Supporterintervju #1

Supporterintervju #1

Eftersom AFC Eskilstuna inte spelar fotboll på ett tag har jag beslutat i hopp om att hålla sidan lite vid liv att intervjua en ny AFC-supporter varje vecka. Detta är den första intervjun av vad jag hoppas kommer kunna bli 4 stycken.

Namn: Jan-Erik ”Janne” Berg.

Ålder: 72.

Hejat på AFC sedan:
Sedan AFC kom hit till stan. Jag var nyfiken på klubben innan det blev AFC, när det fortfarande var Café Opera, när de tillslut kom till stan så tänkte jag gud vad härligt med elitfotboll till Eskilstuna. Det var ju väldigt länge sedan vi hade IFK (IFK Eskilstuna) uppe i ”Allsvenskan”, så när AFC kom blev jag exalterad.

Bästa AFC-match du sett:
Det finns flera, bland annat Frej hemma 2018, när AFC hade plockat in den ettriga norrmannen Bajram Ajeti. Matchen slutade 1-1 men han satte en avgörande frispark som tog oss till kvalet mot Brommapojkarna det året. En till är Svenska Cupen matchen mot AIK 2019 där AFC tog sig till final på straffar, trots att det var Mance Miljanovic som var tränare så var det en fantastisk upplevelse. Den sista, när många av oss var nere i Falkenberg för den avgörande matchen i Allsvenskan för att hålla oss kvar. Även om det inte gick vägen så var det en jävligt härlig upplevelse.

Favorit AFC-spelare genom tiderna:
Blati Tourés första sejour i klubben, då var han en stjärna man aldrig sett tidigare på Tunavallen. Camara, vilka fötter han hade, tråkigt att det inte funkade för honom efter AFC, samma med Felix Michel som jag gärna ville ha tillbaka i AFC, men utan Özcan blir det nog tufft. Sedan har vi ju haft en målskytt av rang, Samuel Nnamani, en härlig person också. En målvakt ska jag ta med, Gianluca Curci, jag kommer aldrig glömma den räddningen han gör på Grimsta i kvalmatchen. En gudabenådad målvakt.

Varför just AFC Eskilstuna? Klubben ses ju som lite ”smutsig” av resten av fotbolls-Sverige, vad har fått dig att vara positiv istället för negativ?
Det beror ju inte på att det är just AFC som klubb, utan att man har tagit hit elitfotbollen till Eskilstuna. Jag tycker att vi Eskilstunabor är förtjänta av elitfotboll efter så mycket talang vi har producerat. (Bland annat Mackan Danielsson och Seb Larsson i EM-landslaget).
Varken IFK eller Eskilstuna City’s krampaktiga försök har lyckats, och efter det hade jag tappat hoppet lite, men sedan kom AFC in i bilden.
Jag var ju med när IFK Eskilstuna spelade i Allsvenskan på 60-talet när Tunavallen hade dryga 20 000 på arenan, och jag saknar den stämningen. Om man ska ha tillbaka den, då kommer det att vara på AFC’s matcher. Sedan tycker jag att det är fullkomligt sorgligt att det inte kommer fler än vad det gör på matcherna. Det är även sorgligt med allt hat som kastas på AFC från resten av Sverige, men desto mer hat klubben får, desto större plats tar dem i mitt hjärta.
Det är även viktigt att pointera att det finns mycket mer att önska i AFC, kommunikation med oss supportrar osv.

Din syn på situationen kring Özcan Melkimichel:
Innan Özcan kom tillbaka så drog jag iväg ett mail till AFC, och jag bad dem att inte förkasta Özcan i deras sökande, eftersom jag visste att han var ledig efter sejouren i DIF och skandalen utomlands.
Ingen var gladare än jag när Özcan kom tillbaka till AFC, så honom har jag gett stort förtroende.
Jag trodde väll att han skulle få ett förlängt kontrakt efter denna säsong för att försöka få lite kontinuitet tillsammans med våra värvningar, men så blev det ej.
Jag ska vara ärlig och säga att Özcan inte har nått upp riktigt till mina förväntningar som jag hade på förhand, och andra sidan, vad ska han göra med det spelarmaterial han har haft att jobba med?
Ser man bara till resultat så hade jag inte förväntat mig bättre, men jag hoppades på att det fanns en chans. Avslutningen förra året var helt magnifik, om vi bara hade fått varit på Tunavallen då.
Det kom som en chock för mig och alla andra när nyheterna kom att han hade sparkats, och det kan man ha synpunkter på i all oändlighet, men jag väljer istället att blicka framåt. AFC är mer än Özcan, laget före jaget.

