Djurgården - Molde
3 - 2

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - Molde FK
Lättade Djurgårdsspelare efter slutsignal.

Djurgården och Molde, inte minst tillsammans med publiken på plats, bjöd på en minst sagt sprakande tillställning under torsdagskvällen på Tele2. Efter att Djurgården avgjort på stopptid skapar man sig klart bättre förutsättningar i gruppen och återigen har man bevisat vilken enorm lagmoral som finns ute på Kaknäs.

Aleksandr Vasyutin - 3
Gick åt rätt håll på straffen, får pluspoäng för att ha dragit igång Sofialäktaren dessförinnan, och var chanslös på 2-2-målet. Bidrog med konstanta lösningar på problem som dök upp för försvaret under matchens gång, antingen med rensningar högt i banan eller som ett alternativ när mittbackarna är pressade.

Piotr Johansson - 2
Hade någon missad passning och såg generellt skakigare ut än sina lagkamrater sett till bollbehandling, passnings- och positionsspel. Fofana rörde sig mycket på hans sida av planen, vilket kan bero på att Molde uppfattar honom som svagare i försvarsspelet, men Piotr stod upp väl och stod för ett par fina brytningar. I offensiv väg kom han inte att uträtta särskilt mycket i termer om inlägg eller öppnande passningar, men han var som vanligt alltid spelbar och kom dessutom till ett bra läge redan i den första minuten.

Jesper Löfgren - 2
Orsakade straffen som ledde till 1-0 då han hamnade efter Moldespelaren i situationen. Visserligen var den hårt dömd sett till matchbilden men det är en kontakt och Löfgren släpper dessutom förbi sig spelaren i förstaläget. Hade tillsammans med "Mackan" god koll på David Fofana och Moldes kantspelare, där han i stort sett hela tiden såg ut att ligga steget före – fram till den sista kvarten. Det är värt att påminnas om att han inte startat på länge och att han, så vitt jag kan minnas, inte heller spelat som mittback med Mackan mer än några minuter i år. På det stora hela stod Löfgren för en fin insats, men betyget sänks på grund av den orsakade straffen och den situationen i sin helhet.

Marcus Danielsson - 3
Spelade klokt och proaktivt med många nödvändiga rensningar över hela Djurgårdens planhalva. Höll, än mer än Löfgren, bra koll på anfallarna i motståndarlaget under matchen. Danielsson var dessutom mer aktiv i straffområdet vid offensiva fasta situationer, och såg mer och mer ut som stjärnan vid SM-guldet 2019.

Elias Andersson - 3
Elias ser allt mer bekväm ut i sin vänsterbacksroll och stod dessutom för den avgörande assisten till Asoros mål. I försvarsspelet finns det helt klart utrymme för utveckling, även om det knappast ser dåligt ut. Det är också tydligt att medspelarna förlitar sig allt mer på honom i offensiven. Stark trea!

Emmanuel Banda (ut 70) - 3
Fördelade bollen fint under hela matchen och såg enormt hal ut bland Moldes mittfältare. Banda drev upp bollen fint gång efter gång, dessutom bidrog han mycket även defensivt. Bandas mål kan helt klart sägas tillhöra Mange, som frispelade honom, men för ett sådant mål krävs samförstånd mellan båda spelarna. Även Banda får en stark trea efter att ha visat att Kim och "Tolle" absolut inte valde fel i att rotera ut Finndell ur startelvan.

Rasmus Schüller (ut 64) - 4
Såg ut att vara vän med bollen idag och svarade för flera fina tekniska aktioner i såväl offensivt som defensivt spel. Han fördelade bollen fint och jag kan inte själv minnas en dålig passning. Särskilt minns jag en aktion i den första halvleken där han lyfte bollen över en Moldespelare och behöll bollinnehavet i en trängd situation. I vanlig ordning höll Schüller en väldigt hög nivå defensivt och dikterade villkoren för Moldes anfallsspel under stora delar av matchen. Det tydligaste exemplet på Schüllers storhet idag var nog det enorma tappet i kvalitet som följde när han byttes ut.

