Superettan: Gais - IK Brage 3 - 0

Återkomst i Superettan för Gais innebär hemmapremiär på bortaplan. Det går givetvis att diskutera hur det står till med prioriteringarna när det gäller elitfotbollen i Göteborg. Hursomhelst bjöd BK Häckens hemmaborg Bravida Arena på delvis strålande sol, viss vårvärme i luften, bra publikuppslutning och två taggade lag, som båda hade misslyckats att vinna i premiäromgången av Superettan.

Bra tempo och Gaisledning
Det var inte någon trist första halvlek på Bravida Arena. Redan innan Martin Strömbergsson blåste igång matchen deklarerade Gais-supportrarna med tydlighet att ”Gais is going up”, och med samma energi inledde de grönsvarta matchen. Det märks att både spelare och publik saknat den riktiga elitfotbollen. Som väntat satte Gais hög press på Brage redan från första sekund. Med spelskickliga försvarare lyckades Brage dock allt som oftast att spela sig ur och upp, och Brages speluppbyggnad innehåller ett stort mått av finurlighet och positionsbyten.

Matchens inledande tjugo minuter var förhållandevis jämna. För Gais del handlar mycket om att snabbt aktivera Mervan Celik eller Richard Friday på kanterna och inte minst att låta Julius Lindberg få bollen på fötterna och rättvänd. Lindberg har sett mycket bra ut på försäsongen, och var mycket bra med bollen. Lindberg gör som han vill, precis som den grönsvarta kortsidan skanderade. Efter en kvart skapade han Gais dittills hetaste målchans genom en fint avvägd frispark som Filip Beckman sånär skallade in.

När Gais fick bett på sin press med den offensiva trion Celik, Friday och Alexander Ahl Holmström var det svårt för Brage att förlägga spelet till offensiv planhalva. När Gais press inte klippte som önskat kunde Bragespelarna i viss utsträckning hitta intressanta ytor, och de var sannolikt också - i vart fall stundtals - rätt bekväma med den inledande matchbilden. Jonathan Tamimi avlossade också ett tungt skott efter ca tjugo minuter, som smet strax över Gaismålvakten Mergim Krasniqis ribba.

Ett antal hörnor etablerade Gais tryck mot Bragemålet, och de för dagen rödklädda dalmasarna föll längre och längre tillbaka i planen. Mittbackarna Eirik Asante Gayi och Pontus Rödin fick slita allt hårdare för att freda sitt mål.

Gais pulserade sitt anfallsspel i perioder, och i just en av de där perioderna avlossade Gustav Lundgren en något oväntat skott utanför straffområdet. Skottet styrdes på ett försvarsben och lämnade Bernardini i Brages mål chanslös. 1-0 till Gais i matchminut 41 var inte på något sätt oförtjänt och målet fick de välfyllda Bravidaläktarna att lyfta. Det var länge sedan Gais hade något att fira i en Superettanmatch på hemma(?)plan.

Stabilt, stabilt Gais och tungt, tungt Brage
Det var upp till Brage att förändra något i andra halvlek. Brages spjutspets och nia, med det attraherande namnet Ieltsin Jeronimo Semedo Camoes, hade inte någon lyckad första halvlek. Han var inte på tårna när chanser gavs och dessutom varnad. I paus byttes han mot Kevin Nyarko, som inledde ganska piggt med några välavvägda bollmottagningar och skarvningar

Frågan om Ahl Holmström är den nia som Gais eftersökt besvarades inte i första halvlek. Ahl Holmström hade en tung fjolårssäsong i Örgryte IS, och han har inte heller imponerat särskilt på försäsongen. Under matchens inledande 45 minuter såg han ganska otajmad, och inte helt bekväm, ut. Redan efter ett par minuter av den andra akten fick han ett skottläge i ganska dålig vinkel, och visade stor potential som straffområdesspelare och målskytt. Ett strålande avslut i bortre krysset, 2-0 till Gais och en smakstart på halvleken. För Brages del raserades alla planer som ritats upp i paus.

Gais fortsatte att skölja över i våg efter våg, och avbröts endast av sporadiska anfallsförsök av Brage. När Julius Lindberg drev upp bollen med hög fart i den 64:e minuten förstod samtliga 4 022 personer på läktarna vad som väntade. Ett distinkt avslut, kronan på verket för Lindberg, och 3-0 till Gais.

Resten av matchen var och förblev en transportsträcka. Det blev både stående och förlösande ovationer från hemmapubliken riktade till ett för dagen mycket bättre lag. För Gais var detta exakt vad som behövdes efter premiären borta mot Östersunds FK. Det är fortfarande vind i de grönsvarta seglen och de positiva tongångarna kommer inte att avta, i vart fall inte ännu. Allt som allt var det fråga om en mycket bekväm hemmapremiär. Brage upplever däremot en tung, tung start på säsongen. Laget har ambitioner om att vara med och slåss högt upp i tabellen, och hade säkert förväntat sig något annat än att vara poänglösa efter två matcher.

När Håkans Hellström "Gårdakvarnar och skit" spelas ned i högtalarna på Bravida Arena och August Wängberg dessförinnan varit körledare inför hemmapubliken går det sammantaget inte att känna annat än att Gais är tillbaka där laget hör hemma - och frågan är om det på sikt endast är Superettan som hägrar. Detta Gais-lag har definitivt siktet inställt på helt andra höjder än så.

Matchens spelare: Julius Lindberg, Gais. Snabb, teknisk och ett vackert flyt i steget. En inspirerad insats av Lindberg, som dessutom fick göra mål inför den för dagen allt annat än påsktrötta hemmapubliken.