Finnvedsvallen, Värnamo, 2022-07-24 15:00

IFK Värnamo - AIK
2 - 3

Spelarbetyg: Värnamo - AIK
Guidetti firar sitt första mål i AIK med de tillresta supportrarna.

Spelarbetyg: Värnamo - AIK

John Guidetti gjorde sitt första mål i den svartgula tröjan i segern mot Värnamo. Utöver de tre poängen och att John fick göra mål finns det inte speciellt mycket att ta med sig hem till Stockholm. Nedan följer mina spelarbetyg från matchen.

Kristoffer Nordfeldt: 2
Målvakten får ovanligt mycket att göra då backlinjen inte håller motståndarna tillräckligt långt borta. Idag stod han för en del räddningar men kom också helt fel på tilläggstiden när han tappade bollen. Det andra målet som Värnamo gjorde såg inte helt otagbart ut det heller. Godkänd insats.

Joe Mendes: 2
Lustig har under de senaste matcherna varit bra, men kunde på grund av skada inte delta mot Värnamo. Mendes gjorde det helt okej, men hotade inte så mycket offensivt som önskat. 

Alexander Milosevic: 2
Milosevic som är ledaren i backlinjen ser ut att bli mer och mer frustrerad för varje match som går. Utan att lasta Milosevic för mycket för Värnamos kvittering så går det att konstatera att hela backlinjen stod och sov. 

Sotirios Papagiannopoulos: 2  
Mittbacken har haft en formsvacka där det slarvats en hel del. Idag var en insats som varken var bu eller bä från Sotte. Det är tydligt att backlinjen inte är så samspelt som den borde, även om både Lustig och Otieno saknades från start.

Axel Björnström: 2
För första gången på länge fick Björnström spela på den position som ska vara hans bästa, nämligen vänsterback. Den första halvleken tycker jag han gör det bra, men det är alldeles för lojt på Värnamos kvittering när han inte hänger med Magashy. Visade upp fin teknik på liggande boll när han sånär knorrade in en frispark i första halvlek.

Yasin Ayari: 3
Att Bilal är en viktig del i AIK:s spel håller de flesta med om, vilket skulle kunna vara en av förklaringarna till matchbilden vi fick se. Att Bilal eventuellt hade gjort stor skillnad idag ska däremot inte frånta Ayari sin insats som var fin. Den unge mittfältaren vann mycket boll och slet intensivt. Utöver det hårda jobbet så slog han öppnande passningar och tog initiativ.  

Sebastian Larsson: 2
En rätt anonym insats från lagkaptenen som däremot alltid gör det han ska utan boll. Nu är det två raka matcher där AIK haft ganska mycket lägre bollinnehav än motståndarna. Det gör det också svårt för mittfältarna i AIK att styra och ställa matcher. 

Amar Abdirahman: 2
En svag tvåa för yttern som inte alls kom till sin rätt. I matchen mot Vorskla visade Amar sin oerhörda skicklighet i spelet en mot en, men det fick vi inte se mot Värnamo. Han kändes ointresserad stora delar av matchen. Det som ger honom godkänt betyg är snarare hans bollvinster än något annat. Det går inte heller att förvänta sig en hög lägstanivå av en spelare i Amars ålder kombinerat med hans spelartyp. Fortsätt spela honom så kommer det bli bra, det är min tro och förhoppning. 

Nicolas Stefanelli: 2
Den kanske formstarkaste i ett formsvagt lag. Argentinaren avgör matchen idag efter att ha blivit framspelad av Guidetti. Tycker inte alls Stefanelli var delaktig i spelet på det sätt han varit den senaste tiden, vilket inte är speciellt konstig med tanke på matchbilden. AIK hade under stora delar av matchen problem med att kombinera sig igenom Värnamo och Stefanelli fick knappt ha bollen i ytan mellan Värnamos backlinje och mittfält. 

Erik Ring: 2
Bartosz plockade ur Ring från frysboxen och spelade honom från start. Det dröjde 23 minuter innan yttern hade sprungit sig loss och assisterat John Guidetti. Där och då kändes det svårbegripligt att han inte fått mer speltid, men ju längre matchen led desto tydligare blev det även att se ojämnheten hos Ring. Med det sagt så gör han en fin assist och får godkänt i betyg.

John Guidetti: 3
Matchens lirare var John Guidetti som stod för både mål och assist. Det ska inte underskattas vad det där målet kan komma att betyda för både honom personligen och för AIK framöver, vilket firandet från anfallaren visade. Ett bra avslut som visar att han kan, men där jag tycker assisten till Stefanelli där han med en nätt klack sätter Nico i ett bättre läge visar ännu mer klass. Utöver de två aktionerna så hade John inte varit mer än godkänd. 

Inhoppare:
Erick Otieno: 2 (IN 56)
Kenyanen som med största sannolikhet inte startade på grund av det tajta matchandet fick hoppa in med dryga halvtimmen kvar. Under sitt inhopp gjorde han det han skulle och vann några dueller. Bra inhopp från Otieno.

Zachary Elbouzedi: 2 (in 56)
Irländaren som varit annat än stekhet senaste tiden fick inleda på bänken. När han sedan kom in så inledde han med att vara väldigt passiv i eget straffområdet när han blev bortgjord. Han spelade upp sig därefter och borde nog ha lämnat planen med en assist efter ett lysande inlägg till Milosevic.

Benjamin Mbunga Kimpioka: (IN 71)
Spelade för kort för att bedömas.

Jesper Ceesay: (IN 82)
Spelade för kort för att bedömas.

Vad tycker ni om matchen? Håller ni med om betygen? Hur bra var John? 

Filip Barkman2022-07-24 18:26:54
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen