Tele2 Arena, 2024-10-24 18:45

Djurgården - Vitória Guimarães

Spelarbetyg: Djurgårdens IF – Vitória SC
Stensson fick göra sitt första mål i blårandigt – men det räckte inte.

Spelarbetyg: Djurgårdens IF – Vitória SC

Djurgårdens första vinst i Conference League får vänta på sig, och istället blir det årets första förlust i Europa. Trots ett vackert mål av Daniel Stensson åker samtliga poäng söderut – även om spelarinsatserna gav vissa skäl till optimism. Forum 1891 har betygsatt samtliga spelare.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Jacob Rinne – 2
Hade ytterst lite att göra i cirka en timme, men stod chanslös på Manu Silvas skott från distans. Även om portugisens avslut var välplacerat, och för alla delar ett snyggt sådant, så var känslan från pressläktaren att det är ett skott som Rinne nog hade alla möjligheter att göra bättre ifrån sig på. Efter att ha sett reprisen lutar undertecknad desto mer åt att det är just en kanonträff som Silva får till, och inget annat. När det kommer till 2-1-målet är det ännu svårare att klandra 31-åringen. Stod för en fin benparad i matchens sista minuter.

Adam Ståhl – 2
Hade en del att göra under första 45, men hanterade detta väl och var som vanligt ofta delaktig i det offensiva spelet. I den andra försvinner han desto mer från spelet och utmärker sig inte särskilt, varken i negativ eller positiv bemärkelse. Är absolut inte dålig, men inte heller påtagligt bra. Stod för assisten till Stenssons kvitteringsmål vilket dock cementerar en tämligen stark tvåa.

Jacob Une Larsson – 3
Startade i stället för Miro Tenho och var smått klanderfri i det defensiva arbetet under den första halvleken. Efter en omtumlande situation, där Vitória först träffade stolpen, räddade han returen på egen hand genom kroppen. Är även stundtals delaktig i offensiven och kan mycket väl ha stärkt sina aktier hos den nya interim-tränaren Roberth Björknesjö.

Marcus Danielson – 2
Drog på sig en, till synes, onödig frispark i de sista sekunderna av första halvlek vilket ledde till en farlig portugisisk frispark. Drog inte åt sig någon särskild uppmärksamhet i dag, vilket ju är positivt när det gäller en mittback, men det börjar kännas ofrånkomligt att det är en mer långsam och inte längre lika skarp Danielson som styr backlinjen.

Keita Kosugi – 2
Har blandat och gett lite under de senaste matcherna men var i dagens tillställning stark i defensiven och resolut i speluppbyggnaden, och visade flera gånger vilken enorm explosivitet han besitter. Tappade tämligen nonchalant sin spelare vid 1-2-målet, och även om den unge talangen gör väldigt mycket bra i en match är det märkbart att det också kantas av en del slarv; inte bara i defensiven men även vid ”enklare” saker i form av hans inkast. Tvåan som tilldelas japanen är svag – just på grund av det svaga ingripandet vid målet, ett betyg som annars hade kunnat snudda på en trea.

Besard Sabovic – 2
“Sabo” har inte alls kommit upp till den stundtals fantastiska nivå han nådde upp till under våren. Med det sagt fanns det vissa glimtar som indikerade på att formkurvan är på väg någorlunda uppåt igen, även om det är många felplacerade passningar från mittfältaren under en match.  Fick ett fint frisparksläge i andra halvleken som gav vissa besvär för Vitórias slips. I minut 83 kom nästa jätteläge efter en skarvning från Danielson, men där Sabovic fick se avslutet segla högt över.

Daniel Stensson – 3
Ersatte den för dagen sjuka Rasmus Schüller, och startade därmed för första gången sedan Häcken borta i september (bortsett från FC Järfälla i cupen) – och för första gången någonsin på hemmaplan. Bara minuter efter det dystra baklängesmålet fick han dock chansen en bit utanför straffområdet – och klippte till. Ett mycket välplacerat vristskott i Varelas vänstra hörn betydde 1-1 och efter Djurgårdens speaker, Magnus Bäckström, utropat ”Hans första mål; i hans klubb” var det ett smått öronbedövande jubel som tog över Tele2 Arena. I övrigt är det varken bu eller bä kring insatsen, men känslan är att det lär bli mer speltid nu, än vad det varit innan dagens insats för ”Dannes” del.

Gustav Wikheim (ut 71) – 2
Inledde visserligen piggt och visade att smeknamnet ”Europa-Wikheim” ändå bär frukt även om det inte ledde till särskilt mycket mer än hårda, rejäla smällar. Även om norrmannen ville mycket under sina minuter under matchen var det desto mindre som blev uträttat. Likt många i Djurgårdens offensiv var det aningen anonymt för ”Gurra” i dag.

Tobias Gulliksen (ut 71) – 2
Tämligen osynlig och fick inte, i den mer obekanta rollen som tia, möjlighet att ta ut svängarna på samma sätt som man är van att se Gulliksen göra. Med drygt 20 minuter kvar på klockan fick Drammen-grabben ett ypperligt läge strax utanför straffområdet men sköt strax, strax utanför. Byttes ut kort därefter.

Tokmac Nguen (ut 63)  – 2
Fick ett jätteläge efter bara halvminuten spelad men avslutet lämnade mycket att önska. Bytte position med landsmannen Gulliksen inför dagens batalj, men fick likt honom inte heller ut särskilt mycket av bytet. Även om Tokmac som alltid innebär mycket positiv energi och en styrka i offensiven var dagens insats inget att hänga i julgranen.

Deniz Hümmet (ut 63) – 1
Fick inte alls mycket att jobba med under torsdagskvällen. Anfallaren sprang som alltid i djupet men bollarna kom sällan, eller aldrig, där Deniz lär ha visualiserat dem. Byttes ut efter timmen spelad. Ettan kan kännas hård, vilken den är, och han är långt ifrån dålig idag – men han får extremt få chanser att göra skillnad i dag.

---

Santeri Haarala (in 63) – 2
Nyförvärvet innebär som alltid en rejäl dos energi, och det gör sig särskilt påtagligt när han byts in. Fick några halvchanser och krigade på rejält i offensiven men utdelningen lät utebli.

August Priske (in 63) – 2
Kom in med mycket energi och fick ett mycket fint läge bara minuter efter sitt inhopp efter att ha vunnit duellen mot försvarande Ribeiro, men där domare Genc Nuza valde att ge frispark åt portugiserna (något som var ett återkommande faktum under matchen). Kom inte till några lägen värda att nämna utöver det, men känslan är att ”Flygaren” börjar komma in i Djurgårdens spel mer och mer för varje match.

Magnus Eriksson (in 71) – 2
Hittade under en kontring fram Haarala med en väl avvägd pass med en touch, som signifierar att ”Mange” fortsatt besitter dyra kvaliteter. Gjorde inget jättestort väsen av sig, vilket är återkommande för samtliga inhoppare.

Oskar Fallenius (in 71) – 1
Har fått starta mindre och mindre ju längre säsongen barkat, och dagens insats lär inte innebära någon större skillnad för Fallenius del. Fick inte mycket uträttat alls under sina 20 minuter på planen och kommer få svårt att knipa speltid under säsongens sista matcher.

***
Håller du med om betygen på spelarna i dagens match? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!
 

Victor Christophevictor.christophe@jarnkaminerna.seTwitter: ViChristophe2024-10-24 21:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården