Storförlust i årets första match – nyförvärv debuterade
Någon drömdebut i Djurgårdströjan blev det inte för Albin Ekdal.

Storförlust i årets första match – nyförvärv debuterade

Det blev ingen rolig start på 2024 för Djurgården. BP såg ut som ett mer färdigt lag och vann med klara 3–0.

Efter lite mer än två månaders väntan börjar fotbollen sakta men säkert rulla igång i Sverige. Senast Djurgården spelade var i mitten av december när laget avslutade fjolårssäsongen borta mot Kalmar FF – i en match som saknade betydelse. Föreningen gick på jul- och nyårsledighet med en bitter smak i munnen efter en säsong som aldrig riktigt tog fart. Förväntningarna var högt ställda efter Europaframgångarna året innan och det kombinerat med ett vinterfönster som på förhand kändes spännande gjorde att Blåränderna var många experters guldtips. 

Men nyförvärven och spelet klickade inte, vilket bidrog till att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag inte lyckades följa upp succén från tidigare år. Därför förväntade sig de flesta supportrarna att det skulle ske mycket inför den här säsongen. Tränarduon var länge en av favoriterna till att ta över landslaget, men har enligt rapporter inte fått frågan ännu. Nu återstår det att se vem som blir ny förbundskapten efter fadäsen med Olof Mellberg, men det mesta talar för att Kim och ”Tolle” leder Djurgården 2024. På spelarfronten har Bosse Andersson agerat – även om många hade hoppats på att mer skulle vara klart vid det här laget.

Samuel Leach Holm, Malkolm Nilsson Säfqvist, Miro Tenho och Albin Ekdal presenterades alla innan årsskiftet, samtidigt som Tommi Vaiho, Elliot Käck, Pierre Neurath Bengtsson, André Picornell, Axel Wallenborg, Albion Ademi, Isak Alemayehu och Jesper Löfgren har lämnat. De spelare som har anslutit har potential att slå sig in i startelvan till den kommande säsongen, men DIF är i behov av offensiv förstärkning. Där hoppas supportrarna att “Super-Bosse” har ett ess i rockärmen att plocka fram. 

Annars har mycket av bevakningen denna vinter handlat om Lucas Bergvall. Listan över storklubbar som vill säkra upp Djurgårdens guldklimp är lång. Under gårdagen var det dags för Bayern München att hoppa in i leken, samtidigt som FC Barcelona förbereder ett slutligt bud enligt uppgifter. Oavsett vilken klubb det blir till slut kommer det att bli en rekordförsäljning för DIF. 

17-åringar och nyförvärv från start
Som så många gånger tidigare var det IF Brommapojkarna som stod för motståndet när säsongen kickade igång. Vinterkylan satte inte stopp för spel – i stället fick spelare, ledare och supportrar klä sig varmt innan resan till Grimsta IP. Hemmalaget, som säkrade allsvensk kontrakt efter seger i kvalet mot Utsikten, kom till Bromma med flera intressanta värvningar som exempelvis Eric Björkander och Rasmus Örqvist.

Inför matchen sa Kim Bergstrand att alla Djurgårdsspelare skulle få spela 45 minuter. Gustav Wikheim, Hampus Finndell, Carlos Moros Gracia, Lucas Bergvall, Miro Tenho och Gideon Granström lämnades hemma på grund av skavanker. Elvan, som presenterades en timme före avspark, innehöll en mix av unga och rutinerade spelare. Malkolm Nilsson Säfqvist gjorde debut från start direkt. Framför honom bildade Theo Bergvall, Marcus Danielson, Alieu Atlee Manneh – från DIF:s ungdomslag – och Samuel Dahl fyrbackslinje. Längre fram i planen formerade firma Bergstrand-Lagerlöf ett spännande mittfält med Samuel Leach Holm, Albin Ekdal och Magnus Eriksson. Offensivt fick Oskar Fallenius, Kalipha Jawla och Felix Vá chansen. 

