Eleda Stadion, 2022-10-20 19:00

Malmö FF - Djurgården
2 - 3

Succéhalvlek av Djurgården – kopplar grepp om Europaplatsen
Marcus Danielson var säkerheten själv från straffpunkten och fullbordade Djurgårdens vändning.

Djurgården stod för en spektakulär vändning när man vände 2–0 till 2–3 borta mot Malmö FF. Forum 1891 har summerat matchen här.

Toppmöte mot BK Häcken för lite mindre än två veckor sedan – och derbymatch när AIK besökte Tele2 Arena i söndags. Sverige går in i höst vilket även betyder att Allsvenskan går in i sin mest spännande period på hela året. Djurgården reste den här mörka torsdagskvällen ned till Malmö för ny stormatch mot de himmelsblåa.

Efter en smått sensationell säsong med gruppspel i Europa Conference League och allsvensk guldstrid har Blårändernas form hackat rejält sedan serien startade upp efter landslagsuppehållet. Degerfors överraskade nästintill hela Fotbollssverige när man enkelt besegrade stockholmarna med 3–0.

Många trodde därför att laget skulle studsa tillbaka hemma på konstgräset mot Häcken – men en svag första halvlek bäddade för en ny förlust. Den tunga formen höll fortsatt i sig när Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag inkasserade tredje raka förlusten i Allsvenskan efter uddamålsförlust i derbyt. Mellan dessa matcher har laget dock imponerat ute i Europa – där gruppfavoriten KAA Gent besegrades både en, och två gånger. Men resultatraden hemma i Sverige innan kvällens match har gjort att drömmarna om SM-guld har bytts ut mot en hård kamp om Europaplatserna.

Med andra ord var det ett vacklande Djurgården med ett sargat självförtroende som begav sig till Malmö. Om man ska hitta ett glädjeämne – i en annars dyster oktobermånad – är Kalle Holmbergs två senaste matcher ett sådant. Han har – med några få undantag här och där – befunnit sig i tränarnas frysbox hela säsongen. Men känslan är att anfallaren har fått luft under vingarna i och med målen mot Gent och AIK.

Malmö FF – den tydliga guldfavoriten inför året enligt en del experter – har inte fått det att stämma. Noll vinster i Europagruppspelet och en sjätteplats i den allsvenska tabellen imponerar inte. Det har dessutom varit rörigt med tre olika tränare och ett spel som svajat betänkligt.

Lättnadens suck efter besked
Aleksandr Vasyutin, Hjalmar Ekdal, Marcus Danielson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell. Det var listan över frånvarande spelare på grund av skador senast mot AIK. Mycket av förhandssnacket inför kvällens match kretsade därför kring om någon, eller några skulle vara tillbaka i startelvan mot Malmö. Alla djurgårdare drog en lättnadens suck när elvan presenterades före avspark då tre nyckelspelare tog plats efter tidigare skador.

Jacob Widell Zetterström vaktade väntat målet med backlinjen i form av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson framför sig. På mittfältet fick Besard Sabovic och Emmanuel Banda ge plats för Schüller och Finndell som bildade trio med Magnus Eriksson. Ett viktigt besked för DIF att få tillbaka kuggarna centralt.

Längs fram fick Victor Edvardsen återigen förtroendet från Kim och “Tolle” trots svag form över tid. Han flankerades av Gustav Wikheim och Joel Asoro. Trotjänaren Haris Radetinac, som hyllades med ett eget tifo senast mot AIK, inledde på bänken – samma gällde Kalle Holmberg.

Bolltittande och kallduschen var framme
Det var härlig inramning som tog emot de båda lagen på Eleda Stadion. Det pratades om cirka 20 000 sålda biljetter och 1 000 tillresta Djurgårdssupportrar. Matchinledningen andades allsvenskt toppmöte. Båda lagen valde att kliva fram offensivt. Men Malmö FF skulle få utdelning direkt. Elias Andersson misslyckades med att nicka undan en långboll vilket sedan ledde fram till ett inkast i närheten av hörnflaggan. Det förvaltade MFF på bästa sätt när Erdal Rakip stötte in matchens första mål framför ett bolltittande Djurgårdsförvar.

