Djurgården - Varbergs BoIS
2 - 0

Stabil hemmavinst mot krisande Varberg
Joel Asoro i duell med Varbergspelare under söndagens match.

Efter en något underlig matchbild, och inte helt övertygande insats, hemma mot Varberg kunde Djurgården fortsatt titulera sig som obesegrade på hemmaplan i Allsvenskan i år. Dagen bjöd på en hemmavinst i ett riktigt sommar regnväder inför en något begränsad publik på Tele2. Slutsiffrorna skrevs till 2-0 och även om blåränderna släppte till lite för många chanser för hallänningarna var segern aldrig riktigt hotad.

Efter en knapp månads uppehåll skulle Djurgården och Varberg återgå till det allsvenska spelet under söndagseftermiddagen. Blåränderna kom till matchen med lite vind i seglen efter en starkare slutfas på vårsäsongen, samt två vinster i träningsmatcherna under uppehållet. Det Varberg som reste till Stockholm var sargat på flera sätt. Dels hade man ett betydande antal otillgängliga spelare, vilket innebar hela fyra ändringar i startelvan i jämförelse med lagets senaste allsvenska match. Dessutom uppstod ett sorts tumult i klubben tidigare i veckan då lagets långvariga tränare Jocke Persson lämnade för AC Horsens i danska andradivisionen.

Djurgården, som fortsatt var obesegrade på hemmaplan i Allsvenskan i år, ställde upp med Jacob Widell Zetterström i mål, som framför sig hade samma backlinje som under merparten av säsongen hittills. Piotr Johansson och Elias Andersson startade alltså på endera ytterbacksposition, med Jesper Löfgren och Marcus Danielson emellan sig. Hampus Finndell inledde som en av tre centrala mittfältare tillsammans med Rasmus Schüller och Lucas Bergvall, vilket innebär en petning av kapten Magnus Eriksson. I anfallet skulle Joel Asoro spela till höger, samtidigt som Haris Radetinac återfanns på motsatt sida av planen. Centralt startade Oliver Berg, som för dagen skulle vara lagets enda norrman då Gustav Wikheim var skadad och därmed otillgänglig inför mötet mot hallänningarna.

Förlösande ledningsmål efter tilltrasslad inledning
Matchens förstra läge tillföll dock Varberg som kom till skott i straffområdet efter en missad passning av Johansson, samt en missad brytning av Löfgren. Även på de efterföljande hörnorna uppstod lägen för Varberg, även om det första var det enda som kan sägas ha varit nära att bli mål. Som en nästan direkt replik på dessa farligheter skulle även Djurgården komma att skapa lägen mot bortalaget. Först spelade Radetinac fram Bergvall till ett skottläge i boxen, vilket i sin tur resulterade i en DIF-hörna. På denna fick Elias Andersson till sig bollen med en kort passning, varpå ytterbacken hittade Löfgren i bortre delen av straffområdet i den fjärde minuten. Mittbacken gjorde inga misstag utan satte 1-0 på en låg och lurig nick, vilket också innebar Löfgrens första mål i Allsvenskan för säsongen.

Några minuter efter målet skulle Varberg dock återigen visa upp fint presspel då de lyckades sno åt sig bollen högt i banan. Denna gång ledde det hela inte till mer än ett skott som gick högt över mål, men helt säkert var det inte för hemmalaget trots den tidiga ledningen. I den 10:e minuten fick Asoro bollen till sig på sin högerkant. Den vindsnabbe yttern petade bollen förbi två varbergsspelare och serverade Bergvall ett nästintill otroligt läge mitt framför mål. Mittfältstalangen fick däremot inte till någon klockren träff och sköt över, men den blårandiga offensiven verkade onekligen må bra tidigt i matchen. Detta, i kombination med ett något svajigt passningsspel längre bak i planen, får sägas vara en tydlig kontrast till de 13 omgångar som spelats inför matchen mot Varberg.

Rop på flera straffar från både läktare och spelare
I den 27:e minuten hittade Bergvall till Radetinac längs vänsterkanten, som spelade tillbaka bollen till den unge talangen precis vid straffområdets kant. Bergvall gjordes ned fullständigt i straffområdet, vilket domare Adam Ladebäck inte tyckte skulle rendera i en straff. Reprisbilderna antydde något annat, detsamma gäller Finndell som förmedlade detta till domaren på ett sätt som resulterade i att mittfältaren varnades. Hemmalaget fortsatte att skapa chanser kontinuerligt under den första halvleken, den inledande svajigheten i försvarsspelet och uppspelsfasen verkade dessutom rätas ut mer och mer. Trots fina insatser från flera blårandiga spelare, inte minst Andersson på vänsterbacken, ska nog Bergvalls framfart i den första halvleken nämnas särskilt. Den unga supertalangen fortsatte i Varbergsmatchen att ta för sig allt mer och charmade publiken med ett stort antal fina aktioner.

Domare Ladebäck skulle återigen komma att förneka Djurgården en straff i den 38:e minuten, vilket ogillades av hemmapubliken som sannolikt fortfarande mindes den tidigare straffsituationen i matchen. Med det sagt gick Radetinac ner lite för enkelt i denna situation för att den faktiskt skulle leda till en straff. Mot halvlekens slut försökte Djurgården fortsatt hitta fram till ett andra mål och samarbetet mellan lagets båda yttrar samt Bergvall fungerade bra. Berg kan inte sägas ha varit dålig under matchen dittills, men det har varit iögonfallande hur norrmannen fått fortsatt förtroende, trots att han ofta försvunnit ur matchbilden i rollen som nia.

