Stockholmslagen tvingas betala för polissäkerhet

Stockholmslagen tvingas betala för polissäkerhet

Polisen i Stockholms län meddelar i ett pressmeddelande att man kommer att ta betalt vid idrottsevenemang som arrangeras av aktiebolag. Detta berör Djurgården, AIK och Hammarby med start i samband med AIK-DIF i ishockey den 14 november.

Idrottsevenemang som kostar polisinsatser ser ut att bli dyra notor för Stockholmklubbarna framöver. Polisen kommer ta ut en ersättning på 920 kronor/timme per polis i samband med evenemang som arrangeras av börsnoterade bolag. Detta berör AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey samt Hammarby Fotboll och Bandy.
− Vår förhoppning är att vi på sikt ska få mindre oroligheter och därmed kunna dra ned på polisinsatserna, vilket leder till lägre kostnader för klubbarna. Men det kräver att man
ytterligare utvecklar det förebyggande arbetet från förbund, klubbar och arrangörer, säger länspolismästare Carin Götblad.

I en övergångsfas får klubbarna får en 75-procentig rabatt fram till den 1 juli 2012. Pengarna går direkt till statskassan och kommer att beröra speciella matcher. I ishockeyn kommer två högriskmatcher att beläggas med denna "extraskatt". För fotbollen kan det bli många fler. I sitt pressmeddelande låter Polisen informera att kostnaderna är beroende av hur framgångsrika arrangörerna blir med sitt arbete för att få mindre bråk och oroligheter i samband med matcherna.

Reaktioner på Polisens beslut kommer från flera håll. AIK Hockeys ordförande Peter Mellqvist var inte nöjd med beslutet.
– Vi kommer inte acceptera det här. Om beslutet inte rivs upp måste vi lägga ner verksamheten, säger han till TT, och fortsätter:

– Ska vi betala en miljon för varje högriskmatch kommer vi titta på att spela inför tomma läktare, annars förlorar vi pengar för varje match. Vi kommer höja priserna redan till derbyt den 14 november, annars får vi inte ihop det. Vi kan inte leva under den här verkligheten, säger Mellqvist.

Stockholms kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) står inte bakom polisens beslut.
"Polisens "extraskatt" följer inte den grundläggande principen att den myndighet som har att upprätthålla statens våldsmonopol ska finansieras gemensamt. Konsekvenserna måste omedelbart ses över", säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt DN hamnar prislappen för en högriskmatch i fotboll omkring en miljon kronor.

[Läs Polisens pressmeddelande här]

¤ ¤ ¤

Diskutera nedan och i SvenskaFans debattforum.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2011-10-17 17:20:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans