Spelarkollen (vecka 9)
Daniel Amartey blev matchvinnare för Leicester City under helgen.

Spelarkollen (vecka 9)

Adam Bergmark Wiberg fortsätter göra succé, Amartey målskytt i Premier League, en tur till den malaysiska ligan och mycket mer. I den här artikelserien tittar vi närmare på hur utlånade spelare och tidigare djurgårdare har presterat under veckan som varit. Vilka har stuckit ut extra och vilka har det tyngre i sina respektive klubblag? Det här ska vi titta närmare på i detta avsnitt.


Lånekollen:

Adam Bergmark Wiberg, Falkenberg (Sverige),
0 ligamatcher, 0 ligamål
Succén bara fortsätter för Adam Bergmark Wiberg. I den sista omgången av gruppspelet, i svenska cupen, slog han till med ytterligare två mål. “ABW” slutar på imponerande sex mål på tre matcher i gruppspelet. En riktigt fin utveckling för anfallaren. Falkenberg kom trea i sin grupp och får nu sikta in sig på förberedelser inför Superettan. 

Per Kristian Bråtveit, FC Groningen (Nederländerna), 0 ligamatcher, 0 ligamål
PK satt på bänken när Groningen spelade mot storklubben Ajax. Det blev en tuff match, som slutade i en 3-1-förlust. Groningen har fortfarande chans på Europaplatserna. 

Spelare som tidigare representerat Djurgårdens IF:

Jesper Karlström, Lech Poznan (Polen), 6 ligamatcher, 0 ligamål 
Det blev en tuff match för Lech Poznan i kvartsfinalen av den polska cupen. Laget fick se sig besegrade av Rakow Czestochowa med 2-0. Karlström blev utbytt med kvarten kvar och Lech Poznans cupäventyr får ses som en besvikelse. Laget fick dock med sig tre blytunga poäng borta mot ligafemman Pogon Szczecin. Målet från den första halvleken blev matchens enda. Karlström spelade hela matchen på det centrala mittfältet. 

Michael Olunga, Al Duhail (Qatar), 5 ligamatcher, 2 ligamål 
Det är mycket matcher i Qatar nu. Under veckan hann Al Duhail och Olunga spela både Amir Cup och ligaspel. I kvartsfinalen i Emir Cup, mot Al Shamal, spelade anfallaren 90 minuter och var starkt bidragande till Al Duhails 2-0-seger. Olunga vände bort sin försvarare och gjorde snyggt 1-0, strax innan pausvilan. Det målet går att se här. Olunga blev även målskytt i ligamatchen mot Al Kharaitiyat. I slutet av matchen nådde han högst på en hörna och fastställde slutresultatet till 2-0. Olungas nickmål går att se här. Al Duhail har nu god kontroll på andraplatsen. En lyckad vecka för Olunga och hans lag. 

Julian Kristoffersen, Salernitana (Italien), 2 ligamatcher, 0 ligamål 
Den italienska klubben tappade återigen två poäng under tisdagen, när laget spelade oavgjort (0-0) hemma mot SPAL. Detta efter att Salernitana missat en straff i den 89:e minuten. Hur gick det för Kristoffersson då? Han fick ännu en gång följa matchen från bänken. Gladare miner var det under lördagen för både Kristoffersen och Salernitana. Laget tog en viktig 1-0-seger borta mot Cremonese och Kristoffersen fick hoppa in med ungefär 20 minuter kvar. Det var anfallarens andra inhopp för säsongen. Salernitana ligger trea i Serie B, med 1 poäng upp till andraplatsen som ger direktuppflyttning till Serie A. 

Tino Kadewere, Lyon (Frankrike), 27 ligamatcher, 9 ligamål
Anfallaren inledde matchen hemma mot Rennes från bänken. Lyon hade problem att få hål på Rennes och det såg länge ut att gå mot mållöst. I den 74:e minuten lyckades Lyon hitta 1-0-målet, vilket sedan blev slutresultatet. Kadewere hoppade in med lite mer än 30 minuter kvar. Lyon fortsätter hänga med i toppen av Ligue 1, där laget ligger på en tredjeplats, med endast tre poäng till förstaplatsen. Det franska laget spelade även cupmatch under veckan. Ett kraftigt roterat Lyon besegrade Sochaux med 5-2, i en match där Kadewere inte fanns med i truppen.  

Daniel Amartey, Leicester City (England), 10 ligamatcher, 1 ligamål
Nya skador i Leicesters backlinje gjorde att Amartey på nytt fick starta. Borta mot Burnley spelade han 90 minuter i den trebackslinje som Leicester formerade. Lagets dåliga form höll dock i sig när “The Foxes” endast fick med sig 1-1. Bättre blev det dock under lördagskvällen. Amartey blev oväntad matchvinnare när Leicester bortaslog Brighton med 2-1. Mittbacken sökte upp bortre stolpe vid en hörna i den 87:e minuten och en missbedömning i Brightons försvar gjorde att Amartey fick stå fri. Han kunde därifrån enkelt nicka in bollen i mål, som gav Leicester alla tre poäng. Klubben ligger i skrivande stund på en tredjeplats i Premier League. 

Aliou Badji, Ankaragucu (Turkiet), 4 ligamatcher, 1 ligamål
Nittonde placerade Ankaragucu stod för en rejäl skräll under onsdagen. Laget besegrade toppklubben Galatasaray med 2-1. Det här var viktiga poäng i Ankaragucus kamp för att hålla sig kvar i förstadivisionen. Badji var med i truppen, för första gången på ett par matcher, men fick inte hoppa in. Samma visa var det under söndagen. Ankaragucu vann med 1-0 mot Fatih Karagümrük, men Badji fick inte hoppa in. Två vinster för Ankaragucu under veckan, utan att Badji fick speltid. Laget har för närvarande två poäng upp till säker mark. 