En riktig kalldusch direkt för Blåränderna. Målet gav skåningarna energi och Djurgården kändes osäkra och passiva. Efter kvarten spelad var det ännu en gång hemmalagets tur att skapa farligheter offensivt. Anders Christiansen – som ofta höjer sig i dessa matcher – testade skott utifrån, ett avslut som inte träffade mål.

Tio minuter senare var det dags för nästa kalldusch. Felix Beijmo, tidigare i blårandigt, spelade fram Christiansen med en smart passning. Lagkaptenen såg att Sören Rieks löpte sig fri på vänsterkanten och släppte därför ut bollen. 35-åringen var säkerheten själv när han placerade in 2–0 i bortre hörnet och Bergstrand och Lagerlöfs kräftgång fortsatte.

I den 33:e matchminuten visade Joel Asoro varför tränarduon valde honom från start. Han sprang enkelt ifrån sin försvarare för att i momentet senare hitta Victor Edvardsen centralt i straffområdet. Anfallarens försök fastnade dock på täckande Malmöförsvarare. Därefter lyckades Djurgården få fast bollen på hemmalagets planhalva under några minuter. Asoro måttade ett lurigt avslut som Ismael Diawara hade problem att fånga.

Malmö FF kopplade senare ett litet grepp om matchen. De spelade sig utan problem igenom Djurgårdens lagdelar – där bortalaget främst hade problem med de himmelsblåas många löpningar i djupled. Bitvis såg det rörigt ut för stockholmarna och man var numret mindre i duellspelet. Mer av betydelse hände inte i första halvlek – DIF fick sikta in sig på att samla krafterna för att få till en bättre andra halvlek.

Varken Åge Hareide eller tränarparet i DIF gjorde några förändringar när lagen var tillbaka efter pausvilan.

Fingertoppskänsla och pånyttfödd succéman
Lite mer än fem minuter in i halvleken fick Blåränderna en smakstart. Finndell hoppade över Wikheims passning för att Edvardsen befann sig i en betydligt bättre position. Han spelade ut till Asoro som fick på ett hårt skott som räddades ut till retur. Där stod Elias Andersson perfekt placerad och kunde stöta in 2–1 i öppet mål.

Reduceringsmålet var precis vad Djurgården behövde. Nu såg alla elva spelare piggare ut. Under de efterföljande minuterna jobbade laget fram flertalet hörnor och en kvittering kändes inte långt borta.

När matchuret visade 61 minuter agerade Kim och “Tolle” från bänken. In kom Kalle Holmberg och Besard Sabovic, och ut gick Victor Edvardsen och Rasmus Schüller. Det skulle visa sig bli en ett succédrag. En minut senare snappade Holmberg upp en boll i MFF:s straffområde. Mottagningen var inte den bästa, men avslutet desto bättre och 2–2 var ett faktum. Tredje målet på lika många matcher för anfallaren.

Asoro hade mycket väl kunnat fullborda vändningen i anfallet senare när han fick bollen till skänks. Han kom dock ur vinkel vilket gjorde att Diawara kunde boxa ut till hörna.

Med 20 minuter kvar fick matchen avbrytas på grund av ett sjukdomsfall på läktaren – något som har inträffat tidigare i årets allsvenska. Lagen fick tid att samla och prata ihop sig under tiden läkarteamen hjälpte den drabbade personen. Efter några minuter kunde personen rullas ut på bår för att lämna arenan via ambulans. Nio minuter senare startade matchen igång igen.

Matchen stannade av något efter avbrottet och Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att genomföra kvällens andra dubbelbyte. Målskytten Elias Andersson och Gustav Wikheim lämnade plats för Pierre Neurath Bengtsson och Haris Radetinac.

Minuten senare fick Asoro löpa ensam från mittlinjen mot Jonas Knudsen. Den sistnämnda hade inget val och kunde bara fälla Asoro. Domare Fredrik Klitte delade ut det röda kortet och pekade på straffpunkten. I den 93:e minuten steg Marcus Danielson fram som om han inte gjort annat än att skjuta straffar. 2–3 och vändningen var fullbordad. De flesta djurgårdarna minns säkert tillbaka till matchen mot Malmö FF 2020 då man vände ett 0–2-underläge till seger.

MFF pressade på för en kvittering trots en man mindre, men de riktigt farliga chanserna lös med sin frånvaro. Efter 103 minuter av fotboll blåste domaren av matchen och Djurgården inkasserade tre livsviktiga poäng i kampen om Europaplatserna.