Platinumcars Arena, 2023-09-03 17:30

IFK Norrköping - Djurgården
0 - 2

Stabil bortavinst i kampen om fjärdeplatsen
Glada miner framför den tillresta bortaklacken efter självmålet som innebar 1-0 till Djurgården.

Efter en första halvlek som präglades av kampvilja från de båda lagen, skulle Djurgården återvända till huvudstaden med tre färska poäng från bortamatchen i Norrköping. Blåränderna både försvarade och anföll på ett hedersvärt sätt, och i slutändan var kvalitetsskillnaden mellan lagen tydlig.

På Parken i Norrköping skulle kampen om fjärdeplatsen i Allsvenskan knappast avgöras (i den 22:a omgången). Däremot stod det klart att det var en tydlig sexpoängsmatch för de båda lagen, vars totala poängskörd endast skilde sig med tre pinnar. Förutsättningarna var tydliga: Om Norrköping skulle gå vinnande ur bataljen skulle lagen ha samma antal poäng. Om istället Djurgården vann matchen skulle man ha skapat sig en bekväm buffert nedåt i tabellen. Närmaste lag skulle vara Bajen, fem poäng bakom.

Rutinerad blårandig startelva
Djurgårdens startelva innehöll få förvåningar då Thomas Lagerlöf, för tillfället ensam tränare i laget på grund av kollegan Kim Bergstrands paus, tydligt satsade på stor rutin bland startspelarna. Jacob Widell Zetterström startade i mål, med namnen Jacob Une Larsson och Marcus Danielson framför sig centralt i backlinjen. Stjärnskottet Samuel Dahl inledde som väntat till vänster i densamma, samtidigt som Piotr Johansson startade på motsatt kant.

På mittfältet startade den historiskt framgångsrika konstellationen från förra säsongen. Rasmus Schüller inledde i den mer defensiva rollen med Hampus Finndell och lagkapten Magnus Eriksson tätt framför sig. Offensivt startade målskyttarna från matchen mot Degerfors, då Gustav Wikheim inledde till vänster och Musa Gurbanli som central anfallare. På högerkanten fick Haris Radetinac fortsatt förtroende efter att även han stått för en fin insats i föregående omgång.

Matchinledningen präglades av ett sorts ställningskrig där hemmalaget pressade högt, om än inte särskilt effektivt. Djurgården lyckades flera gånger spela sig fram till skottlägen, även om det inte var särskilt farliga sådana. Norrköping å sin sida kom faktiskt, något oväntat, till matchens första relativt fria läge då Andri Sigurgeirsson hittades av ett inspel från den blårandiga högerkanten. Skottet oroade däremot aldrig Widell Zetterström då det var gott om luft mellan boll och ribba.

Kampen mellan två jämna lag i fokus
De båda lagen får ses som jämna under den inledande perioden av matchen. Peking kunde hålla en del boll och mata in inlägg efter inlägg samtidigt som DIF frejdade sig utan större bekymmer. Blåränderna tilläts också hålla en del boll, vilket ofta skedde utan någon ordentligt intervention från hemmalaget som stod ganska statiskt i och runt eget straffområde. Exempelvis verkade Norrköping ha stor respekt för Wikheims trolleritrick längs vänsterkanten, då försvararna mest höll sina positioner och blockerade norrmannens passningsvägar istället för att försöka utmana om bollen.

Efter dryga 20 minuter sprang Gurbanli i djupet efter en hög passning, varpå hemmaförsvararen spelade bollen med foten till egen målvakt. Oscar Jansson i mål fick en brant passning mot sig som var påväg ut till hörna - vartefter han slängde sig på den och tog den i famnen. Bortapubliken såg det som en hemåtpass, men domare Granit Maqedonci höll inte med utan lät spelet gå vidare. Utöver detta var det en relativt händelsefattig period i mitten av den första halvleken, då det tidigare nämnda ställningskriget fortsatte. Med det sagt ska samarbetet på vänsterkanten mellan Wikheim och Dahl nämnas, då de båda stod för fina insatser som lovade mer inför framtiden.

I den 38:e minuten kom Norrköping i ett mycket farligt anfall efter att Christoffer Nyman vunnit en duell med Une Larsson. Danielson var ensam DIF-försvarare mot fyra anfallande hemmaspelare, men neutraliserade situationen med en mycket fin glidtackling där han fick undan bollen från nämnde Nyman. Några minuter senare gjordes Finndell ner utanför Pekings straffområde då Jesper Ceesay glidtacklade med dobbarna utåt, vilket renderade i ett gult kort. Kort därefter stod också Djurgården för matchens dittills bästa läge då Magnus Eriksson kom loss på högerkanten efter en fin passning från Wikheim. Lagkaptenen slog ett lågt inlägg in mot straffpunkten där Radetinac var en hårsmån ifrån att stöta in bollen i relativt öppet mål. Yttern missade dock bollen och matchen var fortsatt mållös inför halvtidsvilan.