Några tappra själar trotsade kylan och befann sig på Grimsta denna kalla lördag. Redan efter mindre än en minuts spel var Jawla nära att ge Djurgården ledningen. Den unge anfallaren snappade upp bollen innanför BP:s straffområde, men avslutet räddades av Sidklev. I det efterföljande anfallet utnyttjade i stället hemmalaget att Blårändernas backlinje inte var samlad. Zeidance Inoussa sprang förbi Danielson och prickade stolpen innan Ludvig Fritzson kunde placera bollen i öppet mål – en jobbig start för Djurgården.

Efter kallduschen började DIF föra spelet mer och mer, samtidigt som BP bjöd upp till dans med kortpassningar från Sidklev i målet. Bortalagets spel handlade mycket om att Leach Holm och Ekdal hämtade bollen långt ned i planen. Eriksson utgick från en betydligt offensivare position än förra säsongen, men var inte speciellt delaktig under den första halvleken. 

Nya baklängesmål efter målvaktstavla 
I den 28:e minuten blixtrade Blåränderna – som bar vitt denna eftermiddag – till. Leach Holm spelade fram till Eriksson som snabbt skarvade vidare till Fallenius. Den tidigare BP-spelaren fick dock inte till avslutet. Fem minuter senare var Fallenius framme igen, även denna gång stod Sidklev i vägen. Något mer av värde hände inte under de första 45 minuterna. Inget av lagen bjöd på någon sprakande tillställning och kylan var en bidragande faktor till detta – i alla fall om man ska tro Albin Ekdal.

– Kul att vara igång, men lite för kallt för att man ska vara helt fräsch, sa mittfältaren till Discovery+ i pausen. 

Till den andra halvleken valde tränarparet att byta ut hela laget. Jacob Widell Zetterström, Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Frank Odhiambo, Rami Kaib, Besard Sabovic, Rasmus Schüller, Rasmus Nehrman, Haris Radetinac, Musa Gurbanli och Noel Milleskog startade halvlek nummer två. 

Halvleken började lika dåligt som den första. Redan efter två minuter fällde Schüller en BP-spelare i straffområdet och Victor Wolf – domaren för dagen – hade inget annat val än att peka på straffpunkten. Nikola Vasic steg fram som säkerheten själv och 2–0 var ett faktum. Det dröjde 15 minuter innan Djurgården skapade halvlekens första målchans. Gurbanli kom runt vid utkanten av straffområdet och testade ett avslut som han fick se leta sig utanför den bortre stolpen.

Tre minuter senare var det dags för nästa baklängesmål. Widell Zetterström misslyckades med att rensa bort en ofarlig passning utanför gästernas straffområde. I stället landade bollen hos Alexander Johansson som rullade in 3–0 till BP – långt ifrån den starten som Djurgården hade hoppats på. 

”Super-Bosse” har att göra
DIF visade inte upp någon reaktion på 3–0-målet, utan fortsatte att ha problem att skapa farligheter offensivt. Det är svårt – nästintill omöjligt – att dra några slutsatser efter träningsmatcher i det här skedet av säsongen. Laget var rejält nedtränat och flera spelare saknades, men det är tydligt att det behöver hända en hel del om Djurgården ska ha något med toppen av Allsvenskan att göra. 

På samma sätt som förra året var offensiven återigen svag i dag. Oskar Fallenius och Kalipha Jawla blixtrade till ett fåtal gånger, men övriga kom inte alls upp i nivå. För varje match som går blir det alltmer uppenbart att Gurbanli inte håller för att vara startande anfallare i Djurgården. Där behöver Bosse Andersson inse sitt misstag och snabbt hitta en ersättare innan tävlingssäsongen börjar. 

Om en vecka väntar bortamatch mot Västerås innan avfärd till Gran Canaria för träningsläger. 

* * *

Vad tycker du om matchen? Vad behöver Bosse Andersson göra i transferfönstret? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-01-20 16:07:00
Author

Fler artiklar om Djurgården