Magnus Eriksson - 4
Gick som vanligt i bräschen för sitt Djurgården med sitt uppoffrande spel och borde nog ha fått lite fler frisparkar som belöning. Dirigerade spelet med bravur och drev upp bollen med goda resultat, särskilt under första halvlek. Han låg bakom både 1-1- och 2-1-målet med sin fina vänsterfot, och känsla vid fasta situationer. "Mange" eldade på publiken och medspelarna, skrek på motståndarna och tog precis det ansvar som man önskar från en lagkapten.

Amadou Doumbouya (ut 90) - 3
Såg bättre ut än i derbyt sist och lyckades släppa bollen i klart mer fördelaktiga lägen för sina medspelare. Det var tydligt att han påverkades av 1-0-målet och även i andra delar av matchen tappade han i kvalitet under perioder. Doumbouya är långt ifrån en färdig spelare, passningarna måste bli mer konsekventa och spelförståelsen måste förbättras. Med det sagt, han gjorde det förlösande 1-1-målet med en riktig kampaktion och spelade fram till flera bra lägen utöver det. Å andra sidan hade nog Edvardsen gjort 2-1 om inte Doumbouya stött in bollen från offsideposition. Det här var en helt annan insats än vad vi sett förut och den där enorma potential som påtalats köper i alla fall jag in mig på mer och mer.

Victor Edvardsen (ut 64) - 3
Edvardsen sprang ofta och väl, och fick dessutom fler djupledsbollar att arbeta med än vanligt – vilka han förvaltade väl. Han var ett konstant hot mot Moldes försvar och borde kanske, som sagt, ha fått göra det så viktiga 2-1-målet. Djurgården får en helt annan dynamik på planen, spelmässigt, när Edvardsen spelar och med lite flyt och bättre passningar hade han kunnat göra mål redan i första halvlek. Efter att han byttes ut tappade DIF kvalitet och hade svårare att låsa fast bollen på motståndarnas planhalva.

Haris Radetinac - 3
Skulle nog ha haft en frispark efter att ha snott åt sig bollen från Moldes försvarare högt upp i banan i den första halvleken. Såg till att hålla fast bollen fint, som vanligt, på motståndarnas planhalva. Dessutom var det hans bollvinst och satsning in i situationen som ledde till Fofanas andra gula. Trean här är svagare än de andra, men som Haris jobbade på är det svårt att sätta ett lägre betyg.

Joel Asoro (in 64) - 3
Går från en insats i derbyt som helt klart var svagare än vad man vant sig vid på sistone. Ikväll kom han in och visade vilken målskytt han är då han satte det avgörande målet efter en tilltrasslad situation i straffområdet, på stopptid. Tacklingen på honom dessförinnan borde rimligen ha renderat i ett ytterligare rött kort för Molde, och beror helt på att anfallaren skapade sig en fin yta på kanten som bara måste stängas.

Besard Sabovic (in 64) - 2
Gjorde ett ganska fint inhopp, visade sin skicklighet med boll och spelade sig ur en del knepiga situationer. Det är däremot svårt att ersätta Schüller i dennes roll som mittfältsankare och även om Sabovic inte gjorde någon dålig insats defensivt är skillnaden i kvalitet märkbar. Särskilt mot ett så bra motstånd som Molde visade sig vara mot slutet av matchen.

Hampus Finndell (in 70) - 2
Ett rätt bra inhopp, precis som för Besard, även om Hampus inte syntes särskilt mycket idag. Han kom till ett skottläge men fick inte någon vidare träff på bollen. Hampus kan inte anklagas för dåligt försvarsspel och utifrån matchbilden är det svårt för honom att uträtta särskilt mycket i offensiv väg.