Spelarkollen (vecka 16)
Marcus Danielson blev målskytt i premiären av den kinesiska ligan.

Spelarkollen (vecka 16)

Succé för våra djurgårdare i Kina, Olunga med fem mål på två matcher och Kristoffersen närmar sig Serie A. I den här artikelserien tittar vi närmare på hur utlånade spelare och tidigare djurgårdare har presterat under veckan som varit. Vilka har stuckit ut lite extra och vilka har det tyngre i sina respektive klubblag? Det här reder vi ut i detta avsnitt.

Lånekollen: 

Per Kristian Bråtveit, FC Groningen (Nederländerna), 0 ligamatcher, 0 ligamål
“PK” följde Groningens match mot PSV Eindhoven från bänken. Groningen höll tätt länge men släppte, efter lite mer än en timme, in matchens enda mål. 

Adam Bergmark Wiberg, Falkenberg (Sverige), 3 ligamatcher, 0 ligamål 
Det blev inga mål den här veckan heller för “ABW”. Han spelade 90 minuter i 2-1-förlusten mot Östers. Falkenberg har fått en tuff start på säsongen med endast tre poäng på tre matcher. 

Spelare som tidigare representerat Djurgårdens IF:

Mohamed Buya Turay, Henan Jianye (Kina), 1 ligamatch, 1 ligamål
Flyttlasset har gått till Henan Jianye för Buya och det blev en lyckad debut i hans nya klubb. Redan efter en halvtimmes spel hade anfallaren gjort sitt och lagets första mål för säsongen. Buya snodde åt sig bollen, när Shenzhens målvakt var långt ute, och rullade enkelt in 1-1. Henan Jianye förlorade, trots Buyas mål, med 2-1. 

Marcus Danielson, Dalian Pro (Kina), 1 ligamatch, 1 ligamål
Danielson ville inte vara sämre än sin gamla lagkamrat Buya Turay i Dalians match mot Changchun Yatai. Det såg länge ut som att det skulle bli en jobbig säsongspremiär för Danielson. Hans lag låg under med 2-0 och gick mot en klar förlust. Då fick Dalian straff. I den 93:e minuten gick Danielson den långa vägen från egen backlinje upp till motståndarnas straffområde för att ta hand om straffen. Mittbacken stegade upp och sköt kyligt in bollen mitt i mål. Därefter hämtade han bollen för att snabbt få igång spelet för att jaga kvittering. Dalian lyckades inte hitta en kvittering utan lämnade planen med noll poäng. Om Danielson fortsätter ta straffarna framöver kan det bli ett gäng mål den här säsongen.

Nyasha Mushekwi, Zhejiang Greentown FC (Kina), 1 ligamatch, 2 ligamål
“Super-Mush” håller numera till i den kinesiska andraligan. Säsongspremiären kunde inte ha börjat bättre för anfallaren. Zhejiang Greentown fullkomligt krossade Zibo Cuju med 4-0. Mushekwi var högst delaktig med sina två mål i den andra halvleken. En perfekt start för Mushekwi och Zhejiang Greentown. 

Joseph Ceesay, KS Lechia Gdansk (Polen), 8 ligamatcher, 0 ligamål
Det blev inte det blårandiga mötet som de flesta hade hoppats på mellan Ceesay och Karlström. Efter assisten från matchen innan fick Ceesay chansen från start mot Lech Poznan. En misslyckad halvlek med gult kort gjorde att han blev utbytt redan i paus. I andra halvlek rasade Lechia Gdansk ihop totalt och förlorade tillslut med klara 3-0. Det var samma visa för Ceesay i Lechia Gdansks andra match i veckan. Han byttes ut i halvtid och laget förlorade med 1-0 mot Legia Warszawa. En jobbig vecka för både Lechia Gdansk och Joseph Ceesay.  

