Platinumcars Arena, 2021-05-10 18:30

IFK Norrköping - AIK
2 - 0

Spelarbetyg: IFK Norrköping - AIK
Bild på Haliti som idag fick göra sin allsvenska debut i förlusten mot IFK Norrköping.

AIK föll tung på Platinum Cars Arena efter dubbla mål från Samuel Adegbenro. En förlust som blev extra tung då bortalaget stod för en fin insats och förtjänade betydligt mycket mer än noll poäng.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig

Budimir Janosevic: 1
Kanske är betyget hårt då det trots allt inte är en supertavla han står för, men ett så pass svagt ingripande i det skedet leder till att serben blir underkänd. Gör förutom grodan någon bra aktion vid defensiv hörna och någon okej räddning på dem få skott han får på sig.

Bilal Hussein: 3
Står för en väldigt fin insats som högerback då Lustig fick se matchen hemma från soffan. Tar bort Haksabanovic helt och står för flertalet fina bollvinster. Står för fina passningar matchen igenom och var spännande att följa i uppspelen då han lämnade sin kantposition för att bli central och bidra därifrån. Fick avsluta matchen som mittfältare när AIK låg på för en kvittering. Är nästan och nosar på en fyra i betyg men agerandet vid Adegbenros andra mål gör att han landar på en trea. Ska även tilläggas att han bedöms som vikarierande högerback.

Sotirios Papagiannopoulos: 2
Även här dras betyget ner på grund av ett avgörande misstag då han tappar bort Adegbenro helt vid ledningsmålet. Utöver det matchavgörande agerandet, eller icke agerandet, så står han för en fin insats då han vinner många dueller och bidrar till en stabil defensiv. Har fortsatt en del felpass, något som han gärna får rätta till.

Alexander Milosevic: 3
Sätter sällan en fot fel sedan återkomsten till AIK och är en ledare för backlinjen och hela laget. Täcker skott, vinner dueller och är fin i spelet med boll. Ett annat stort plus, som inte påverkar betyget särskilt mycket, är den vilja och de brinnande ögonen han visar upp vid flera tillfällen. Framtida kapten.

Erick Otieno: 4
Vad ska man säga? Erick Otieno gör i stort sett vad han vill under 90 minuter. Vet inte om jag sett någon äga sin kant som kenyanen gör i match efter match för tillfället. Vinner matchen i matchen mot sin motståndare såväl offensivt som defensivt. Vinner boll, transporterar boll och slår fina inlägg vid flera tillfällen. Är i mina ögon, tillsammans med Stefanelli, bäst i svartgult.

Sebastian Larsson: 3
Här känns det som att man nästan kan köra copy-paste från tidigare betyg. Oerhört nyttig i både spelet med och utan boll. Vinner dueller, andra bollar och hotar med sin högerfot på offensiva fasta.

Ebenezer Ofori: 3
Visar stundtals upp den Ofori vi lärde känna under tidigare sejour i laget, men blandar dessvärre det med svagare aktioner då både felpass och felbeslut förekommer. Trollade vid några tillfällen bort motståndare på ett sätt som få andra kan göra, med en oerhörd elegans. Ska tilläggas att trean han får i betyg är ganska svag.

Saku Ylätupa: 3
Finländaren är kanske den spelare jag pendlar mest kring. Han blandar otroligt fina ageranden med den raka motsatsen. Idag tycker jag däremot att det bjöds mer på de fina aktionerna än svaga. Klackar elegant fram bollen till Stefanelli som sedan träffar stolpen i den första halvleken och har utöver det något fint inlägg. Är ibland frustrerande att se honom så oerhört försiktig i 50/50 dueller på plan.

Nabil Bahoui: 3
Inledde matchen på ett fint sätt då han tvingade Jansson till en fin räddning redan i den andra minuten. Lyckas fortsatt hitta en fin roll centralt i banan, vilket ger Otieno möjligheten att forcera fram längs med vänsterkanten. Lyckas även fint i kombinationsspelet med Otieno, något som förhoppningsvis fortsätter. Fortsätter att visa sig stark i huvudspelet, han har redan gjort två nickmål den här säsongen, då han träffade ribban efter en frispark från Larsson. Finns fortsatt mer att hämta, men han är redan nu en viktig kugge i lagets offensiv.

Nicolas Stefanelli: 4
En otrolig uppvisning från Stefanelli under den första halvleken i synnerhet. Är förvånansvärt smart och delaktig i uppbyggnaden av anfallen. Han kan få bollen felvänd, vända bort någon motståndare, och på så sätt ge tid för lagkamrater att nå högre positioner. Var otroligt nära att göra 1-0 då han träffade stolpen i den första halvleken. Har även en fin möjlighet att göra mål i den andra halvleken i efterspelet från ribbträffen från Nabil, men då resulterade skottet i inspark för Norrköping. Tycker att han gör allt rätt idag, förutom mål, och är därför matchens lirare tillsammans med Otieno.

Henok Goitom: 2
Står för en av sina sämre insatser i den här säsongen. Kommer inte tillrätta i spelet och förlorar rätt många av höjdduellerna. Finns mer att önska från vår kapten när det gäller target och kombinationsspel. Kanske hade han behövt få vila idag? Det var något som blev tydligt förra säsongen då han tvingades spela mer än vad han borde i brist på konkurrens. Tycker dock att, om han inte känt sig sliten, ska starta både den här matchen och den mot Malmö.