Tele2 Arena, 2021-10-17 15:00

Hammarby - AIK
1 - 0

Spelarbetyg: Hammarby - AIK
Frustrerade spelare i svartgult efter gårdagens förlust mot Hammarby.

Spelarbetyg: Hammarby - AIK

Hammarby kunde sätta käppar i guldjhulen för AIK genom att vinna gårdagens derby med 1-0. Spelet fungerande inte alls som önskat och AIK förlorade sitt första allsvenska derby för säsongen. Ska laget hänga med i toppen så måste poäng nu hämtas mot Norrköping och Malmö.

1 - Inte godkänd 
2 - Godkänd 
3 - Bra 
4 - Mycket bra
5 - Overklig


Kristoffer Nordfeldt: 3
Fick för första gången på länge lämna planen svettig. Tvingas till en rad räddningar, främst i den andra halvleken. Chanslös på målet och står för en fin insats. Slarvade en del i spelet med fötterna. 

Mikael Lustig: 2
Det är inte långt ifrån att jag sätter en etta i betyg på Lustig. Han räddas upp av att han gör det helt okej i defensiven och visar prov på rutin vid några tillfällen. Det är häpnadsväckande att se honom bli så stressad med bollen som han ofta blev. Det var inte bara en gång han rensade på måfå istället för att orientera sig ordentlig och hitta ett bättre alternativ. Inläggen fortsätter även de att variera ordentligt i kvalité. Kanske att Lustigs tid som ytterback närmar sig med stormsteg. Lämnar Milo i vinter så är det nog möjligt att Lustig tar steget in. 

Alexander Milosevic: 2
Gör en ganska anonym insats, vilket i sig inte behöver innebära något dåligt som mittback. Däremot så måste han eller Sotte ta rygg på Selmani vid 1-0 målet. Nu spelar Bojanic upp bollen till Selmani som kan ta emot, vända och sen sätta den i djupet på Ludwigsson. Det är för dåligt försvarsspel. 

Sotirios Papagiannopoulos: 2
Gör precis som Milo inte så mycket väsen av sig. Visar stundtals på varför han är en av de starkaste spelarna i serien när han håller undan motståndare. Mittbacken fortsätter däremot med att spela onödigt svårt och håller i bollen på tok för länge. Det straffar sig sällan, men det känns som det är en tidsfråga innan det leder till ett mål i baken. 

Erick Otieno: 3
I förra derbyt mot Hammarby så visade Otieno verkligen vem som var seriens bästa spelare från den afrikanska kontinenten. Efter den här matchen är det väl bara att konstatera att Amoo vann den kampen, men det är naturligtvis inte på grund av att Otieno stod för en svag insats. Amoo lyckades hitta en position, inte minst under de sista 45 minuterna, som sårade AIK ordentligt. Otieno som ofta följde med upp i anfallen fick en lång väg tillbaka för att stoppa Amoo. 

Otieno rundade Rodic som om han vore en kon vid två tillfällen i den första halvleken, men därefter var skottet eller inlägget för svagt. Fortsätter att vara en av de farligare spelarna offensivt i AIK.

Bilal Hussein: 2
Bilal tycker jag står för en insats som inte är så långt ifrån en trea, men samtidigt hade AIK lite väl svårt att luckra upp Hammarby från mittfältet. Undantaget är när Bilal slog en djupledspassning, en passning som nu är mer eller mindre synonymt med honom som spelare, till Nabil Bahoui i matchminut 38. Avslutet från Nabil kunde räddas av Ousted utan större svårigheter.

Sebastian Larsson: 3
Sebastian Larsson var lagets bästa spelare i mina ögon. Han vann bollen mest hela tiden och la som alltid ner ett uppoffrande arbete. Frispelade Elbouzedi i slutet av första halvlek, men irländaren kunde dessvärre inte träffa mål. 

Fick utnyttja sin högerfot vid flertalet hörnor, varav en var en smart variant längs med backen, men Rogic fick inte ordning på avslutet. Kunde och borde nog ha lämnat matchen med minst en assist. 

Som supporter till AIK är det bara att hoppas på att Seb kritar på ett nytt avtal över nästa säsong.

Nabil Bahoui: 2
Det här är ingen match som Nabbe är nöjd med. När han spelat centralt under den senaste tiden har han blivit delaktig i det mesta framåt, men så var inte fallet igår. Kom relativt fri efter en fin boll från Bilal, men en aningen taskig vinkel gjorde det svårt att sätta Ousted på större prov. Förutom det och när han kunde sno åt sig bollen när Ousted spelade ut den slarvigt så kom inte mycket konstruktivt från vår nummer 10. 

Zachary Elbouzedi: 2
På förhand var jag rätt övertygad om att kantspringaren skulle ha en rolig match, men det blev inte riktigt så. Kom sällan förbi på sin kant och stod för ett direkt svagt avslut efter Nabils tidiga bollerövring. Kom förbi på kanten i slutet av matchen, men inlägget gick förbi samtliga. 

Filip Rogic: 2
Först och främst vill jag säga att det var med stor glädje jag åter fick se Rogic i elvan, även om Stefanelli såklart hade varit första valet om han var tillgänglig. Om det är något man vet är det att Rogic inte viker ner sig en tum i duellspelet eller i försvaret. Tyvärr för hans och AIK:s del så producerades inte supermycket framåt från honom. Han kom till några avslutslägen, som visserligen inte var de allra lättaste, men där var inte kvalitén tillräckligt bra. 

Henok Goitom: 1
Det här var en sån insats vi tyvärr får se från kapten Goitom ibland. Det ser ut som att han ständigt löper i kraftig motvind och där beslutsfattandet även det går för långsamt. Det är såklart inte bara han som ska hängas för Bajens mål. Men att inte spela ut till en fri Elbouzedi och istället bjuda på en kontring är svårbegripligt. Sen är det såklart långt till mål för Hammarby vid bollvinsten, men helt klart att han är högst inblandad i det avgörande målet. 

Det ska dock sägas att han i inledningen av matchen spelade smart. Han var en bra uppspelspunkt, skarvade vidare och kunde fördela en del bollar. Men det är uppenbart för samtliga att han kommer till alldeles för få chanser och gör för få mål. Att som forward stå på två mål såhär långt in i säsongen är naturligtvis inte bra nog. 

Erik Ring (IN 68): 2
Uträttar inte mycket under sitt inhopp. Visar som alltid att inställningen finns där, men då AIK hade svårt att skapa tryck på Bajen så fick även Ring det kämpigt. Har ett bra inspel till Bojan på tilläggstid.

Yasin Ayari (IN 73): 1
Kanske är betyget hårt på en så pass ung spelare som kommer in i ett svårt läge. Det är felpassen han står för som kanske borde varit spiken i kistan, men ett svagt avslut från grönvita fötter gjorde att 1-0 höll sig. Är den som sedan ligger bakom Bojans läge efter att ha vunnit boll, gjort en gubbe och spelat Nabil i djupet.

Bojan Radulovic (IN 74): 1
Om Henok var anonym i matchen så var Bojan precis lika osynlig. Han fick visserligen få bollar att arbeta med, men när läget sedan dyker upp på tilläggstid så bara måste avslutet vara bättre.

Vad säger ni om matchen? Håller ni med om betygen?

Filip Barkman2021-10-18 12:57:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen