Tele2 Arena, 2023-05-21 15:00

Djurgården - Mjällby
2 - 0

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - Mjällby AIF
Dagens 1-0-skytt Magnus Eriksson visar känslor under matchen mot Mjällby.

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - Mjällby AIF

Djurgården såg till att vända på steken efter derbyförlusten genom att dominera och vinna matchen mot Mjällby under söndagseftermiddagen. Spelet såg kanske inte ut som man hade önskat och domarinsatsen skapade en del oro, i båda läger. Detta till trots kunde Blåränderna, genom ett tidigt mål i andra halvlek, kontrollera hem tre poäng inför en viktig kommande vecka. Forum 1891 har betygsatt Djurgårdens spelarinsatser. 

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Tommi Vaiho - 3
Gör det som krävs när Mjällby väl kom till skott, utan att för den delen stå för en rad stora räddningar. Vaiho var hjälpsam med fötterna, kom bra ut på inlägg och stod för ett stort lugn som verkade spridas till lagkamraterna. Dessutom höll han nollan. Hamnar i blåsväder efter en situation i eget straffområde där Herman Johansson i motståndarlaget hållit fast honom i armen när han ska släppa vidare bollen. Vaiho tryckte ifrån med samma arm, vilket skapade stora oroligheter på plan då Mjällby ville se någon form av bestraffning. 

Piotr Johansson - 2
Stod ofta fri längs sin högerkant, vilket Johansson försökte illustrera för lagkamraterna med en del frustrerade armrörelser. Högerbacken spelade bra i försvarsspelet där han agerade resolut och undvek några nämnvärda misstag. Utöver detta bidrog Johansson i vanlig ordning med att agera passningsalternativ och stod även för en något ovanlig dribblingsräd mot slutet av matchen.

Jesper Löfgren - 3
Har blivit allt mer bekväm som startande mittback i Djurgården och verkar samarbeta allt bättre med Danielson. Hade idag kunnat få ett gult kort efter att ha fällt en Mjällbyspelare som varit på väg att springa sig till ett skottläge. Stod, utöver det, för en fin insats där mittbacken visade sig resolut och gick tufft in i de flesta närkamperna. Överlag får det anses som positivt att mittbackarna inte riktigt sticker ut, så också idag då det aldrig verkade bli särskilt farligt för Mjällby.

Marcus Danielson - 3
Står för en assist till 1-0 då han direktpassar en lös boll förbi jagande motståndare till Magnus Eriksson. I övrigt påminner ‘’Mackans’’ insats om mittbackskollegan Löfgrens då det bjöds på tuffa dueller och resolut försvarsspel. Även när de båda hamnar på efterkälken hinner de ikapp för att störa ett eventuellt avslut och för första gången på länge kändes det aldrig riktigt farligt när motståndarna anföll. Totalt sett en stark 3:a med tanke på assisten, vilket bådar gott inför framtiden. 

Elias Andersson - 3
Tog stort ansvar i det offensiva spelet, kom fram fint till inlägg och skott. Tappade bollen några gånger för mycket, främst i första halvlek, bland annat då relativt enkla passningar inte hade rätt adress. På det stora hela ställde Andersson till det för Mjällby många gånger om, han gjorde inga märkbara misstag i försvaret 

Hampus Finndell - 2
Drev upp bollen fint för att kontra mot Mjällby vid flera tillfällen. Med det sagt syns han förvånansvärt lite överlag, särskilt sett till Finndells fina insatser på hemmaplan tidigare under säsongen. Idag stod mittfältaren starkt försvarsarbete vid flera tillfällen, även om såväl Eriksson som Sabovic stod ut mer i offensiven. 

Magnus Eriksson (ut 66) - 3
En av de spelare som drev på mest i den första halvleken, dels spelmässigt men även gentemot domaren och motståndarna. Står för det viktiga 1-0-målet, vilket även var lagkaptenens första allsvenska mål för säsongen. Dessutom såg han till att gå hårt in i närkamperna mot ett brunkigt Mjällby, vilket såklart är högst karaktärsenligt. Även domaren fick höra ett och annat efter en rad konstiga domslut. Byttes troligen ut med tanke på onsdagens möte med Häcken. 

Besard Sabovic - 2
Sabovic var, i vanlig ordning, en tung pjäs på mitten i båda spelriktningarna. Idag skapade inte mittfältaren lika mycket som när han agerat inhoppare tidigare under säsongen. Han såg stundom irriterad ut och kom även lite fel i några närkamper, samt med flera passningar. Med det sagt såg Sabovic ut att stänga till i mitten tillräckligt bra för att undvika ett antal kontringar mot DIF-målet. Precis som Eriksson stod han också upp på ett bra sätt mot motståndarna, både med tacklingar och munhugg. 

Gustav Wikheim (ut 66) - 1
Dagens möte var knappast det bästa man sett av Wikheim i DIF-tröjan. De gånger han försökte ta sig förbi på sin vänsterkant kom han knappt någonvart över huvud taget. Norrmannen kom visserligen till ett bra skottläge i slutet av den första halvleken, men avslutet blev dessvärre en riktig kanindödare som inte var i närheten av att träffa mål. Borde sannolikt komma att bänkas framöver, inte minst med tanke på fina prestationer av många andra offensiva Blåränder. 

Oliver Berg - 2
Kom till något enstaka skottläge och spelade även bollen väl i och runt motståndarnas straffområde, där Mjällby stod kompakt i försvarsspelet. Rollen som nia verkar stundom isolera Berg på topp där han inte heller kommer till sin rätt. Detta leder till att han droppar längre ner i planen för att vara ett passningsalternativ, vilket visserligen hjälpsamt men det leder inte direkt till några skottlägen. 

Haris Radetinac - 3
Presterar i vanlig ordning jämnt under hela matchen. Den evigt unge yttern stod för en fin insats i både försvars- och anfallsspel. Han stångades och käftade friskt i vanlig ordning, dessutom höll han fint i bollen - vilket var viktigt för Djurgården som tvingades spela bollen det kompakta Mjällbyförsvaret. 

---

Oscar Fallenius (in 66) - 2
Skapade klart mer och bättre lägen än Wikheim, som han ersatte på vänsterkanten. Dribblade sig fram längs kanten, pressade fint i försvarsspelet och kom även till ett bra skottläge efter en kontring. Assisterade till Edvardsens 2-0-mål, vilket ger Fallenius en stark 2:a. 

Lucas Bergvall (in 66) - 2
Syntes inte så mycket som man ur supportersynvinkel kanske hade önskat, antagligen berodde detta på att matchbilden inte riktigt tillät samma offensiva spel mot slutet. Bergvall gör absolut inte bort sig trots detta, nollan hölls intakt och även i försvarsspelet har den unga mittfältaren helt klart intressanta kvalitéer. Passningarna sitter där de ska och han verkar komma allt mer in i laget, vilket bådar för en kommande plats i startelvan. 

Victor Edvardsen (in 82) 
Det tog en stund på säsongen innan Edvardsen fick spräcka sin personliga målnolla i Allsvenskan. Faktum är att han inte gjort mål i serien sedan september, vilket göteborgaren ändrade på med ett vackert curlat långskott på stopptid. Under den korta tiden som återstod märktes det även på Edvardsen hur mycket målet betydde för honom, samt förhoppningsvis för anfallarens kommande prestationer. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Jakob Woll2023-05-21 18:27:00
Author

Fler artiklar om Djurgården