Jesper Karlström, Lech Poznan (Polen), 13 ligamatcher, 0 ligamål
Då tänker ni att allt var frid och fröjd för Karlström? Hans lag vann förvisso med 3-0, men Karlström började på bänken för första gången sedan flytten till Polen. Den centrala mittfältaren hoppade in när det var åtta minuter kvar. Karlström var tillbaka i startelvan mot Podbeskidzie Bielsko-Biala. Lech Poznan förlorade efter ett sent avgörande med kvarten kvar. Laget har en seger de senaste sju ligamatcherna. 

Michael Olunga, Al Duhail (Qatar), 9 ligamatcher, 6 ligamål
Olunga är i ruskigt bra form just nu och den ser inte ut att avta. I den tredje gruppspelsmatchen mot Esteghlal Tehran gjorde den kenyanska anfallaren hattrick. En nick och två distinkta vänsteravslut. Den händelserika matchen slutade med 4-3-seger för Al Duhail. Esteghlal Tehran fick chans till revansch när returmatcherna i gruppspelet började. De tog den inte. Istället slutade matchen 2-2. Gjorde Olunga mål? Självklart gjorde han Al Duhails båda. En straff i första halvlek och en kraftfull nick i den andra. Anfallaren står nu på sex mål på fyra matcher i AFC Champions League. Al Duhail leder sin grupp med två återstående matcher. 

Fredrik Ulvestad, Qingdao FC (Kina), 0 ligamatcher, 0 ligamål
Det blev ingen debut för Ulvestad i Qingdaos ligapremiär. Han saknades i truppen i matchen mot Shijiazhuang Ever Bright. Qingdao fick en bra start på säsongen 2021 genom att vinna med 2-1.

Jonathan Augustinsson, Rosenborg BK (Norge), 0 ligamatcher, 0 ligamål
Elitklubbarna i Norge har fått tillåtelse att börja spela matcher efter att den norska ligapremiären sköts upp tidigare i vår. Lagen förbereder sig nu inför säsongen med träningsmatcher. Rosenborg besegrade i veckan Ranheim IL med 2-1 och Tromsö med 1-0. Augustinsson var inte med i matchtruppen i någon av matcherna. 

Tino Kadewere, Lyon (Frankrike), 31 ligamatcher, 10 ligamål
Kadeweres skada höll honom borta från en av  Lyons matcher denna vecka. Lyon hade en tuff kväll i kvartsfinalen av den franska cupen mot Monaco. En utvisning i början av den andra halvleken medförde att Monaco enkelt kunde vinna med 2-0. Cupäventyret är därmed slut för Lyon. Kadewere var tillbaka i toppmötet mot Lille. Han inledde på bänken men kom in efter lite mer än 70 minuters spel. Lille avgjorde sent och vann med 3-2. Drömmen om ligatiteln är nu långt borta för Lyon. 

Omar Colley, Sampdoria (Italien), 25 ligamatcher, 1 ligamål
Sampdoria var det starkaste laget i mötet med jumbon Crotone. Efter kraftigt spelövertag hittade Sampdoria ledningsmålet i den 53:e matchminuten. Resultatet stod sig hela matchen ut. Colley svarade återigen för en stabil insats i backlinjen. I veckans andra match, mot Sassuolo, var det dock ombytta roller. Sampdoria var utspelat och förlorade med 1-0. Omar Colley spelade som vanligt hela matchen och gjorde inga stora misstag. 

Aliou Badji, Ankaragucu (Turkiet), 10 ligamatcher, 2 ligamål
Badji missade Ankaragucus båda matcher i veckan på grund av skada. Ankaragucu fick “bara” med sig en poäng (1-1) i mötet med tabelljumbon Denizlispor. Matchens två mål kom i den första halvleken. Ankaragucu åkte också på en förlust mot Yeni Malatyaspor med 2-1. Fem tappade poäng i kampen om nytt kontrakt. 

Besard Sabovic, Kayserispor (Turkiet), 8 ligamatcher, 0 ligamål
Det blev ingen speltid för Sabovic i matchen mot Genclerbirligi, istället satt han på bänken i 90 minuter. Kayserispor kvitterade med ett sent 2-2-mål i den 80:e matchminuten. Sabovic fick hoppa in med lite mindre mer än tio minuter kvar i bortamatchen mot Besiktas. Han kom in när Kayserispor låg under med 3-1 vilket sedan blev slutresultatet. 

