Det var en superhet match i bottenstriden som spelades på Gamla Ullevi under måndagskvällen. De två gamla rivalerna jagade viktiga poäng i striden om allsvenskt spel 2024. Till slut blev det delad pott och vi kan konstatera att kontraktet i princip är säkrat för AIK.

3 – Bra
4 – Mycket bra
5 – Overklig

Kristoffer Nordfeldt: 2
Blåvitt mäktar med ett skott på mål utöver självmålet och Nordfeldt har inte mycket att göra idag. Går för tidigt vid 1–0 och lämnas chanslös. Det är ingen supertavla men keepern borde kunna göra det bättre. En godkänd insats efter ett antal underkända matcher denna säsong.

Mads Døhr Thychosen: 3
Dansken gör en bra match. Han vill ständigt ta bollen framåt i banan och letar alltid alternativ. Står för ett antal bra inlägg och får med sig hörna efter hörna – som AIK inte kan förvalta. Bäst på plan i första halvlek. Assisterar Ayari till 1–1.

Benjamin Tiedeman Hansen: 2
Mittbacken gör absolut en godkänd match och har steppat upp rejält sedan den svaga matchen mot Elfsborg. Dansken gör det han ska i defensiven och erbjuder något extra med sin mycket fina uppspelsfot.

Sotirios Papagiannopoulos: 1
Sotte är direkt svag idag och ser stundtals helt vilsen ut. Står för ett dråpligt självmål efter en bra AIK-period. Drar dessutom på sig ett onödigt gult kort och är således avstängd i sista matchen hemma mot IFK Värnamo.

Erick Otieno: 2
Den vindsnabbe vänsterbacken gör en okej match idag, men han sticker inte ut på något sätt. Blir varnad efter knappa 70 minuter efter ett antal förseelser.

Rui Modesto: 2
Gnagets skyttekung gör en mycket pigg första halvlek. Hittar ofta ett bra samarbete med Thychosen och tillsammans gör de högerkanten till AIK:s vassaste anfallsvapen. Yttern går ned sig en aning i andra halvlek, vilket drar ned betyget.

Bersant Celina: 2
Den offensive mittfältaren fick idag utgå från en betydligt mer defensiv position, och han försvann helt i den nya rollen. Direkt svag i det defensiva arbetet och kommer egentligen aldrig till lägen där han kan utnyttja sin spetskompetens. Flyttas fram en aning i andra halvlek och ser betydligt bättre ut.

Anton Salétros: 3
Det var inte Salétros bästa match idag heller. Mittfältaren har inte varit sig själv lik efter skadan mot Elfsborg, och det går inte att låta bli att undra hur allvarlig den där skadan faktiskt var. Ett antal felpassningar och fasta situationer som inte gick fram. Saken med Anton Salétros är att även när han inte gör en så vidare bra match är han fortfarande bland de bästa på plan.

Taha Ayari: 3
Ayari går från klarhet till klarhet och är ett av de få glädjeämnena den här säsongen. En lite annorlunda position för Ayari som idag fick utgå från vänsterkanten. I tidigare matcher har ynglingen bildat anfallspar tillsammans med Ioannis Pittas – i en mer släpande roll än cyprioten. Han tog sig an den nya rollen med bravur och agerar med en självklarhet som fler svartklädda borde ta efter. Avlutar med hög kvalité när han skickar in kvitteringsmålet och därmed Gnagets första mål borta mot Blåvitt sedan i september 2018.

Omar Faraj: 2
Gjorde sin första start på nästan två månader idag, och ser stundtals ganska bra ut. Faraj är som bekant stark som en oxe och går in stentufft i alla dueller – men i det offensiva lämnas en del att önska. Han är inblandad i mycket idag men ser tyvärr lite för trubbig och oslipad ut. Bortdömt mål i slutet av första halvlek.

Ioannis Pittas: 2
Anfallaren är alltid på språng och springer något enormt men får alldeles för lite understöd för att skapa något konkret. Oerhört nära att sätta 0–1 efter dråpligt försvarsspel av IFK Göteborg, men bollen rensades på mållinjen.