Spelmässigt okej men HIF mållöst i Åtvidaberg
Lagkapten Joacim Corneliusson leder sitt Huddinge IF när lagen hälsar på varandra och domartrion innan avspark.

Spelmässigt okej men HIF mållöst i Åtvidaberg

Skador och sjukdom gör att vi åker till Åtvidaberg med två killar från P19 på bänken. Vi saknar genombrottskraft mot ett samlat ÅFF-försvar. Det är anledningen till att det blir förlust i Huddinges tidigaste seriepremiär någonsin. Matchen slutar 1-0 till hemmalaget.

Första gången jag besökte Kopparvallen var den 20 april 1975. Vi var ett gäng Sörskogen-spelare som trängde in oss i min mors Mazda och jag rattade söderöver för att heja fram Djurgården. Där utsattes jag för läktarvåld på fotboll för första, och hittills enda gången. En gubbe rappade mig över ena benet med sin käpp när jag efter slutsignalen passerade på väg mot utgången. Han var säkerligen missnöjd över att Djurgården vann med 1-0.
49 år senare är jag själv gubbe på Kopparvallen. Gudskelov utan behov av käpp!

1975 räknades det in 2692 åskådare. I dag är den officiella publiksiffran 559 personer., varav rätt många var där redan en dryg timme innan avspark. ÅFF har satsat på en Fan Zone där det serveras bland annat öl. Det kostar 100 kronor för att få tillträde, utöver ordinarie entrépriser, 110 kronor alternativt 90 kronor för pensionär.

Vi inleder matchen försiktigt, Åtvidaberg äger mycket boll men skapar inget som hotar oss. Noah Strand kliver in med ett par bestämda tacklingar och får förmaningar av domaren. Men Joacim Corneliusson får självklart gult kort direkt när han glidtacklar tufft i 10e.

I 14e spelar vi oss fram till ett läge för Samuel Edgren som inte får bra förstatouch, det blir ett stressat skott som går långt utanför. Minuten därpå, frisparkslyftning från höger, nicktouch i mitten av Åtvids straffområde men bollen hamnar långt från målramen. 

Åtvidaberg tar tid på sig i uppspelen. Vi är vassare när vi attackerar. I 22a går bollen snabbt från Ousman Touray till Petrus Kocadag som frispelar Tobias Corneliusson. I full fart lyckas Tobbe inte med förstatouchen vilket gör att målvakten Hugo Claesson hinner ut och bryta utanför straffområdeslinjen.

Nytt öppet läge i 26e. Vi rullar upp hemmaförsvaret från vänster mot höger där Ousman blir helt ren. Tyvärr dålig förstatouch - varför inte skjuta direkt? Nu hinner hemmaförsvaret blocka skottet.

Åtvids första riktiga läge kommer i 28e efter snabb attack längs högerkanten. Oskar Christiansson, sent nyförvärv från Falkenbergs FF, spelar snett inåt bakåt. Carl Ljungberg avslutar lågt från straffområdeshörnet. Bollen passerar bortre stolpen med bred marginal. 

Jocke på högerkanten i 30e, siktar mot David Nyman i straffområdets centrum men inspelet blir aningen för högt. Bättre läge i 32a när vi vänder spelet snabbt från vänster till höger. Ousman lyfter långt. Görgis Alan omarkerad i bortre delen av straffområdet, drar en volley som försvinner långt vid sidan om målet. 

Direkt efteråt lyckas ÅFF ta sig fram i mitten, vi bör kunna rensa vid kanten av straffområdet men bollen rinner igenom till Oskar Christiansson som lyfter in den förbi Pap Samba Diouf. 1-0, oväntat i det läget. 

Andra halvlek tillhör Huddinge men vi får inget med oss. Åtvidaberg försvarar sig bra och vi är inte tillräckligt vassa, varken i passningstempo eller precision. I 51a misslyckas Petrus med att dra en frispark över muren från 22 meter. Mittfältsdominanten Jocke skickar ett par chansbollar in i straffområdet när vi inte har spelare på platser där någon borde vara. 

Åtvid under press spelar till inkast igen och igen, drar ner på tempot vid alla spelavbrott, spelare ligger kvar länge när de fått frispark. De prövar med enstaka snabba omställningar. Aden Kasa och David Nyman är aggressiva, stoppar anfallsförsök till priset av var sitt gult kort. 

I 75a lyckas vi få Elias Ländin i öppet läge till vänster. Återigen mindre god bollkontroll, så är den chansen borta. 

I 85e rusar ÅFF-inhopparen Carl Wärdig efter en chansartad lyftning. I duell mot Martin Haddad lyckas han få in ett hårt och lågt inspel från höger. Papis är vaken, dyker och ser till att bollen inte når framstörtande blåtröja i straffområdet. 

I 87e tilltvingar Wärdig sig en hörna vilket hälsas med stormande bifall från läktaren. Inga problem för oss att rensa den och gå till förnyad attack. Baboucarr Manga skickar in ett giftigt inspel efter hörna från vänster, oroligt i hemmaförsvaret innan de kan skyffla undan bollen. Vi har en liknande situation till, med samma klena utfall. Vi hade behövt spelare med killerinstinkt i boxen för att kunna forcera in bollen. Nu tvingas vi inkassera ett snöpligt nederlag i premiären.

Matchfakta
31/3                    Åtvidabergs FF – Huddinge IF 1-0 (1-0)         
1-0 Oskar Christiansson (42).

HIF: Pap Samba Diouf – Ousman Touray, Aden Kasa, Martin Haddad, Noah Strand (83 Kevin Dedukic), Görgis Alan (71 Elias Ländin) – Joacim Corneliusson, Samuel Edgren (66 Herman Johansson) – Tobias Corneliusson, Petrus Kocadag, David Nyman (71 Baboucarr Manga).
Varningar: Joacim Corneliusson (10, glidtackling), Aden Lasa (52, sen tackling), David Nyman (58, fasthållning).

 

Robert Lindberg2024-03-31 20:50:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger