Gamla Ullevi, 2022-10-03 19:10

IFK Göteborg - Elfsborg
1 - 3

Storseger för IF Elfsborg i västderbyt mot IFK Göteborg

Om det på förhand var ett rätt kylslaget Gamla Ullevi som stod som spelplats för årets sista västderby mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg var det desto hetare nere på plan. Hetsiga dueller, rött kort för Marcus Berg, inkastade föremål och tre av fyra gjorda mål gav IF Elfsborg segern på bortaplan.

Efter en oländig tid av landslagsuppehåll var det åter dags för den allsvenska slutspurten för IF Elfsborgs del, och den inleddes mot IFK Göteborg på bortaplan. Jimmy Thelin valde att mönstra samma elva som i den senaste hemmasegern mot IK Sirius. Trots att Emmanuel Boateng och Niklas Hult var tillbaka från skadefrånvaro fick Noah Söderberg och Simon Strand återigen chansen från start.

Det var hemmalaget som inledde matchen allra bäst med en hög press och flera skapade lägen direkt från start. Det dröjde inte heller förrän Blåvitt tog ledningen i matchen heller mot ett inledningsvis iskallt Elfsborg. Via en frispark utanför straffområdet nickskarvade Marcus Berg till en helt fri Gustav Svensson som nickade in 1-0.

Elfsborg jobbade in sig i matchen allt mer efter den tidiga kallduschen och började att ta över matchbilden, det dröjde in mer än till den 22:e minuten förrän Elfsborgs kvittering skulle komma. Alexander Bernhardsson kämpade till sig bollen på sin högerkant och passade in mot succémannen Michael Baidoo som efter några dragningar drog till bollen mot mål och in till 1-1, ghananens sjunde mål den här säsongen trots hans magra speltid.

Blåvitt fortsatte att trycka på efter ledningsmålet, men mittbacksparet Väisänen och Holmén gjorde en av sina allra bästa matcher i Elfsborgströjan vilket gjorde att de farliga lägena ofta uteblev för hemmalaget. Istället var det Elfsborg som skulle ta ledningen i matchen. I den 36:e minuten fick Alexander Bernhardsson återigen bollen utanför straffområdet och drog till med ett sylvasst skott som fick Blåvitts Warner Hahn att tippa bollen in i eget mål, med hjälp av Rasmus Alm som snabbt var framme och dök mot bollen samtidigt.

Elfsborg skapade ytterligare lägen som kunde utökat ledningen kort efter Bernhardssons mål. Efter en fin hörna av Johan Larsson var Leo Väisänen så när att nicka in 3-1 men avslutet räddades. Även Simon Strand fick till en stenhård frispark kort efter som Warner Hahn fick problem med, och Väisänen som dröjt sig kvar i straffområdet var centimeter ifrån att dunka in bollen.

Första halvlek var oerhört händelserik och båda lagen bjöd upp till ett högt tempo i matchen, något som även skulle fortsätta in i den andra halvleken. Känslorna lagen emellan och på läktarna svallade upp ännu mer desto längre andra halvlek gick. I den 69:e minuten fick domare Kristoffer Karlsson nog på Marcus Bergs tjat och visade ut honom efter att Berg sagt något olämpligt. Det medgjorde att matchen kort fick brytas för att flera föremål kastades in mot planen och Hakon Valdimarsson som befann sig vid hemmalagets ståplatsläktare.

Efter det röda kortet började spelet att mattas av och Elfsborg spenderade stor tiden av tiden med bollen att försvara sin ledning med det gynnsamma läget man skaffat sig. Fast Elfsborg var inte klara, en allra sista spik i kistan skulle sättas. I matchens allra sista minut drev inbytte Jeppe Okkels på bollen och passade in till Bredaredssonen Noah Söderberg som enkelt sköt in 3-1 och sitt andra allsvenska mål i karriären.