Omar Colley, Sampdoria (Italien), 19 ligamatcher, 1 ligamål
Mittbacken var tillbaka i startelvan och spelade hela matchen mot Genoa efter bänkningen helgen innan. Trots ett kraftigt övertag i chanser för Sampdoria, slutade matchen 1-1. Detta efter en sen kvittering av Sampdoria. Colley gjorde en stabil insats i övrigt, där han stod för flera brytningar och bollvinster. Sampdoria kryssade även under söndagen mot Cagliari, 2-2. Colley spelade hela matchen och blev varnad med ungefär en halvtimme kvar av ordinarie tid. 

Othman El Kabir, Ural Yekaterinburg (Ryssland), 13 ligamatcher, 1 ligamål 
Under veckan ställdes mittfältaren och hans lag mot FC Ufa två gånger. I början av veckan i den ryska cupen och igår, söndag, i ligan. Ural Yekaterinburg fick oväntat storstryk med 3-0 i cupmatchen. El Kabir fick hoppa in, med lite mer än 20 minuter kvar, då matchen redan var förlorad. Laget fick inte någon revansch i ligaspelet. Den matchen slutade 0-0, trots massivt övertag från Ural Yekaterinburg. El Kabir spelade 90 minuter och gjorde en bra match. Ural är bara 5 poäng ovanför nedflyttningsstrecket. 

Besard Sabovic, Kayserispor (Turkiet), 3 ligamatcher, 0 ligamål
Efter fyra raka matcher utan vinst, tog Kayserispor tre efterlängtade poäng. Avgörandet kom i den 77:e minuten när Caykur Rizespor besegrades med 2-1. Sabovic satt på bänken under hela matchen. Mittfältaren fick också sitta på bänken hela matchen mot Hatayspor. Kayserispor tog en stark 3-1-seger, sin andra raka. 

Kerim Mrabti, KV Mechelen (Belgien), 25 ligamatcher, 5 ligamål
Mechelen hade även de två matcher under veckan, en i cupen och en i ligan. Laget fick det jobbigt i kvartsfinalen mot Genk. Matchen slutade 4-1, men glädjande för Mrabti var att han spelade 90 minuter och gjorde Mechelens enda mål. I ligan krigade sig Mechelen till en poäng borta mot Anderlecht, där två straffmål gav slutresultatet 1-1. Mrabti blev utbytt med kvarten kvar.

Gustav Engvall, KV Mechelen (Belgien), 11 ligamatcher, 0 ligamål
Engvall var utanför truppen i Mechelens båda matcher på grund av den skada han har haft under en längre tid. 

Simon Tibbling, FC Emmen (Nederländerna), 14 ligamatcher, 0 ligamål 
Det går fortsatt tungt för Tibbling. Matchen mot Sparta Rotterdam var mittfältarens sjätte raka utan speltid. Den här utveckling är verkligen inget som Tibbling är tillfreds med. Hur slutade matchen? Emmen lyckades kvittera till 1-1 på straff i den 96:e minuten. Laget har förvisso tre matcher i rad utan förlust, men är klar jumbo i den Nederländska ligan. Med sina 13 inspelade poäng har Emmen 9 poäng upp till femtondeplatsen, som skulle innebära fortsatt spel i högstaligan även nästa säsong.

Aleksandar Prijovic, Al-Ittihad (Saudiarabien), 21 ligamatcher, 6 ligamål
Anfallaren hade en jobbig kväll individuellt sett mot Al-Wehda. Han missade många bra möjligheter och kunde gjort två mål, men utgick mållös i matchens slutminuter. Al-Ittihad fick trots allt med sig alla tre poäng efter vinst med 4-2. Laget ligger för närvarande på en tredjeplats i ligan. 

Emil Bergström, FC Utrecht (Nederländerna), 4 ligamatcher, 0 ligamål
Efter comebacken i omgången innan, fick nu Bergström åter sitta på bänken mot RKC Waalwijk. Han fick se sitt lag avgöra sent i matchminut 97 efter mål på straff. Slutresultatet skrevs till 2-1 och Utrecht tar med sig tre viktiga poäng. Frågan återstår om Bergström kan ta en startplats. Hans mittbackskollegor gjorde inga misstag när laget tog sin tredje seger på de fyra senaste matcherna. 

Joseph Ceesay, KS Lechia Gdansk (Polen), 5 ligamatcher, 0 ligamål
De flesta trodde att Lechia Gdansk skulle få med sig alla tre poäng mot Podbeskidzie Bielsko-Biala, efter sent 2-1-mål. Men i den 88:e minuten kvitterade Podbeskidzie Bielsko-Biala till 2-2. Det här var två tappade poäng för Lechia Gdansk i kampen om Europaplatserna. Joseph Ceesay fanns inte med i lagets trupp på grund av skada. 

Seon-min Moon, Gimcheon Sangmu (Sydkorea), 1 ligamatch, 0 ligamål
Skadan från premiären gjorde att Moon inte kunde medverka i Gimcheon Sangmus match mot Seoul E-Land FC. Hans lag förlorade stort, 4-0, efter att ha släppt in tre mål på tio minuter i matchens slutskede. 

Sam Johnson, Sabah FC (Malaysia), 0 ligamatcher, 0 ligamål
Den liberianska anfallaren anslöt till Sabah FC i slutet av februari från MLS. Han var inte redo för spel i ligapremiären borta mot Melaka. En match som för övrigt slutade 1-1. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-03-08 09:59:00
Author

Fler artiklar om Djurgården