Spelarkollen (vecka 19)
Daniel Amartey fick lyfta sin första pokal med Leicester City.

Amartey blev FA-cupmästare, Kristoffersen ska spela i Serie A till hösten och Danielson gjorde årets andra mål. I den här artikelserien tittar vi närmare på hur utlånade spelare och tidigare djurgårdare har presterat under veckan som varit. Vilka har stuckit ut lite extra och vilka har det tyngre i sina respektive klubblag? Det här reder vi ut i detta avsnitt.

Lånekollen:

Per Kristian Bråtveit, FC Groningen (Nederländerna), 0 ligamatcher, 0 ligamål
Utlåningen till Groningen blev inte vad “PK” hade hoppats på. Han slutar på noll minuter i ligan efter ungefär fem månader i klubben. I veckan ryktades det om att norska Brann är intresserade av målvakten. Klubben slutar på en sjundeplats och nu väntar playoff för Europa-spel mot Utrecht.

Adam Bergmark Wiberg, Falkenberg (Sverige), 5 ligamatcher, 1 ligamål
Adam Bergmark Wiberg och Falkenberg hade spelledigt under veckan som varit. Laget spelar sin nästa match den 18:e maj.

Spelare som tidigare representerat Djurgårdens IF:

Daniel Amartey, Leicester City (England), 12 ligamatcher, 1 ligamål
Leicester tog ett stort kliv mot Champions League-spel nästa säsong. “The Foxes” vann mot, ett kraftigt roterande, Manchester United med 2-1. United gjorde tio (!) ändringar från senaste matchen och svenska Anthony Elanga fick chansen. Det var försvararna Luke Thomas och Caglar Söyüncü som stod för Leicesters mål. Amartey följde matchen från bänken. Veckan skulle bara bli bättre för Leicester. Under lördagen blev klubben FA-cupmästare efter en dramatiskt final mot Chelsea. Inför 21 000 på Wembley vann Leicester med 1-0.

Michael Olunga, Al Duhail (Qatar), 9 ligamatcher, 6 ligamål
AFC Champions League gruppspelet är över och i veckan spelade Al Duhail semifinal i Amir Cup. Klubben fick en jobbig start med 0-2-underläge efter timmen spelad. Olunga nickade  enkelt in 1-2 (se målet här) med tio minuter kvar, men Al Duhail lyckades inte kvittera. Resultatet innebär att Al Duhail är utslagna och att Al-Rayyan avancerar till final.

Julian Kristoffersen, Salernitana (Italien), 6 ligamatcher, 0 ligamål
Salernitana är klara för Serie A till hösten! I den sista omgången besegrades nästjumbon Pescara övertygande med 3-0. Salernitana slutar på en andraplats och nu väntar ett spännande äventyr i den italienska högstaligan. Salernitanas ägare, Claudio Lotito, måste sälja klubben innan hösten eftersom han redan äger Lazio. Enligt regelverket får inte samma person äga två klubbar i Serie A. Det ska bli intressant att följa Kristoffersens framtid de kommande månaderna. Han har inte fått mycket speltid i Serie B och nu ökar konkurrensen och nivån ytterligare.

Aliou Badji, Ankaragucu (Turkiet), 13 ligamatcher. 3 ligamål
Det blev spännande in i det sista mellan Badjis Ankaragucu och Sabovics Kayserispor om vilket lag som skulle sluta på den sista nedflyttningsplatsen. Ankaragucus svaga säsongsavslutning fällde avgörandet. Med sex förluster på de avslutande sex matcherna slutar laget på en artondeplats. Badji blev målskytt i 3-1-förlusten mot Kasimpasa. Anfallaren stannar på tre gjorde mål i en säsong som har störts av en hel del skador. Nu väntar spel i den turkiska andradivisionen.

Besard Sabovic, Kayserispor (Turkiet), 11 ligamatcher, 0 ligamål
Kayserispor lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar i högsta serien. Men detta med endast en poängs marginal. 0-0 mot Basaksehir och förlust 2-1 mot Fenerbahce blev slutresultaten under veckan. Sabovic satt på bänken mot Basaksehir och hoppade in med ett fåtal minuter kvar mot Fenerbahce. Hans debutsäsong i Kayserispor slutar med tre starter och åtta inhopp.

Marcus Danielson, Dalian Pro (Kina), 5 ligamatcher, 2 ligamål
Danielson blev matchhjälte i mötet med Tianjin Jinmen Tiger. I den 80:e minuten tryckte han upp en halvvolley ribba in. Det blev matchens enda mål och Dalian Pro kunde lämna planen som segrare för första gången i år. Men segertåget blev kortvarigt. Fyra dagar senare förlorade Dalian mot Shanghai Port med 3-0.

Omar Colley, Sampdoria (Italien), 28 ligamatcher, 1 ligamål
Sampdoria har inte längre något att spela för då man ligger mitt i tabellen utan chans till Europaplats eller risk för nedflyttning. I veckan spelade laget två matcher. Resultaten skrevs till 2-2 mot Spezia och 1-0-seger mot Udinese. Colley spelade 90 minuter mot Udinese och saknades mot Spezia.

Kerim Mrabti, KV Mechelen (Belgien), 29 ligamatcher, 6 ligamål
Poängen fortsätter rulla in för Mrabti. I bortamatchen mot Standard Liege spelade han fram till Mechelens 0-2-mål. Standard Liege reducerade till 1-2 men Mechelen fick ändå med sig alla tre poäng. De båda lagen möttes bara tre dagar senare i ett returmöte. Det slutade återigen med vinst för Mechelen. Den här gången skrevs segersiffrorna till 3-1.

Gustav Engvall, KV Mechelen (Belgien), 11 ligamatcher, 0 ligamål
Engvall var äntligen tillbaka i truppen till Mechelens första match mot Standard Liege. Han fick göra ett efterlängtat inhopp i den andra matchen. Det var anfallarens första minuter sedan i mitten av januari.

Emil Bergström, FC Utrecht (Nederländerna), 9 ligamatcher, 0 ligamål
Bergström fick spela en halvtimme i Utrecht två sista ligamatcher för säsongen. Alla minuter kom mot PSV Eindhoven. Klubben spelade 0-0 mot Sparta Rotterdam och 1-1 mot Eindhoven. Utrecht slutar på en sjätteplats i Eredivisie.

Simon Tibbling, FC Emmen (Nederländerna), 15 ligamatcher, 0 ligamål
Efter seger med 3-1 mot Heerenveen och seger 4-0 mot VVV-Venlo lyckas Emmen sluta på en sextondeplats. Det innebär kval mot NAC Breda från divisionen under om vilket lag som ska fortsätta få spela i högsta ligan. Tibbling fick ingen speltid i någon av de matcherna.

Jonathan Augustinsson, Rosenborg BK (Norge), 0 ligamatcher, 0 ligamål
Augustinssons skada höll honom borta från spel i Rosenborgs två matcher i veckan. Rosenborg fick med sig fyra poäng från de matcherna genom att vinna ena och spela oavgjort i den andra.

Nyasha Mushekwi, Zhejiang Greentown FC (Kina), 5 ligamatcher, 4 ligamål
Efter tre mållösa matcher av anfallaren från Zimbabwe lossnade det mot Xinjiang Leopards. Mushekwi gjorde Zhejiangs båda mål i en match som slutade 2-0. Efter fem spelade matcher har han gjort fyra mål och hans lag är dessutom obesegrat.

Fredrik Ulvestad, Qingdao FC (Kina), 4 ligamatcher, 0 ligamål
Qingdao bröt en tre matcher lång svit utan vinst genom att vinna över Chongqing Liangjiang. Det avgörande 1-0-målet kom i den tredje tilläggsminuten av den andra halvleken. Ulvestad blev utbytt efter 60 minuter och han väntar fortfarande på sin första poäng i sin nya klubb.

Aleksandar Prijovic, Al-Ittihad (Saudiarabien), 25 ligamatcher, 6 ligamål
Efter ett långt uppehåll var Al-Ittihad tillbaka i spel. Det blev besvikelse direkt mot Damac FC. Laget fick “bara” med sig en poäng (1-1) mot den femtondeplacerade klubben. Prijovic spelade 70 minuter utan att bidra med mål eller assist. Al-Ittihad befinner sig på en fjärdeplats med fem poäng upp till förstaplatsen. Det återstår tre matcher av säsongen.

Tino Kadewere, Lyon (Frankrike), 33 ligamatcher, 10 ligamål
Kadewere fanns inte med i matchtruppen i Lyons match mot Nimes. Lyon gjorde processen kort när man redan efter 55 minuter hade en 4-1-ledning. Lagen gjorde ett varsitt mål till och matchen slutade 5-2. Med en match kvar har Lyon fortsatt chans på Champions League-plats. Det krävs att PSG eller Monaco tappar poäng i sista omgången.

Jesper Karlström, Lech Poznan (Polen), 16 ligamatcher, 0 ligamål
Lech Poznan avlsutade säsongen med att spela 1-1 mot Górnik Zabrze. Karlström spelade lite mer än 60 minuter innan han blev utbytt. Klubben slutar på en elfteplats vilket får ses som en besvikelse.

Joseph Ceesay, Lechia Gdansk (Polen), 11 ligamatcher, 1 ligamål
Mittfältaren startade Lechias sista match för säsongen. Han blev utbytt med lite mer än tio minuter kvar med en varning från början av den andra halvleken. Matchen slutade i en 2-1-förlust.