Fortsatt oväntad matchbild i den andra halvleken
Den första halvleken var helt klart Djurgårdens i första hand, inte enbart på grund av ledningsmålet, även om Varberg också skapade en del lägen och visade sig vara klart farligare än vad många på förhand väntat sig. Den andra halvleken inleddes inte helt olikt den första då Varberg återigen lyckades oroa det blårandiga försvaret. Även om det inte blev riktigt farligt denna gång skulle bortalaget visa sig kunna spela in bollen i Djurgårdens straffområde flera gånger om, vilket i sin tur resulterade i att hemmaförsvaret såg spretigt och osäkert ut. Även om Varberg gång på gång pressade högt mot DIF klarade man inte av att hitta fram till de luckor som lämnades längre upp i planen, i alla fall inte snabbt nog för att man skulle hinna kontra mot hallänningarna.

Detta betydde dock inte att hemmalaget var helt ofarligt. Även om Varberg skapade mer under den andra halvlekens inledande minuter var det Djurgården som kom till det första stora läget då Berg sköt i ribban från straffområdeskanten. Dessutom fortsatte Asoro att utmana genom att peta och dribbla sig förbi Varbergsspelare mest hela tiden. Ytterns fina insats för dagen har Djurgårdspubliken väntat på under säsongen hittills, inte minst med tanke på hur bra han var under fjolåret, och kanske kommer han också börja göra vad han vill igen snart framöver.

Utökad ledning efter ny straffsituation
Djurgården hade som, tidigare nämnt, flera straffsituationer i den första halvleken: en trend som skulle fortsätta även i den andra. Målskytten Löfgren sköt mittbacken Varbergsförsvararen Joakim Lindner, som för övrigt spelade mycket bra, på handen när den senare försökte täcka bort avslutet. Denna gång skulle Ladebäck blåsa straff för DIF, ett beslut som verkade stämma enligt reprisbilderna. Berg skulle komma att förvalta straffen precis som förra gången, vilket han gjorde med bravur då han i den 60:e minuten placerade in bollen intill Stojan Lukic högra hörn i Varbergsmålet. Direkt efter målet skulle Bergvall och Finndell ersättas av Oscar Fallenius och Besard Sabovic. Bytet innebar att Berg övertog Bergvalls offensiva roll på mittfältet, samtidigt tog Fallenius över Asoros roll - som istället spelade centralt i anfallet. Varberg kändes nedslaget efter det andra blårandiga målet och Djurgården fortsatte att skapa dugliga chanser, inte minst då Danielson kom till ett läge på nick efter en hörna några minuter efter dubbelbytet.

Fallenius kom in med fin energi och kreativitet, vilket kanske skulle ha resulterat i ytterligare en straff då en Varbergs försvarare glidtacklade bollen på sin egen arm efter att den inbytte yttern försökt hitta Asoro i djupet. Huruvida försvararens rörelse var naturlig eller ej är svårt att säga, men att bollen tog på en utsträckt hand var svårt för någon att förneka. Trots det övertag som Djurgården får sägas ha haft under större delen av matchen fortsatte Varberg att hitta in i DIF:s straffområde. I den 75:e minuten skulle man dessutom komma till flera skott som alla räddades av antingen försvarare eller målvakt. I motsatt riktning fortsatte Asoro att visa sin enorma snabbhet, vilket också renderade i klart fler lägen är vad Berg mäktade med i samma roll.

Fortsatt obesegrade på hemmaplan
Även Fallenius fortsatte att visa upp ett fint spel då han kombinerade och dribblade sig fram till fina ytor ute på högerkanten. Bland annat serverade han Berg ett fint läge i boxen några minuter efter Varbergs tidigare nämna lägen. Norrmannen visade sig dock även fortsättningsvis ha bekymmer med att göra allsvenska mål i det öppna spelet då han sköt utanför. Kort därefter utgick också Berg i ett byte mot kapten Eriksson, som verkade ta över samma roll. Under de dryga tio minuterna som han befann sig på planen utmärkte han sig kanske mest genom sitt presspel då hemmalaget verkade ha bekymmer att riktigt etablera långvarigt spel i den sista tredjedelen. När Djurgården väl befann sig runt motståndarnas straffområde blev avsluten ofta något framstressade, vilket inte är så konstigt då man knappast tryckte upp hela laget i anfallen.

I den 90:e minuten ersatte Jacob Bergström den ihärdiga Asoro, som förhoppningsvis hittade tillbaka till sin forma storform med dagens insats. Snart därpå skulle Fallenius återigen ta sig förbi med stora ytor på högerkanten, vilket också ledde till ett avslut tätt utanför mål för yttern som fortfarande väntar på sitt första allsvenska mål för laget. Det var i stort sett det sista som skedde i dagens match, som alltså slutade med 2-0-vinst för DIF. I nästa omgång väntar Värnamo på bortaplan, vilket har visat sig vara en hårdare nöt att knäcka i år för Djurgården, till skillnad från hemmaspelet.