Grimsta IP, 2023-07-21 19:00

Brommapojkarna - Hammarby
1 - 0

Sur torsk mot BP på Grimsta!
Hammarbys Mads Fenger och Brommapojkarnas Alexander Johansson i en het duell.

Sur torsk mot BP på Grimsta!

Dags för returmöte mot Brommapojkarna, där Hammarby vann föregående match med 2-1 på hemmaplan. En viktig match för båda lagen där BP ville bryta sin negativa trend med fyra raka förluster medan Hammarby ville fortsätta sin positiva trend på sistone och avancera ytterligare i tabellen.

Hammarby inledde med samma startelva som i segermatchen mot Kalmar senast. Även Brommapojkarna startade med samma elva som spelade så bra mot Häcken i förra omgången.

Första halvlek

Den första halvleken kännetecknas av att ingen av lagen riktigt kan få kontroll över matchen. Det slarvas en del och spelvändningarna avlöser varandra, dock utan att några av lagen får till de där riktigt vassa chanserna. De chanser som uppkommer tillhör dock bortalaget och Jusef Erabi är närmast med en nickskarv i stolpen. Noterbart är också att Edwin Kurtulus fick utgå efter 37 minuter efter en huvudskada. Han ersattes av Mads Fenger.

BP:s Oscar Pettersson säger det bäst när han i halvtidsintervjun tycker att det är en konstig match som man inte riktigt vet vart den kommer att ta vägen, då den är helt jämn.

Andra halvlek

I halvlek byts Tesfaldet Tekie in i stället för en varnad Fredrik Hammar. Brommapojkarna börjar klart bäst i andra halvlek och det känns som att de vill mer än bortalaget. Även om BP inte skapat några vassa chanser kändes det inte helt ologiskt när de tar ledningen, genom Kevin Ackermann, i den 56:e minuten.

Det är Alexander Jensen som hittar Ackermann med ett inlägg där den senare lyckas komma före Markus Karlsson och styra in bollen bakom Oliver Dovin. Efter målet skiftar matchen karaktär och det är Hammarby som vill något, vilket givetvis inte är ovanligt efter ett insläppt mål.

Domaren, Glenn Nyberg, släpper två straffsituationer, där båda, enligt min mening, är straff. Det känns extra surrealistiskt när Andre Calisir håller i tröjan i flera sekunder på Jusef Erabi när Calisir har blivit bortvänd. Det är faktiskt helt otroligt att Glenn och hans assisterande kan missa att döma straff i den situationen.

På slutet skapar Hammarby ett massivt tryck mot hemmamålet efter att ha bytt in Mahjed, Nalic och Rafferty i stället för Joel Nilsson, Alper Demirol och Simon Strand. Bollen vill dock inte in, trots mängder av inlägg och halvchanser. Efter 8 minuters stopptid blåser så domaren av matchen, som slutar med en seger för Brommapojkarna med 1–0.

Kommentarer

Jag tycker att Cifuentes gjorde det helt rätt när han ställde upp med samma lag som vann mot Kalmar, då man i mina ögon inte skall ändra ett vinnande lag om man inte måste. Över 90 minuter spelar man nog så bra som BP men lyckas inte omsätta några av sina målchanser i mål, och då är det bekant svårt att vinna fotbollsmatcher.

Första halvlek är en godkänd halvlek då det är en bortamatch, speciellt med Hammarbys skrala bortafacit. Matchen förloras dock när man viker ned sig totalt under de första 15 minuterna i andra halvlek, då man låter BP ta över för mycket, vilket också leder till segermålet under den perioden. Jag är medveten om att alla lag har svackor i sina matcher, dock är det inte så många lag som får lika djupa som Hammarby när de inträffar. Så var det även denna gång.

Jag har tidigare varit kritisk till Martis byten, men idag tycker jag att han gör logiska byten, med en tanke bakom, vilket också gör att vi kan forcera i slutet. Några reflektioner är att Nalic är klart bättre när han får komma in centralt och framförallt att Marcus Rafferty borde få spela från start i nästa match. Rafferty har en x-faktor som är svår att förklara och jag tycker att han gör ett lysande inhopp med precisa passningar och farliga inlägg.

Den gamla klyschan att det gäller att ha marginalerna på sin sida gällde även dagens match, där Hammarby, om man haft dessa på sin sida borde ha fått med sig minst en poäng och kanske alla tre. Nu var marginalerna på Brommapojkarnas sida, men å andra sidan så jobbade de hårt för att de skulle vara på deras sida.

Som det känns nu så var detta Hammarbys sista chans att kunna blanda sig in i en plats bland de fyra bästa i allsvenskan, och att vi nu får slicka våra sår och sedan stå för en riktig topprestation på bortaplan mot Twente på torsdag. Min förhoppning är nu att spelarna knyter nävarna i byxfickorna och gör allt de kan, och lite till, i dubbelmötet mot Twente, för att rädda denna säsong från att bli helt spolierad.

Nästa match i allsvenskan spelas söndag 30/7 mot IFK Norrköping, ett annat lag som inte riktigt har fått spelet att flyta fullt ut. Det är bara att glömma dagens match och se till att ta med sig tre poäng från den matchen istället.  

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2023-07-21 21:56:22
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!