Borås Arena, 2022-07-10 15:00

Elfsborg - AIK
2 - 2

Svag insats av Elfsborg resulterade i kryss mot AIK
Gustav Henriksson fick göra sitt första mål i Elfsborgströjan sedan han återvände från Österrike tidigare i våras.

I kampen för IF Elfsborg om de väldigt viktiga poängen för att hänga med i toppen stod AIK som motståndare i den 13:e omgången. En match där gästerna från Solna tog ledningen två gånger om, men Elfsborg lyckades komma ikapp båda gångerna till 2-2.

Till skillnad från den senaste allsvenska matchen för Elfsborg i krysset mot BK Häcken gjordes bara en förändring i startelvan av Jimmy Thelin. Det var Oliver Zandén som fick chansen på vänsterbacken istället för Simon Strand som spelade senast.

De relativt välfyllda läktarna på Borås Arena fick se ett bortalag som dominerade bollinnehavet och flyttade över stora del av laget på offensiv planhalva. Vilket gav Elfsborg stora kontringsmöjligheter under inledningen. Elfsborg lyckades kamma hem flera avslut på mål, men det var Per Fricks avslut strax utanför målet som var allra närmast en ledning för Elfsborg.

Det var dock AIK som tog ledningen först i den 17:e minuten, efter ett långt inkast från Sebastian Larsson in mot boxen hittade Nicolas Stefanelli fram som helt ostört fick nicka in till 1-0. En försvarssituation som inte var något Elfsborg kan stoltsera med, då alla elva spelare stod helt stilla.

Elfsborg kom dock tillbaka innan halvlekens slut, när Gustav Henriksson dröjt kvar uppe i straffområdet och drar iväg ett avslut på mål som Nordfeldt i AIK-målet räddade ut till en hörna. Johan Larssons distinkta hörna landar så även på Henrikssons stenhårda panna och in i målet till 1-1.

En iskall kalldusch blev det dock för Elfsborg tidigt in den andra halvleken, efter ett stressat kortpassningspel mellan mittbackarna och Rönning, och den sistnämnda spelar bollen rakt i famnen på Nicolas Stefanelli och Benjamin Kimpioka som enkelt kan rulla in 2-1 till AIK. Med den insatsen går det att konstatera att Rönnings starka sidor som målvakt, inte är passningsspelet eller spelet med fötterna, och av de 20 stycken scouter från utländska klubbar som satt på läktaren för att spana in Tim Rönning gick nog hem när det skedde.

Efter målet hade Elfsborg det svårt att få till något anfallsspel och AIK fick vända och vrida på spelet som de ville. När klockan tickat upp emot 55 minuter spelade valde Thelin att göra ett trippelbyte för att få fart på hemmalaget. Sveinn Aron Gudjohnsen, Alexander Bernhardsson och Simon Strand fick komma in istället för Noah Söderberg, Rasmus Alm och Oliver Zandén.

Och bytena skulle ge en viktig effekt, via en en hörna från Johan Larsson i den 71:e minuten fick Sveinn Aron Gudjohnsen styrning på bollen via en AIK-spelare och in i mål till 2-2. Under avslutningen var det Elfsborg som tog över matchen allt mer och de lyckades skapa fram flera farliga kontringar. Och det kunde straffat AIK hårt när Gudjohnsen i en löpduell om bollen med AIK:s Erick Otieno blir nedsparkad i straffområdet. Trots den solklara straffen väljer domare Glenn Nyberg inte att döma straff och lät spelet fortgå märkligt nog.

Innan de 95 minuterna var över lyckades Alexander Bernhardsson och Jeppe Okkels skicka iväg två avslut mot mål med, men utan någon större fara för AIK. Det blev 2-2 till slut och ett resultat som inget av lagen kan vara nöjda med. Elfsborg har under matchen svårt att tränga sig förbi AIK:s tighta försvarsspel och avsaknaden av en plan B hos Elfsborg är tydlig när motståndarna väljer att vara kompakta. Men det som tar Elfsborg från tre poäng idag är flera svaga individuella prestationer som bör resultera i bänkningar tills nästa match mot Hammarby på söndag. För Elfsborg måste börja ta tre poängare illa kvickt om man ska kunna vara med i toppen i slutet av säsongen.