Tele2 Arena, 2023-03-12 16:00

Djurgården - Malmö FF
7 - 5

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - Malmö FF
Piotr Johansson, en av matchens stora giganter.

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - Malmö FF

Djurgården vann mot Malmö efter ett osannolikt straffdrama. Segern innebär att semifinal väntar för Blåränderna nästa helg mot regerande Svenska mästarna Häcken. Forum 1891 har betygsatt samtliga blåränders insatser från dagens seger.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Jacob Widell Zetterström - 2
Kan inte på något vis klandras för bortalagets 0-1-mål. Var till och med nära på att avvärja det med en fin första räddning innan returen retsamt kunde slås in i öppen kasse. Hade kanske kunnat göra något mer vid 1-2-målet men det är samtidigt inget man kan klandra honom för. En stabil insats från målvakten. 

Piotr Johansson - 4
Klart bäst på plan i hemmalaget. Fortsätter på inslagen väg efter flera fina prestationer i ryggen. Kanske hela vinterns bästa spelare? Säkerheten själv defensivt och har på senare tid även bidragit med poäng offensivt. Mål mot BP och assist idag. Piotr Johansson kommer vara en av lagets viktigaste pusselbitar i år. 

Jesper Löfgren - 4
Mittbacken fick utstå mycket kritik efter sitt inhopp mot Lech Poznan i torsdags. Glädjande nog var dagens insats ett stort utropstecken. Tillsammans med mittbackspartnern Marcus Danielson hade han kunnat agera bättre vid Malmös ledningsmål då de tappade bort Malmös Anders Christiansen i boxen. Men efter den situationen gjorde Jesper Löfgren en mycket fin match. Flera lyckade stötbrytningar och flera lyckade passningar, kort som långt. 

Marcus Danielson - 3
Stabil insats från vice-kaptenen. Säker defensivt och även bra framåt med flera fina offensiva löpningar. Står lite i skuggan av mittbackspartnern Jesper Löfgren som stack ut något mer. Väldigt säker vid straffpunkten när han slog in Djurgårdens första mål i straffläggningen. 

Elias Andersson (ut 104) - 2
Vänsterbacken fick chansen från start igen efter att ha blivit bänkad i matchen mot Lech Poznan. 27-åringen har på senare tid inte kommit upp i nivå och hade i matchen mot BP stora problem då vänsterkanten många gånger var en motorväg för motståndarna att anfalla på. I dagens match hade han det återigen tufft i försvarsspelet då han bland annat lät Anton Tinnerholm springa fri vid Malmös 0-1-mål. Spelade upp sig i den andra halvleken men på det hela en svag insats av Hässleholm-sonen. Betyget räddas upp till en tvåa på grund av det förlösande 1-1-målet. 

Lucas Bergvall (ut 61) - 2
Startdebut i tävlingssammanhang för den hajpade ungtuppen. Blandade och gav i sina aktioner. Visade flera gånger på fin teknik och bra spelförståelse men hade även en del passningar som gick till fel adress. Mycket vilja men inte alltid helt genomtänkt. Att han är på den här nivån för att stanna, råder det dock inga tvivel om. Vi lär få se många fler blårandiga starter på honom i framtiden! 

Rasmus Schüller - 3
Det defensiva ankaret stod för en bra insats även om han likt hela Djurgården hade problem under den första halvleken. Fick inte kontroll över Malmös mittfält då, men växte in i matchen på ett mycket bra sätt. I den andra halvleken samt i förlängningen var han som många gånger tidigare navet på Blårändernas mittfält. Bättre än han brukar vara i passningsspelet också. Stark trea!

Magnus Eriksson (ut 70)  - 2
Kaptenen hade det många gånger jobbigt under dagens match. Gnuggade som alltid på hårt och bar bindeln med stolthet men var för ovanlighetens skull väldigt svag i passningsspelet. Byttes ut i mitten av den andra halvleken för att vila benen inför torsdagens viktiga returmöte i Europa Conference League. 

Victor Edvardsen - 2
Ingen vidare insats i den första halvleken. Såg stundtals riktigt vilsen ut på kanten och åstadkom ingenting i offensiv väg första 45. När han i den andra halvleken istället flyttade över på vänsterkanten var det helt andra puckar. En mycket piggare spelare med flera lyckade aktioner offensivt. Assisterade även Hampus Finndell vid 2-2-målet. Sammanfattningsvis en väldigt svag första halvlek följt av bra avslutande 75 minuter. 

Jacob Bergström (ut 61)  - 2
En annan som startdebuterade i tävlingssammanhang under eftermiddagen var Jacob Bergström. Stark i luftrummet som vanligt, men så mycket mer än så bidrog inte den reslige anfallaren med under de drygt 60 minuter han fick på planen. 

Gustav Wikheim (ut 46)  - 1
Nej, detta var inte norrbaggens bästa dag på jobbet. Uträttade ingenting i den första halvleken och hade problem med att ta sig runt sin ytterback som han i vanliga fall brukar kunna ha lekstuga med. Byttes ut i halvtid. Underkänd. 

---

Joel Asoro (in 46) - 3
Byttes in direkt i den andra halvleken och bidrog med mycket energi redan från start. Löpte förbi sin ytterback vid flera tillfällen och skapade mycket oreda för motståndarnas backlinje. Borde gjort mål när tillfället gavs vid friläget, men med tanke på matchens slutresultat är det inget som spelar stor roll såhär i efterhand. 

Hampus Finndell (in 61) - 3
Mittfältarens klart bästa insats för året. Svarade på bästa sätt på petningen och gjorde ett otroligt fint inhopp som kröntes med ett 2-2-mål i förlägningens sista minut. Stärkte absolut sina aktier inför framtiden! 

Oliver Berg (in 61) - 3
Han hoppade in och gjorde skillnad direkt, som alltid när han får speltid. En fantastiskt fin fotbollsspelare som kommer gå ännu en bra säsong till mötes. Är given från start på torsdag.

Besard Sabovic (in 70) - 3
Ett inhopp som bådar gott för framtiden. Kom in med energi och passion och fick även spela huvudroll i straffdramat då han avgjorde matchen med sitt mål. Stärkte absolut sina aktier för framtiden! 

Pierre Neurath Bengtsson (in 104) 
Spelade för kort tid för att betygsättas. 

* * *

Håller du med Forum 1891 om betygen eller har du din egen uppfattning om spelarnas prestationer? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-03-12 20:01:00
Author

Fler artiklar om Djurgården