Vad tycker du om den turbulenta atmosfären som finns runt klubben just nu?
Känslan är väldigt frustrerande, jag tycker det är tråkigt att det ska behöva vara så här. Att i AFC Eskilstuna är det lite lätt kaos jämt och ständigt. Sedan kommer vi tillbaka till frågan angående kommunikationen mellan klubben och supportarna där det finns mycket att förbättra. Jag har funderat mycket på styrelsens arbetssätt kring detta, och att de vill ”jobba utanför boxen”.
Hur har det hjälpt AFC?
Marknadsföringen av klubben, där finns det också mycket att efterfråga. Man lyckas inte med att dra folk till Tunavallen, man måste jobba hårdare där.

Din syn på styrelsefrågan i AFC:
Alex Ryssholm, om han inte hade funnits så hade inte AFC funnits. Han har en såpass stark position i klubben, om man inte följer hans vilja då är man inte involverad i klubben tror jag.
Jag tror att han kommer sitta sin mandatperiod, sedan har han även sagt att det kommer att finnas liv för AFC efter honom vilket såklart är positivt.
Han har en kärlek för klubben som är svår att ifrågasätta. Jag personligen är inte kritisk mot Alex utan jag är tacksam för att han har fått hit elitfotboll, hit till Eskilstuna.

Vi är just nu inne i ett uppehåll, hur ser du på den närmsta framtiden? Ett sommarfönster som står på glänt, vad händer då?
Vad jag vill händer är att vi ska få klart med tränarfrågan så snabbt som möjligt, helst idag.
Ifall ett beslut inte tas i början av V. 26 så antar jag att Jawad kommer att sitta kvar, vilket för mig inte är ett önskescenario. Mot FFF var vi det bättre laget men som vi spelade mot Öster, så får inte ett elitlag se ut, spelar ingen roll att man har flera spelare borta.
Det är inte idealt att vara både sportchef och tränare, och med inside information av Jawad själv så är ju sportchefsrollen den mer attraktiva.
Jag vill ha in en bra, svensk etablerad tränare som har koll på svensk fotboll.
Om man kollar efter det så hoppas jag att den nya tränaren tar med sig ”sina egna spelare”.
Det viktigaste är att centrallinjen förstärks, en etablerad forward som kan göra mål, samma med en mittfältare och en äldre mittback som kan agera ledare. Man kan inte ha ett backlås med en snittålder på 21 år, det funkar inte på elitnivå, även om alla är bra spelare.

Ahl-Holmström och Lushaku ryktas bort från AFC, vad är din syn på detta?
Båda är bra spelare men om jag fick behålla någon skulle det vara Ahl-Holmström, han bidrar med mål, han leder skytteligan, det är inte konstigt att det är klubbar som är sugna på honom.
Klubben förtjänar lite beröm här också, man värvar en spelare som gjorde 1 mål förra säsongen, nu leder han skytteligan. Klubben är bra på att utveckla spelare.
Om man ska sälja honom ska det vara för en bra kaka. Något som AFC inte är så bra på, jag tycker att dem är för snälla i förhandlingar.

Lushaku har jag väntat på att han ska blomma ut riktigt ordentligt, men det har inte riktigt hänt för honom, även om han är väldigt ung. Han har ju gått genom ungdomsleden vilket är väldigt fint.
Man vill vara en sån klubb, andra svenska klubbar lånar gärna ut spelare till AFC för de vet att de kommer utvecklas under tiden i klubben, Adnan Nalic och Rasmus Wikström tex.
Det slår lite emot vad dessa klubbars supportrar tycker om AFC.

Resultaten framåt i denna säsong, vad tror du händer?

Allt hänger på tränarfrågan tycker jag. I slutänden kommer det dock vara spelarna på planen som gör skillnaden. Jag tror inte att vi kommer vara och hugga i toppen, men jag tror också att vi kommer klara oss ifrån nedflyttning.

Sundsvall väntar efter uppehållet, hur slutar det?

Det är ett topplag, det kommer att bli en riktig prövning. Men när AFC visar sig från sin bästa sida då kan man slå alla. Det är också en väldigt jämn tabell. Men om vi tar 3 poäng, då är vi på banan igen, om vi förlorar då får vi en urusel start igen. Om vi vinner så kan vi börja klättra i tabellen direkt. En viktig match kommer det att bli, hemma på Tunavallen.

Jag på redaktionen tackar Janne för deltagandet. 

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-06-27 18:56:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna