Tele2 Arena, 2022-05-15 15:00

Hammarby - AIK
3 - 3

Spelarbetyg: Hammarby - AIK
Spelarna i AIK tackar bortaklacken efter matchen.

Spelarbetyg: Hammarby - AIK

Toppmatchen och derbyt mellan Hammarby och AIK levde sannerligen upp till alla förväntningar. Sex mål, felaktiga domslut och en magisk inramning. I och med resultatet är AIK fortsatt serieledare framför Hammarby, men med en match mer spelad.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig


Budomir Janosevic: 2
Den serbiske målvakten blandade och gav. Tidigt i matchen fick Janosevic göra en räddning på nick från Fenger, vilket kändes psykologiskt viktigt för honom. På Hammarbys första mål år målvakten chanslös, men på Jeahzes frispark är det för dåligt. Frisparken från Bajens ytterback är otrolig, men den ska fortfarande räddas. I underläge 2-1 räddar Janosevic en straff från Bojanic, en räddning som såklart var direkt matchavgörande. Totalt sett kommer målvakten undan med godkänt, mycket tack vare straffräddningen. 

Joe Mendes: 2
Något förvånande att Mendes fick chansen från start. Ytterbacken har varit briljant i de senaste matcherna men kom inte riktigt rätt idag mot Hammarby. Mendes främsta styrkor ligger i offensiven och det är inte lätt att leverera framåt när motståndarna har så mycket boll som de har. 

Sotirios Papagiannaoupolos: 2
Mittbacken kommer undan med en svag tvåa i betyg. Tillsammans med Milo så håller Sotte undan Hammarby under stora delar av matchen. Det fortsätter att slarvas och det finns tillfällen Sotte orsakar hörnor till Bajen där han istället kunde lägga ut den till inkast. Straffen han drar på sig är dessutom onödig och det hade mycket väl kunnat avgöra matchen. 

Alexander Milosevic: 2
Trots tre insläppta mål så är det inget av målen som orsakats av mittbackarna. Har under 90 minuter bra koll, men det utan att briljera. Ligger bakom den tveksamma straffen AIK fick genom att träffa en arm i Hammarby.

Erick Otieno: 3
Som vanligt var Otieno en av lagets bäste spelare. Defensivt hade han under de största delarna av matchen koll på Lahdo. Däremot var han inte så offensivt inblandad som han brukar vara. Avslutar matchen med att elegant spela in till Nabil som kunde göra matchens sjätte och sista mål.

Bilal Hussein: 2
Sedan den unge mittfältaren kommit tillbaka från skada har han varit briljant, men idag var han inte inblandad i mycket. Det är inte lätt för den här typen av spelare när matchbilden är som den är. Discovery som i minut 20 gick ut med att AIK hade 3% bollinnehav förklarade att Bilal hamnade i skymundan. 

Sebastian Larsson: 2,5
Lagkaptenen är uppe och nosar på en trea, men når inte riktigt hela vägen upp. I den nionde matchminuten är det Sebastian Larsson som spelade fram Stefanelli som i sin tur frispelade Nabil Bahoui. Utöver det täcker han som alltid stora ytor och är otroligt viktig i matcher där motståndarna har mycket boll. Han gör mål från elva meter, något som Bojanic misslyckades med. 

Zachary Elbouzedi (UT 45): 1
Idag lös irländaren med sin frånvaro. Slarvig i passningsspelet och tog knappt några initiativ. Enligt mig håller han på att spela sig ur startelvan.

Jordan Larsson: 1,5 (UT 86)
Likt Elbouzedi uträttade Jordan noll och ingenting. För att vara en spelare av hans kaliber är det inte godkänt. Lägg därpå till att AIK ändå skapar en del chanser och att anfallaren inte är inblandad i någon av dem. 

Nicolas Stefanelli: 3 (UT 80)
I spelet är Stefanelli enligt mig den bäste spelaren i AIK idag. Han gör visserligen inga mål idag heller, men det är också han som på egen hand ligger bakom ledningsmålet. Han bröt bollen, väggade sig förbi med Sebastian Larsson och slog ett perfekt inspel till Nabbe. Det är få yttrar i allsvenskan som gör samma jobb i det defensiva som Stefanelli och det ska inte underskattas. 

Nabil Bahoui: 4
Kanske motsägelsefullt att ge ett högre betyg till Nabil än Stefanelli som jag nämnde som den bäste spelaren i AIK. Nabil var likt sin anfallspartner rätt osynlig under stora delar av matchen, men gör man två mål i ett derby är det i mina ögon nästintill omöjligt att landa i ett sämre betyg än en fyra. Det första målet är sannerligen inte det svåraste han gjort i karriären, men löpningen är vältajmad och han kunde enkelt placera in 1-0. Det andra målet han gör är ett typiskt måltjuvsmål. Han är påpassligt framme på ett lågt inlägg och vinklar in slutresultatet 3-3.

Inhoppare:
Axel Björnström (IN 45): 2
Fick starta den andra halvleken som högerback. Det är ute till vänster som Björnström är som bäst, men han står för en godkänd insats. Varken mer eller mindre.
 
Amar Ahmed Abdirahman (IN 57): 1,5
Glädjande att åter få se AAA spela fotboll, men inhoppet var tyvärr inte särskilt bra. Spelet en mot en som är hans främsta egenskap syntes inte till. Är den som spelar Otieno som sedan slår inlägget till Nabils 3-3. Med det sagt råder det inga tvivel om att AAA kan göra skillnad redan den här säsongen och framför allt att han framöver kan bli riktigt bra. 

Benjamin Mbunga Kimpioka (IN 80):
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mikael Lustig (IN 86):
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Håller ni med om betygen? Hade ni tagit kryss på förhand? Vad säger ni om matchen?

Filip Barkman2022-05-15 18:30:21
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen