Stjärnorna står rätt inför Wolfsburg

Stjärnorna står rätt inför Wolfsburg

Med några veckor kvar till den första matchen av två mot tyska Wolfsburg i Europa Leagues sextondelsfinal skriver tidigare redaktionsmedlemmen Henrik Sjöström en gästkrönika om varför det ser positivt ut för Malmö FF.

För andra året i rad har Malmö FF kvalificerat sig till slutspel i Europa League. I jämförelse med förra årets lottning mot Chelsea, sedermera mästare i turneringen, har Malmö i år ett mer hanterbart motstånd i tyska mittenlaget Wolfsburg. Med några veckor kvar står alla stjärnor rätt för Malmö.
 
Det är ingen slump att MFF spelar slutspel i Europa League. Under de senaste åren har vi visat att vi kan besegra topplagen i såväl Ukraina, Grekland, Skottland, Turkiet, Österrike som Danmark och visat att vi inte är några turister i turneringen. Fråga bara Besiktas (26 i Europa) eller Dynamo Kiev (24).
 
Nu ska Malmö FF (66) ta sig an bundesligatian Wolfsburg (48), ett lag som inför årets säsong inte spelat i Europa sen säsongen 15/16. I år kom Wolfsburg tvåa i en grupp med Gent (38), Saint-Etienne (68) och Olexandriya (165) efter tre segrar och två oavgjorda. Är ett Wolfsburg bättre än Besiktas eller Dynamo Kiev? En tabell och en bit papper avslöjar inte de riktiga styrkeförhållandena mellan två lag, men Wolfsburgs form är svag och under december och januari har laget en seger och en oavgjord på sju ligamatcher.  
 
Malmö FF befinner sig i en intressant utvecklingskurva. Lagets kapacitet är stark och de avslutande matcherna hemma mot Dynamo Kiev och borta mot FC Köpenhamn (43) intygar hur svåra vi är att möta. Båda matcher skedde dessutom flera veckor efter avslutad ligasäsong. Spelarna har nu fått en välgörande semester och kommer tillbaka till en större förändring - tränarbytet. I en färsk intervju med Oscar Lewicki, där en genomgång av lagets tränare de senaste åren gjordes, tydliggjorde Lewicki att Uwe Rösler ställde höga krav. Detta var en nödvändighet utifrån förutsättningarna 2018 när MFF låg tia i tabellen, men det sliter också på glädjen vilket flera spelare vittnat om i efterhand.
 
Den nye tränaren Jon Dahl Tomasson beskrivs besitta förmågan att stärka spelarnas självförtroende. På så vis kan övergången från en Rösler till en Tomasson liknas vid odling av grödor. Ta exempelvis raps, en gröda som med fördel odlas efter att ärtor vuxit på samma mark. Varför? Jo, för att ärtor binder kväve till marken, raps gillar kväve och därmed gynnas rapsen av att ärtorna växte där innan.

Att Röslers krävande och ibland kvävande miljö följs av en mer motiverande tränare kan vara en perfekt storm. Den solida disciplinen och taktiken från Rösler sitter inarbetad i spelarna, men nu lyfts deras mentala förmågor. För de spelare som kände sig begränsade av Rösler kan Tomassons ledarskap leda till att de växer snabbare. Det behövs i ett europaslutspel.
 
Men den kanske största tillgången för MFF är publiken. Wolfsburg har haft svårt att locka publik till Europa League matcherna. Medan deras publiksnitt i Bundesliga ligger på närmre 25 000 (av arenans kapacitet på 30 000) så har i genomsnitt bara 10 800 besökare sett Wolfsburg i europaspelet. Inför matchen i sextondelsfinalen har MFF sålt över 4 000 biljetter, ett enormt stöd på en kompakt bortaarena. Detta kommer att ge de himmelsblå spelarna precis den energi som behövs för att återigen ”överprestera”, det vill säga slå ett på pappret bättre lag.

Det bästa finns emellertid på hemmamatchen en vecka senare. För det känns som att resultatet i bortamatchen saknar betydelse när stödet på stadion i Malmö är maxat. Om Wolfsburg vinner i Tyskland med till exempel 4–1 så vet vi att 3–0 är ett möjligt resultat i Malmö. Om Wolfsburg gör sin läxa, så vet de också att de har allt att förlora mot ett MFF som inte räds ett underläge. Vi har gjort liknande vändningar förut. Om och om igen.
 
Det är långt ifrån en enkel uppgift som Malmö FF står inför, men det är en utmaning med stora möjligheter. Med ett starkt självförtroende i en samspelt trupp, mot ett formsvagt motstånd som kan underskatta oss kan MFF tillsammans med supportrarna besegra Wolfsburg över två matcher. Just nu står alla stjärnorna rätt.

Vi ses i Wolfsburg!

Henrik Sjöström 2020-02-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?