Daniel Amartey, Leicester City (England), 12 ligamatcher, 1 ligamål
Amartey satt på bänken under hela matchen när Leicester körde över West Bromwich Albion. Tre mål på tretton minuter i den första halvleken gjorde att Leicester enkelt kunde spela av matchen. Leicesters imponerande säsong fortsätter och laget ligger i skrivande stund på en Champions League-plats. 

Emil Bergström, FC Utrecht (Nederländerna), 7 ligamatcher, 0 ligamål
Utrecht höll emot starkt mot storklubben Ajax. Svensken Simon Gustafsson gav Utrecht ledningen redan efter tretton minuter. Det var för övrigt lagets enda skott på mål under hela matchen. Därefter var det spel mot ett mål och en intensiv press från Ajax. I den 70:e minuten kvitterade Ajax och många trodde att laget skulle få in ett ledningsmål innan slutsignalen. Men så blev inte fallet. Utrecht visade upp heroiskt försvarsspel och lyckades få med sig en poäng. Emil Bergström följde tillställningen från bänken. Han fick däremot speltid i 2-1-segern mot Twente. Mittbacken hoppade in med kvarten kvar för att stänga igen i försvaret.  

Sam Johnson, Sabah FC (Malaysia), 8 ligamatcher, 2 ligamål
Sabah lyckades få med sig en poäng efter en 2-2-kvittering i den 88:e minuten mot Selangor FC. Sam Johnson spelade hela matchen men bidrog inte med några poäng. Två mål på åtta matcher är inte vad Johnson hoppades på inför säsongen. 

Julian Kristoffersen, Salernitana (Italien), 5 ligamatcher, 0 ligamål
Efter ett mål i den 92:a minuten och ett i den 94:e minuten vände Salernitana 0-1-underläge till vinst med 2-1. Kristoffersen satt på bänken under hela matchen. Salernitana ligger trea i Serie B med en poäng upp till andraplatsen som ger direktplats till Serie A. 

Simon Tibbling, FC Emmen (Nederländerna), 14 ligamatcher, 0 ligamål
Ni börjar förstå mönstret nu? Emmen går bra och Tibbling får aldrig spela. I söndags vann Emmen för tredje matchen i rad. Laget har inte förlorat på de senaste åtta matcherna. Tibbling satt på bänken för elfte matchen i rad utan någon speltid. Han spelade senast fotboll i slutet av januari. 

Kerim Mrabti, KV Mechelen (Belgien), 29 ligamatcher, 6 ligamål
Ligan är färdigspelad i Belgien. Mechelen slutade på en åttondeplats. Detta innebär att man får spela ett gruppspel mot lagen som slutade på plats 5-7 om en plats ute i Europa nästa säsong. Gruppspelet startar den andra maj. 

Gustav Engvall, KV Mechelen (Belgien), 11 ligamatcher, 0 ligamål
Det återstår att se om Engvall kan spela något i gruppspelet tillsammans med Mrabti eller om skadan fortsatt håller honom borta. 

Othman El Kabir, Ural Yekaterinburg (Ryssland), 14 ligamatcher, 1 ligamål
El Kabir är fortsatt otillgänglig på grund av skada. Därför missade han Urals match mot Akhmat Grozny. Mötet slutade 1-1 och Ural ligger kvar på en tolfteplats. 

Seon-Min Moon, Gimcheon Sangmu (Sydkorea), 1 ligamatch, 0 ligamål
Moon var utanför matchtruppen i Gimcheons 2-1-vinst mot Chungnam Asan FC. Skadan som han drog på sig i omgång ett fortsätter att hålla honom borta. 

Aleksandar Prijovic, Al-Ittihad (Saudiarabien), 24 ligamatcher, 6 ligamål
Prijovic och Al-Ittihad hade spelledigt under veckan som varit. Laget spelar sin nästa match den 15:e maj.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-04-26 09:11:00
Author

Fler artiklar om Djurgården