Djurgården - Brommapojkarna
3 - 1

Stabil vinst mot lokalrivalen i den allsvenska premiären
Elias Andersson i duell med BP-spelare.

Den långa väntan var äntligen över, Blåränderna hade tränat in sig mot motståndet och Tele2 var välfylld. På planen bjöds det på långbollar med kirurgisk precision, en avgörande bröstkorg och en storspelande kapten. Lagets resa genom matchens 90 minuter var kanske inte fläckfri, men den var otvetydig: Djurgården var här för att vinna, och göra det bekvämt.

I 146 dagar hade allsvenska supportrar över hela landet väntat. I Blårändernas fall stillades abstinensen av matcher i Svenska Cupen och Europa Conference League, men det är något särskilt när bollarna börjar rulla i landets högsta serie. I år skulle Brommapojkarna stå för motståndet när Djurgården gick in i seriespelet, ett möte vars derbystatus är både uppenbar och ifrågasatt på samma gång. I den senaste matchen lagen emellan (i Svenska Cupen) blev Magnus Eriksson matchvinnaren med sina två mål, men i övrigt bjöd inte Stockholms Stolthet på någon vidare insats.

DIF hade, under det nyligen stängda transferfönstret, värvat in flera spelare från BP - vilket höjde insatserna inför mötet ytterligare en aning. Att BP i sin tur mönstrade en startelva med tre DIF-produkter likaså - med vilka menas Oscar Pettersson, Alexander Abrahamsson och Marijan Cosic . Vidare kan nämnas att det var den tippade vinnaren mot jumbon i Allsvenskan som skulle mötas på Tele2 idag, i alla fall enligt den svenska journalistkåren.

Premiärelvan
I säsongens tredje match mot BP valde tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att starta i stort sett i enlighet med förväntningarna. Med det sagt skulle de ändå bjuda på ett par överraskningar. Jacob Widell Zetterström skulle vakta den blårandiga målburen. Mittbacksplatsen bredvid Marcus Danielson upptogs av Jesper Löfgren, en position som på förhand kan ses som omstridd. På vänsterbacken startade Elias Andersson, med Piotr Johansson på motsatt kant.

Djurgården skulle starta matchen med Rasmus Schüller i sin vanliga defensiva roll på mittfältet. I de mer offensiva mittfältsrollerna fick publiken på Tele2 se lagkapten Eriksson och Hampus Finndell. I de tre anfallspositionerna handlade snacket på förhand i första hand om var Oliver Berg skulle placeras. Med tanke på att norrmannen inte dök upp på mittfältet var det sannolikt få djurgårdare som blev förvånade att se honom som startande central anfallare. Till vänster hade Berg landsmannen Gustav Wikheim, samtidigt som Victor Edvardsen startade till höger.

Årets första blårandiga målskytt i Allsvenskan
Matchen inledde med att hemmalaget tog tydligt tag i taktpinnen. I första hand tycktes detta endast äventyras i anslutning till onödiga bolltapp och missade passningar från Djurgårdens sida. I övrigt upplevde hemmalaget stor kontroll över matchbilden och kunde komma till flera skottlägen redan i inledningen. Övertaget skulle visa sig ge utdelning redan i den 17:e minuten då Wikheim jagade ner en hög djupledsboll längs vänsterkanten, vilken han slog in hårt längs marken. Finndell släppte bollen bakom sig till Edvardsen, vars avslut stoppades av BP-målvakten Oscar Linnér med en fin räddning. På returen såg Berg inledningsvis ut att gå på eget skott, men slog istället in bollen parallellt med mål varpå Finndell kunde brösta in säsongens första DIF-mål i Allsvenskan.

BP lyckades överrumpla Blåränderna med ett högt presspel vid något enstaka tillfälle. Däremot ledde det inte till någonting och faktum var att det rödsvarta laget endast hade etablerat spel på offensiv planhalva vid ett tillfälle innan ledningsmålet. Djurgården skulle å sin sida fortsätta skapa lägen, inte minst då Eriksson (med en ny vacker långboll) spelade fram Berg till ett "halvfriläge". Norrmannen spelade in bollen till Edvardsen som återigen tvingade Linnér till en kvalificerad räddning. Därefter började Brommapojkarna utmana allt mer, särskilt från sin högerkant. Bortalaget lyckades även tillskansa sig ett större bollinnehav under den här perioden, även om de knappast kan bedömas ha kommit till några direkt farliga lägen.

