel och krönte insatsen med ett mål.

Hjalmar Ekdal – 4
Inte lika spektakulär som sin mittbackskollega och hamnar därför lite i skuggan. Stabil match igen. Vann mycket boll högt upp i planen med ett aggressivt försvarsspel. Visade upp ett smart spel genom att vinna flertalet billiga frisparkar. Var först på hörnan som resulterade i 1-0.

Pierre Neurath Bengtsson – 2
Hade problem i den första halvleken. Tappade boll i farliga ytor istället för att släppa bollen snabbare. Vågade sällan följa med i offensiven – och väl då med dålig kvalitet på inspelen. Spelade upp sig i den andra halvleken och vann mer boll.

Hampus Finndell (ut 73) – 3
Aningen anonym matchen igenom. Jobbade på bra i det tysta med bollvinster och smarta löpningar. Blixtrade stundtals till med ett magiskt passningsspel som öppnade upp spelet och skapade ytor.

Rasmus Schüller (ut 87) – 3
En insats som blandade och gav från den defensive mittfältaren. Vann mycket boll och fungerade som en sköld framför backlinjen och Widell Zetterström. Men drällde dessutom med bollen i en del farliga lägen vilket kunde ha resulterat i mål om Rijeka hade varit skarpare. Det offensiva spelet var i kväll det som imponerade mest hos finländaren. Fick syna det gula kortet i mitten av den andra halvleken och blev därför mer försiktig i sitt spel.

Magnus Eriksson – 3
Lagkaptenen kändes rappare i kvällens match. Nästintill felfri i passningsspelet från mittfältspositionen. Slog hörnan som Hien sedermera kunde stöta in. Rutinen från tidigare Europamatcher syntes till när enklare frisparkar ordnades fram. Jobbig för motståndarna att möta. Stark trea!

Joel Asoro (ut 73) – 4
Hade stundtals lekstuga med försvararna i Rijeka som såg ut att ha respekt för 23-åringen efter det första mötet. De relativt långa och långsamma motståndarna hade stora problem med att stoppa yttermittfältaren. Blev varnad i den första halvleken efter tjafs med en kroatisk spelare.

Victor Edvardsen (ut 90) – 3
Det blev en annorlunda match för anfallaren. Hade första halvleks bästa chans men skottet smet precis utanför. Fick därefter inte många chanser eller bollar att jobba med. Istället fick 26-åringen arbeta hårt i presspelet, men såg bitvis lite trött ut. Stod för en riktig krigarinsats som ska berömmas. Varnad för snack med domaren i den 75:e matchminuten.

Haris Radetinac – 4
Bästa spelare i Djurgården efter första 45. Löpte många meter som alltid och var viktig i defensiven med många bollvinster. Hade en volley i ribban i den första halvleken som förtjänade ett bättre öde. Visade upp att Balkan-temperamentet finns kvar när det blev några irriterade situationer med motståndarna. Spelade fram till Bandas 2-0-mål. Varnades efter tumultet i matchens slutskede.

Gustav Wikheim (in 73) – 2
Stod för ett lekfullt inhopp. Fick möta trötta kroatiska försvarare – något som passar den kvicka norrmannen. Hade en soloräd i slutet av matchen som så när hade kunnat resultera i ett friläge.

Emmanuel Banda (in 73)  – 3
Zambiern kan inte sluta göra poäng och har nu gjort mål eller assist i sex av de sju senaste matcherna. Placerade snyggt in 2-0 och kunde även gjort ytterligare ett mål om inte Rijekas målvakt hade stått i vägen.