Mer fart och fläkt i andra halvlek
Den andra halvleken verkade inledas med större anfallslust av båda lagen, även om Norrköping fortfarande förlitade sig mycket på att skapa lägen efter blårandiga bolltapp runt mittplan. Det var även på detta vis Nyman skakade fram halvlekens första läge - då han själv vann och drev upp bollen, samt avslutade tätt utanför mål. Djurgården vårdade bollen klart bättre i inledningen av andra halvlek, än vad man gjort under den senare delen av den första. Hemmalaget försvarade sig däremot tappert och det var svårt för Blåränderna att skapa några farliga lägen, även om man kontinuerligt lyckades komma till skott.

På liknande vis som i slutet av den första halvleken skulle ett lågt inlägg från högerkanten komma att skapa bekymmer framför Norrköpings mål. Den här gången var det Johansson som sprang sig loss och slog ett inspel som ingen av de tre DIF-spelarna i straffområdet lyckades fånga upp. Djurgården spelade med klart mer fart än man lyckats göra tidigare i matchen, samtidigt som Peking verkade stå högre i sina försvarspositioner. Det var tydligt att Djurgården satt i förarsätet och ett ledningsmål kändes ligga allt närmare.

Efter att Radetinac löst en frispark långt ner i planen utanför Norrköpings straffområdet på, Djurgårdens högerkant skulle också målnollan för dagen spräckas. Eriksson slog ett lågt inspel intill målvaktens första stolpe, till synes mot en framrusande Gurbanli. Anfallaren skulle däremot inte vara först på bollen då Norrköpings dito, Nyman, hann före och något oturligt lyckades knyckla in ett självmål. Just ‘’Självmål’’ gick därmed också upp i delad skytteligaledning hos Djurgården, tillsammans med Danielson.

Tydlig kvalitetsskillnad
Även efter ledningsmålet fortsatte bortalaget att trycka på framåt. Precis därefter kom till exempel Gurbanli till ett intressant läge, där azerens tunga avslut gick en bit över mål. Hemmalaget tvingades efter 1-0-målet gå för en kvittering på ett annat sätt än man vågat tidigare. Detta föranledde ett antal halvfarliga lägen åt båda håll under den efterföljande perioden, då båda lagen satsade hårt på att kontra mot varandra. I den 72:a minuten genomförde Djurgården sitt första byte då Besard Sabovic och Oskar Fallenius byttes in mot Finndell och Wikheim.

Bara någon minut efter att ha bytts in kom såväl Sabovic som Fallenius till farliga skottlägen i samma anfall. Fallenius sköt i stolpen, vartefter Djurgården kom i en andra våg som avslutades med att Sabovic sköt tätt utanför Janssons stolpe. Djurgårdens anfallskavalkad fortsatte därefter och i det följande anfallet skulle det förlösande 2-0 målet också komma. Gurbanli spelade fram Eriksson som fick till ett skott ganska mitt på mål efter en något knepig mottagning. På returen gick bollen till Radetinac som, trots Janssons utrusning, lyckades peta in bollen mellan Norrköpingmålvaktens ben framför den tillresta bortaklacken.

Djurgården, som i den andra halvleken spelat upp sig ordentligt - trots en klart godkänd första halvlek, fortsatte att visa framåtanda efter sitt andra mål. Norrköpings press verkade inte påverka Blåränderna särskilt mycket då man nästan hela tiden lyckades spela sig högt upp i plan. På samma gång stod samtliga försvarare i bortalaget för fina insatser då man gång på gång lyckades bryta passningar och vinna dueller mot hemmaspelarna, som verkade alltmer frustrerade desto längre matchen gick.

Drömomgång för Blåränderna
I den 83:e minuten tvingades Schüller till ett byte efter att ha satt sig ner och signalerat till bänken. In kom Felix Vá, som direkt kom till ett nickläge (trots sin ringa storlek) nära mål på sin första bolltouch. Den kvicka yttern tog Radetinac plats till höger i anfallet, samtidigt som målskytten intog en av de tre centrala mittfältsrollerna. Även efter detta byte kom Djurgården till ett stort antal fina lägen, bland annat då Fallenius återigen fick chans att avsluta. Denna gång hamnade avslutet tätt utanför mål, och nyförvärvet inför säsongen visade sannerligen upp en god spelvilja efter sitt skadeuppehåll.

Framåt matchens absoluta slutskede hade man kunnat förvänta sig att hemmalaget mer tydligt skulle gå för en kvittering, eller i alla fall en reducering. Däremot verkade man helt slutkörda, samtidigt som Djurgården fortsatte att visa en tydlig vilja att hela tiden ta sig framåt. Först i den 93:e minuten byttes Carlos Moros Gracia in för att bilda trebackslinje, varpå Gurbanli fick spendera de sista få minuterna på bänken. Mycket mer hände inte i matchen, och med facit i hand var vinsten helt klart rättvis.

För den insatte kan det ses som ett tecken på att Djurgården faktiskt underpresterat under säsongen hittills. Efter att truppen rensats ut på ett så omdiskuterat sätt verkar också harmonin i spelargruppen vara tillbaka på ett sätt som man under de senaste åren vant sig vid. Huruvida man, som väntat, varit ett tydligare topplag utan idel experiment med taktiken tidigare under säsongen är såklart omöjligt att sia om. Klart är dock att man i och med dagens resultat både säkrat en buffert neråt i tabellen, såväl som man tagit sig närmare tabelltoppen efter att flera andra resultat gått blårandig väg i omgången.