Ihållande tryck och uttnyttjade misstag
Blåränderna fortsatte att fullständigt dominera chansskapandet i matchen. Inledningsvis försökte man komma till lägen genom inlägg i första hand. Under matchens gång började hemmaspelarna kombinera sig fram i allt högre grad, dessutom ska Erikssons långa och precisa passningar återigen nämnas. Kaptenen ledde vägen för sina lagkamrater och var högst delaktig i det mesta som skedde i offensiv väg. Efter att Edvardsen, i den 43:e minuten, sprungit sig loss på en långboll längs högerkanten skulle också 2-0-målet komma. Något förvånande gick inte göteborgaren på eget avslut utan spelade istället osjälviskt in bollen till en framspringande Wikheim på motsatt kant. Inspelet gick inte hela vägen fram utan stannade upp efter kontakt med en BP-försvarare, varpå norrmannen höll sig påpassligt framme för att dunka in sitt första mål för säsongen.

Djurgården inledde andra halvlek på liknande vis som de gjort under hela den första halvleken, med avslut och tilldelade hörnor. Efter drygt fem spelade minuter skulle därtill ett ytterligare mål tillfalla hemmalaget. Eriksson hittade ut till Wikheim på vänsterkanten, som via ett BP-ben lyckades spela in bollen till Finndell. Innermittfältaren befann sig mitt framför mål och kunde ta en del tid på sig att skjuta mellan två försvarare, varpå 3-0 var ett faktum. Några minuter senare skulle Finndell, som helt klart höll sig i händelsernas centrum, även tilldelas DIF:s första gula kort för säsongen. Bortalaget upplevdes som allt mer tillbakatryckt, även om bollinnehavet måste ha jämnat ut sig en aning. De tog sig knappt över på Djurgårdens planhalva och i ärlighetens namn kändes pågarna från Bromma besegrade redan vid halvtidsvilan.

Oväntad reducering och allsvenska debutanter
Detta till trots skulle Widell Zetterström tvingas släppa in ett mål under lördagskvällen. BP, från sin framträdande högerkant, spelade in bollen till sin reslige anfallare Nikola Vasic. Efterföljande nick räddades av Djurgårdsmålvakten, som även var en hårsmån från att rädda returen från tidigare nämnda Cosic. Så blev det däremot inte, den tidigare djurgårdaren hade gjort 3-1 och Widell Zetterström får således invänta säsongens första nolla ett tag till. Reduceringsmålet verkade dock inte ha någon avsevärd inverkan på matchbilden då hemmalaget fortsatte att dominera både boll och chansskapande även därefter. Med det sagt kunde BP etablera spel allt högre upp i banan, samtidigt som Blåränderna faktiskt tvingades försvara relativt låg under delar av matchens sista halvtimme.

I den 67:e minuten skulle Oskar Fallenius få möjlighet att debutera i Allsvenskan, efter att ha ersatt Wikheim på vänsterkanten. Några minuter senare skulle även Joel Asoro komma att ersätta Edvardsen på motsatt kant. Båda lagen verkade ha hamnat i någon form av dödläge efter BP:s reducering, vilket inte föranledde någon sprudlande anfallsfotboll från något håll. Visserligen var det fortfarande Djurgården som kontrollerade matchen, man skapade också fler chanser under slutskedet. I detta läge av matchen valde Djurgårdens tränarpar att byta av tvåmålsskytten Finndell för att ge Lucas Bergvall sina första allsvenska minuter, även om de inte var särskilt många. Slutet på matchen skulle inte komma att bjuda på särskilt mycket att skriva hem om, även om BP faktiskt kom nära ett ytterligare reduceringsmål på hörna. Istället fick man som djurgårdare glädjas åt välförtjänta tre poäng och ett lag som åter är på vinnarspåret. Inte minst kan de tre gjorda målen komma att visa sig nyttiga framöver, då laget inför matchen haft problem med just målproduktionen.

* * *

Vad tycker du om matchen och Djurgårdens insats? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.